ALE STENAR 2017: 20 år sen sist – nu återuppstår det klassiska arrangemanget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

1993 arrangerade Pange Öberg (som då jobbade på Mejeriet i Lund) den första stora konserten på Ales Stenar med folkmusikgruppen Hedningarna. Arrangemanget blev en stor succé. Och 5 år i rad, alltid den första lördagen i augusti, vallfärdade folk från Österlen och Skåne till Ales Stenar. Hedningarna uppträdde vid alla tillfällen utom ett år då den bulgariska kvinnokören Les Mysteré Des Voix Bulgares medverkade. Varje gång inleddes kvällarna av en kulturpersonlighet som framförde olika texter. Ernst-Hugo Järegård, Rolf Lassgård, Ernst Günther och Anders Granström är namn som varit med.

Sedan 1997 har projektet legat nere men planerna att återuppliva arrangemanget på Ales Stenar har funnits länge men det är först nu som det blir verklighet. Alltså 20 år sedan den sista konserten på Ales Stenar med Hedningarna och Rolf Lassgård. I år intar Emil Jensen, Kristina Lugn och Sarah Riedel scenen.

EMIL JENSEN
Den 5 augusti står Emil Jensen och hans band på scen. Emil har under vintern och våren gjort över 50 utsålda föreställningar med ”Flyktpotatis” som avslutades på ett fullsatt Cirkus i Stockholm i maj. Hans sommarprat i P1 förra året var ett av de allra mest uppmärksammade. Emil Jensen duckar aldrig för svåra ämnen, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter. När samhällsklimatet hårdnar och kallnar, kontrar Emil med att sprida ännu mer mänsklig värme. Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala. Konserten på Ales Stenar blir Emil Jensens enda spelning i södra Sverige i sommar. Med sig på scen har han Anna Dager på cello, Hanna Ekström på viola och Magnus Olsson på trummor och slagverk.

KRISTINA LUGN & SARAH RIEDEL
Kvällen inleds med nyskriven musik och poesi som vävs samman när poeten Kristina Lugn och sångerskan Sarah Riedel möts tillsammans med Viktor Skokić på kontrabas och Jonas Östholm på piano. Sarah upptäckte Kristina Lugns dramatik och lyrik som tonåring och fick genom projektet ”Hemligheter på vägen” 2009 möjligheten att sjunga några av hennes texter, då i tonsättningar av Georg Riedel. Någonstans då föddes idén att någon gång göra en hel skiva med hennes poesi. Låtarna är ett slags alternativ visa influerad av jazz. Galghumoristiskt och samtidigt våldsamt sorgligt. Skivan gavs ut i höstas. På albumet sjunger Sarah 15 dikter av Kristina Lugn tonsatta av henne själv samt Viktor Skokić, Jonas Östholm och Georg Riedel.
På scenen vid Ales Stenar kommer dessutom Kristina Lugn läsa både gamla och nyskrivna dikter.
Kristina Lugn debuterade 1972 med diktsamlingen ”om jag inte” och är en av Sveriges mest älskade och lästa poeter. Hon är också en framstående dramatiker och sitter sedan 2006 i Svenska Akademien. Sarah Riedel är flerfaldigt prisbelönta sångerska, musiker och kompositör som med hyllade konserter och grammisnominerat album etablerat sig som en av våra svenska storheter inom visa och jazz.
Så här skrev Dagens Nyheter efter deras framträdande på Stadsteatern i Stockholm i höstas;
”Och så plötsligt världens humor, som fyller hela salen med fyrverkerier av skratt. En befrielse, på sätt och vis. Men en viktig aspekt på Kristina Lugns poesi är att humorn aldrig tycks be om ursäkt för allvaret. En annan är att hennes texter fungerar utmärkt med musik ”– Dagens Nyheter

Ales Stenar är Sveriges största bevarade skeppssättning och har kallats för vår motsvarighet till Stonehenge. Varje år besöker mellan 550.000-700.000 personer platsen. Ales Stenar ligger högt över havet ovanför det pittoreska fiskeläget Kåseberga på Österlen i Skåne.

Publiken uppmanas att åka kollektivt eller samåka i möjligaste mån på grund av begränsade parkeringsmöjligheter, samt att respektera Kåseberga och dess unika forntidsplats. Arrangemanget beräknas vara klart ca kl 20.

© United Stage Artist

print

Våra samarbetspartners