CHRISTMAS NIGHT, Nöjesteatern, Malmö den 28 november 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
ARTISTER:
Tommy Nilsson, Elisa Lindström, John Lundvik, Wiktoria Johansson
Marika Willstedt med Så ska det låta orkestern

BILJETTER:
Biljetterna kostar 650kr – 695kr*.
*Avvikande orter förekommer.

KONSERTINFO
Insläpp cirka en timme innan konserten startar, se information på din biljett.
Konserten är 2 timmar och 30 min inkl. paus.

ÅLDERSGRÄNS
Rekommenderas från 13år
Barn och ungdomar under 13år bör bära hörselkåpor.

Vintern 2019 fortsätter Tommy Nilsson och Elisa Lindström succén med Christmas Night från förra året. Dessutom tar de med sig Mello-stjärnorna John Lundvik och Wiktoria Johansson ut i Vintersverige för att sprida julstämning.

Konstig känsla med julkväll i november

Efter det att showens Malmöstopp huserat på Malmö Live ett par år flyttade Christmas Night till Nöjesteatern förra året. Dessvärre missade vi evenemanget då eftersom vi valde att fira julen på andra sidan Atlanten. Men innan dess hade vi närvarat ett par år när trotjänarna Jessica Andersson och Magnus Carlsson varit en del av laguppställningen.

Det var dock en konstig känsla att sätta sig ner en torsdag eftermiddag i november som dessutom var självaste Thanksgiving-torsdagen – det vill säga dagen före Black Friday… – i en fullsatt teaterlokal.

Julen en skriva-checkar högtid

Showen öppnade med EMD:s Välkommen hem som ensemblen framförde tillsammans. Därefter blev det mycket mellansnack om diverse julfirande och annat därtill. Ensemblen hann även med att presentera varandra och där ingick självklart också en introduktion av bandet under ledning av det populära TV-programmet Så ska det låtas kapellmästare Marika Willstedt. Under detta snack tyckte Tommy att julen kändes ibland mer som en skriva-checkar högtid (med fem barn och två barnbarn), vilket väckte en hel del munterhet bland publiken.

Sedan följde ett knippe julmelodier där artisterna ömsom sjöng solo eller bildade duettpar när de inte sjöng tillsammans. Publiken fick således uppleva John och Tommy i David Bowies och Bing Crosbys roller under Peace on Earth/Little Drummer Boy. Vem som hade vilken roll bestämdes av åldern…
Under Tommys framförande av White Christmas hoppade Elisa och David Lundin in och kompade på blås, vilket föranledde Tommy att prata graviditet med Elisa. Sångerskan var ju som bekant gravid i samband med förra årets turné, vilket då föranledde Tommy att oroa sig för att hon skulle föda på scen i samband med sina trumpetsolon förra året

I rättvisans namn fick för övrigt både Tommy och Elisa framföra varsin låt från sina julskivor. I Tommys fall blev det Silver på mitt fönster medan Elisa framförde Py Bäckmans nytolkning av O store Gud, Det är min Gud.

Berättande om låtars tillkomst och spexande

Därefter pausades jultemat en aning, vilket gav John tillfälle att berätta hur det gick till när han skrev låten When You Tell The World You’re Mine som framfördes av Björn Skifs och Agnes till Kronprinsessans Viktorias bröllop. Denna eftermiddag sjöng han den dock själv i par med Marika. Även Wiktoria fick chansen att berätta om sina relationer med de övriga och om hur Elizas karriär började med lite hjälp av dansbandslegenden Lasse Holm. Denne skrev nämligen För det här är bara början då det begav sig.

Tommy fortsatte berättartraditionen genom att avhandla tillkomsten av sin stora hit Öppna din dörr och krydda med en del av sina numera sedvanliga åldersskämt. Han berättade att låten skrevs med arbetsnamnet Open Your Heart i Frankrike tio år innan den släpptes, och om hur sedan Jill Johnson gav låten tillbaka dess originaltitel till programmet Så mycket bättre. Wiktoria i sin tur fick dra storyn om det våta showandet i samband med hennes melodifestivalbidrag Not With Me. Och på tal om Melodifestivalminnen; John Lundvik fick givetvis chansen att dra sin story om årets vinnarlåt Too Late for Love, men inte förrän ensemblen spexade till det på äkta Så ska det låta-manér med en cover på Lasse Berghagens En kväll i juni

Las Vegas och O Sole Mio som swingig powerballad

Efter en välbehövlig paus och ett obligatoriskt klädbyte var kvartetten redo för nya övningar – damerna bytte dock icke helt oväntat om mest hela tiden. Detta sammanföll för övrigt även med ett dekorskifte – ut med myssoffan vid eldplatsen och in med estradtrappan à la Las Vegas. Ett medley bestående av Christmas Time Is Here Again/ Frosty The Snowman blev belöningen för denna möda.

