EVA DAHLGREN – nya albumet Evaluation, hennes kommersiella självmord

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Efter en musikalisk gärning i över 40 år och över en miljon sålda album befäster sig Eva Dahlgren som en mycket betydande röst för svensk musikhistoria.
Idag släpps Eva Dahlgrens femtonde album -Evalution.

När Eva Dahlgren skrev den första låten till det nya albumet; ”För dom andra”, hade hon precis varit och sett fotografen Micke Janssons utställning med överlevare från Förintelsen.

– Jag var ledsen och arg och uppfylld av känslor och jag skrev låten med känslan av att vi som lever måste leva våra absolut bästa liv.

Där någonstans, mellan det djupt vemodiga, det vackra och det hoppfulla, har Eva Dahlgren egentligen alltid rört sig. Men nu, efter en artistkarriär längre än mångas, har hon kunnat göra sitt uttryck renare och sannare än någonsin.

– Med erfarenhet kommer modet att ta bort sin fåfänga, säger hon. Det är svårt, för människan är fåfäng och vill bli omtyckt. Men jag känner att jag kan få fram det jag känner på ett ärligare sätt för varje gång som jag skriver en låt.
Johannes och jag hade rubriken till en recension av ett Lana del Rey-album som ledord när vi jobbade: ”Ett kommersiellt självmord”. Vi bestämde oss för att inte bry oss om vad någon annan skulle tycka.

Johannes är Johannes Berglund, producenten och den viktiga komponenten som tidigare jobbat med artister som The Knife, Jenny Wilson och Amason.
– Han är den lekkamrat jag har saknat under många år, säger Eva .

På Evalution samarbetar Eva Dahlgren också med Johan Renck och med Jocke Berg.

Jocke Berg medverkar på låten Den jag är, som var den sista låt Eva skrev till det nya albumet.
– Jag trodde att jag hade skrivit klart hela plattan men kände att det var en låt som saknades. Jag gick ned i studion och så kom den sista låten. Jag kunde inte få Jockes röst ur huvudet, egentligen ville jag inte fråga honom men det var låten som frågade.

-Johan Renck sjöng in sin del av låten”Be för mig/Vendelsö” i Anna Ternheims studio i New York.Vi har pratat om att vi skulle sjunga ihop i säkert 20 år. Och när man är så gammal som jag är nu måste man ta tag i de där grejerna man sa att man skulle göra sen.

Under våren och sommaren har du kunnat höra Eva berätta om sina släppta låtar från det kommande albumet för sin fru Efva Attling i podcasten Doubletrouble. På lördag släpps det fjärde avsnittet där Eva summerar hela albumet Evalution.

Eva Dahlgren skulle som så många andra artister turnerat i Norden denna höst men planerar att möta publiken under våren 2021 istället. Vidare information kommer.

Evalution – låtlista:
För dom andra
Den jag är Feat. Joakim Berg
Fåglarna
En bok
Taxi
Be för mig/Vendelsö Feat. Johan Renck
Vi var aldrig hjältar
En liten sång om flykt
Jag är sol
@evgud
evadahlgren.com

© Sony

print

Våra samarbetspartners