GRANEN, S:t Johannes kyrka, Malmö den 6 december 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Medverkande:
Malmö Akademiska Kör och Orkester
Dirigent: Daniel Hansson
Recitatör: Clas Sköld
Sopran: Elisabet Einarsdóttir

Malmö Akademiska Kör och Orkester har som tradition att framföra ett speciellt stycke i Malmös S:t Johannes kyrka. De två senaste åren har Charles Dickens klassiska julsaga En Julsaga stått som tema.

I år är det dags för en ny julsaga, nämligen Tove Janssons Granen från novellsamlingen om Mumindalen, Det osynliga barnet. Konserten inleddes med Veni Emmanuel där kören var uppdelad i två led, en kvinnlig och en manlig, på vars en sida längs med kyrkosalen och stycket avslutades med en liten jojk när kören samlats på framme i salen. Efter detta fick orkestern ta sig an en del av Lars Erik Larssons En Vintersaga och under tiden förberedde Clas Sköld sin högläsning. Efter första stycket ur sagan tog kören över med Carol Of The Bells.

Därefter fortsatte högläsningen ur Granen, och sedan vid efterföljande paus kom sopranen Elisabet Einarsdóttir in och framförde Howard Blakes Walking In The Air. Efter detta flöt berättelsen om Mumintrollens första jul på, och då bjöds man både på orkestrala stycken och julsånger. Allt under den konstnärlige ledaren och dirigenten Daniel Hanssons överinseende.

Sopranen Elisabet återkom i Bo Kaspers Orkesters Önskar dig en stilla natt, Jean Sibelius Julvisa och Adolphe Adams O helga natt. Konserten rundades sedan av med Hark The Herald Angels Sing.

Av allt att döma verkade musiken vara noga urvald att passa in i berättelsen. Att konserten hålls i en kyrka kanske får någon att tveka, men det finns inget religiöst budskap här utan miljön bidrar till stämningen. Dessutom blir icke att förglömma ljudet fantastiskt jämfört med i många andra lokaler.

Skriven 2019-12-06

print

Våra samarbetspartners