I samma veva slog sig Tommy ner och pratade lite om julen och dess små traditioner. Det blev även en del funderingar kring livet, hans filosofi och vilka vägar man ska välja. Lite med glimten i ögat berättade han även om sin lille grabb som tydligen lider av alla tänkbara bokstavskombinationer innan han han åter övergick till sången igen. Det blev O helga natt i ett lite annorlunda arrangemang. Här vandrade associationerna mer till en slags swingig powerballad än till en traditionellt klassisk version, men tolkningen tedde sig likväl oväntat stark och gedigen.

Flyt i behagligt tempo, allsång och låtar i förkortad form

Med alla artisterna klädda i vitt från topp till tå övergick man så oundvikligen till extranumrena. Dessa inkluderade en cover på Leonard Cohens Hallelujah och Tänd ett ljus, Christmas Nights traditionsenliga avslutningssång. När allt var över kunde man konstatera att eftermiddagen hade flutit på i ett bra behagligt tempo alltmedan artisterna skiftades om med att ta hand om sången. Ibland blev det till och med allsång, men det blev mest låtar i förkortad form. Med tanke på alla de örhängen som skulle avverkas fanns det förmodligen inte tid till mer än så.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2019-11-29

Turneplan 2019:
SUNDSVALL – Tonhallen, 21 November
UMEMÅ – Idunteatern, 22 November
ÖSTERSUND – Sporthallen, 23 November
BOLLNÄS – Kulturhuset, 24 November 15:00
BOLLNÄS – Kulturhuset, 24 November 19:00
HALMSTADS – Teater, 27 November 19:00
MALMÖ – Nöjesteatern, 28 November 16:00
MALMÖ – Nöjesteatern, 28 November 19:30
HELSINGBORG – Konserthuset, 29 November 19:00
KARLSKRONA – Konserthusteatern, 30 November 15:00
KARLSKRONA – Konserthusteatern, 30 November 19:00
KRISTIANSTAD – Arenan, 1 December 16:00
KALMAR – Kalmarsalen, 4 December 19:00
VÄXJÖ – Konserthuset, 5 December 19:30
KARLSTAD – CCC, 6 December 19:00
LINKÖPING – Konsert & Kongress, 7 December 19:00
NORRKÖPING – De Geerhallen, 8 December 18:00
STOCKHOLM – Cirkus, 11 December 19:00
UPPSALA – Konsert & Kongress, 12 December 19:00
ESKILSTUNA – Stiga Sports Arena, 13 December 19:00
VÄSTERÅS – Konserthuset, 14 December 15:30
VÄSTERÅS – Konserthuset, 14 December 19:30
SKÖVDE – Arena Skövde, 15 December 16:00
GÄVLE – Konserthuset, 18 December 19:00
ÖREBRO – Conventum Kongress, 19 December 19:00
JÖNKÖPING – Konserthuset, 20 December 19:00
BORÅS – Åhaga, 21 December 19:30
GÖTEBORGS – Konserthuset, 22 December 14:00
GÖTEBORGS – Konserthuset, 22 December 18:00

Låtlista:
Välkommen hem (alla)
Have Yourself A Merry Little Christmas (John)
Christmas, My Favorite Time of Year (Elisa & Wiktoria)
Peace on Earth / Little Drummer Boy (John & Tommy)
Grown-Up Christmas List (Wiktoria)
White Christmas (Tommy)
Driving Home For Christmas (Wiktoria & John)
Holly Jolly Christmas (alla)
Silver på mitt fönster (Tommy)
Det är min Gud (Elisa)
Julen är här (alla)
Karl-Bertil Jonssons Julafton (saxsolo)
When You Tell The World You’re Mine (John & Marika)
För det här är bara början (Elisa)
Öppna din dörr (Tommy)
Not With Me (Wiktoria)
En kväll i juni (alla)
Too Late For Love (John)
paus
Christmas Time Is Here Again / Frosty The Snowman (alla)
Jingle Bell Rock (Elisa)
The Christmas Song (John)
O helga natt (Tommy)
Snart kommer änglarna att landa (Wiktoria)
Vintersång (Elisa)
Beauty and the Beast (Wiktoria & John)
Walking in a Winter Wonderland (Elisa)
Rudolph The Red-Nosed Reindeer (Tommy)
Jul, jul strålande jul (John)
Gabriellas sång (Wiktoria)
Joyful Joyful / Joy To The World (alla)
Go Tell It To The Mountain (alla)
encore
Hallelujah (alla)
Tänd ett ljus (alla)

print

Våra samarbetspartners