WHITE BIRCHES är tillbaka med ett dystopiskt popalbum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I april 2015 släppte dark wave duon White Birches sitt kritikerrosade debutalbum “Dark Waters”. Ett album som också var nominerat i kategorin “bästa synth” på Manifestgalan 2016. 9 februari kommer den efterlängtade uppföljaren “When the Street Calls”.

Arbetet med det nya albumet inleddes sommaren 2016 och redan tidigt stod det klart att duon ville leta sig ännu längre ner i den dunkla värld som debutalbumet skapat. Ord som dystopi, vanmakt och apokalyps var ständigt närvarande. Tänk om Trump mot all förmodan skulle bli president? Tänk om Sverigedemokraterna tar makten 2018? Hur skulle världen se ut då?

White Birches ville måla upp en skräckspegel, en värld där despoter styr och alla som inte passar in förgås. En dystopi. Sedan vann Donald Trump det amerikanska presidentvalet.

− Att nu bara skapa en ljudvärld som pratar om undergång kändes oansvarigt, säger Fredrik Jonasson. Vi var tvungna att tänka om. På albumet har duon stannat kvar i den dystopi de målat upp men i centrum står en underjordisk motståndsrörelse. En motståndsrörelse av poeter och häxor, queera glesbygdsbor, anarkister och kärlekstörstande rebeller.

− Efter valet i USA har man sett en markant ökning av hatbrott mot transpersoner, mot rasifierade och mot muslimer. Det är ingen slump. När det offentliga hatet ökar, ökar också våldet, säger Jenny Gabrielsson Mare. Men marginaliserade människor kommer göra motstånd.

För vi har inget annat val.

Kort om White Birches:
Duon består av Jenny Gabrielsson Mare på sång, gitarrer och klaviatur samt Fredrik Jonasson på syntar, trummaskiner och samplers. White Birches musik har jämförts med bland annat Cocteau Twins, Depeche Mode, Sisters of Mercy och Kate Bush. Bandet har tidigare gett ut en EP “Stands of White Birches” (2014) och albumet “Dark Waters” (2015).

© Progress Productions

print

Våra samarbetspartners