GÖRAN FRISTORP tolkar det vackraste av JOHANNES EDFELDT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sångaren och gitarristen Göran Fristorp har förälskat sig i poeten Johannes Edfelt (1904-1997). Nu kommer hans tonsättningar av Edfelts poesi inspelade i legendariska Rainbow Studio i Oslo. Förutom Göran Fristorp medverkar framstående musiker som Arild Andersen (kontrabas), Kenneth Ekornes (percussion) och Curt-Erik Holmquist (flygel). Albumet släpps den 9 mars 2018, men singeln Vinden släpps redan nu på fredag den 19 januari!

”Utsökt gitarrspel, gripande tonsättningar och Görans sång som fångar och fängslar. Jag blir tagen – han är sannerligen en klass för sig själv”. (Sven Bertil Taube i januari 2018).

Redan 1995 tonsatte Göran Fristorp en dikt av Edfelt, Ensamhetens hav – en inspelning som kom att bli ledmotivet några år senare i filmen ”Underbara älskade” med Michael Nyqvist i huvudrollen.
– Jag ringde Johannes Edfelt 1995 och bad om tillstånd att få göra en tonsättning – det fick jag. Jag fick tyvärr aldrig veta vad han tyckte – Johannes Edfelt hann avlida.

– Sen gick det många år innan jag fick ro att återvända till hans poesi. Det är något med den som berör mig så starkt, som att stå vid sidan av livet, att inte känna sig hemma i sin samtid. Det har inspirerat mig och satt igång den där obeskrivbara processen där text blir till musik.

Göran Fristorp påbörjade sitt liv som musiker redan som tonåring – våren 2018 fyller han 70 år. Redan som ung var han en framstående gitarrist som antogs till Musikkonservatoriet i Göteborg men hoppade av för att satsa på sin sångkarriär.

Tillsammans med Claes av Geijerstam vann han 1973 Melodifestivalen med Lars Forsells text ”Sommaren som aldrig säger nej” i en tonsättning av Monica och Carl-Axel Dominique. Han har samarbetat med Sveriges främsta musiker bland annat gjort mångåriga konsertturnéer exempelvis tillsammans med Putte Wickman och Sven Bertil Taube. Han har gett ut 27 album till exempel tidiga klassiska samarbeten med Leif Strand som Göran Fristorp sjunger Ferlin (1975) och Göran Fristorp sjunger Fröding (1977). Dessutom har han gjort flera album med egen musik.

Johannes Edfelt var författare, litteraturkritiker, översättare och ledamot i Svenska Akademin. Han fick sitt genombrott redan 1934 och gav ut ett stort antal diktsamlingar, den sista 1996. Göran Fristorps tonsättningar kommer från Dikter i urval av Anders Cullhed (Albert Bonniers förlag).

© Border Music Distribution

print

Våra samarbetspartners