BABY GRANDMOTHERS – Över 50 år i den psykedeliska musikens tjänst

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Baby Grandmothers, upphovsmännen till den svenska psykedeliska musiken, släpper nytt album den 23 november!

Innan de som Mecki Mark Men blev de första inom sin genre att slå igenom i USA kallade de sig för de Baby Grandmothers – tveklöst ett av de mest stilbildande banden för den svenska psykedeliska rockscenens framväxt under 60-talet.

Trion, bestående av Kenny Håkansson (gitarr och sång), Bengt ”Bella” Linnarsson (bas) och Pelle Ekman (trummor), har bland annat turnerat med Jimi Hendrix och blivit samplade av flera amerikanska hiphopartister. De gick sedan vidare och bildade Kebnekajse samt Dag Vag som ju är omåttligt populära än idag.

Det nya albumet, som släpps den 23 november via Subliminal Sounds, markerar nästan exakt 50-årsjubileet (51 år närmare bestämt) för den svenska psykedelian som idag känns mer angelägen än någonsin. Här bjuds det på drone, avantgarde och febrigt utflippad hårdrock fylld av cerebrala jam som katapulterar ut i surrealistiska sfärer.

Baby Grandmothers kom ursprungligen samman i Stockholm, i slutet av 1967 och blev direkt kultförklarade som husbandet på den legendariska psykedeliska musikklubben Filips. Här var de nyckelpersoner i starten av den sinnesutvidgande svenska musikrevolutionen (tillsammans med Pärson Sound och Hansson & Karlsson). 1968 valdes Baby Grandmothers ut som supportband till Jimi Hendrix europaturné. Efter att ha gett ut sin första, och enda, singel (nu en av de mest hyllade utgåvorna från det svenska 60-talets psykedeliska/progressiva era) expanderade de till en kvartett och förvandlades gradvis till Mecki Mark Men. Denna formation kom att ge ut två album (varav ett på den prestigefyllda amerikanska etiketten Limelight) och blev det första svenska rockbandet att göra en USA-turné.

Efter att ha spelat in sitt sista album i Chess-studion i Chicago splittrades bandet, men den ursprungliga trion fortsatte, nu med en ny musikalisk vision; att blanda den psykedeliska rocken med svensk folkmusik – och Kebnekajse föddes. De blev som känt ett av de mest populära av alla svenska 70-talsbanden, och kom att ha ett stort inflytande på många unga musikanter. Efter det blev Kenny en del av Dag Vag och den fortsatta historiken finns kvar i närminnet. Baby Grandmothers spelar igen i original sättning sedan 2009. Efter över 50 år i den psykedeliska musikens tjänst finner detta nya album Baby Grandmothers på toppen av sin karriär.

© Subliminal Sounds

print

Våra samarbetspartners