THE KRIS BARRAS BAND släpper video från kommande plattan The Divine And Dirty

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kris Barras bangar inte inför en utmaning. Som f d MMA-kämpe har han fightats inför 8000 människor, förlorat allt i Las Vegas, satts i personlig konkurs, förlorat närstående, levererat gnistrande blues på Europas scener och röstats fram som en av världens 13 bästa bluesgitarrister av idag.

Han började både med kampsport och spela gitarr som barn. Efter att ha spelat i band i tonåren blev han besviken på musikbranschen. Han hade turnerat upp och ner på den amerikanska östkusten två gånger och spelat in en platta i Philadelphia men slet med att ta karriären vidare. Vid tjugo år duggade erbjudandena om MMA-matcher allt tätare och han övergav musiken. Under flera år deltog ha i flera turneringar och vann fjorton utav sjutton matcher och levde periodvis i Las Vegas och Thailand.

“Man tyckte jag var vansinnig som riskerade att skada mina händer fajtandes i burar,” säger han. “Men sanningen är att jag alltid tyckt det var skoj och de erbjöd mig fler chanser än musikindustrin. Jag fick möjligheten att slåss inför 8000 människor i Asien. Men ärligt talat skulle jag nog hellre lirat för dem än fått ett par slag i ansiktet!”

Det är det drivet som är nya plattan The Divine And Dirtys hjärta. Hans första för Provogue records/Mascot Label Group. Titeln anspelar på det onda och goda som finns inom oss alla och symboliserar vad Kris Barras gått igenom.

Efter att ha släppt debutplattan Lucky 13 på eget bolag säger han: “Jag var orolig att jag kanske inte kunde prestera bättre än så. Men nu tvingade jag mig själv att hitta nya infallsvinklar och testa sånt jag aldrig gjort tidigare och det lönade sig.”

The Divine And Dirty är full av influenser. Låtar som I Don’t Owe Nobody Nothing, Propane, och She’s More Than Enough visar på bredden med stråk av Led Zeppelin, the Rolling Stones, Howlin’ Wolf och Free. Men där finns även en nutida glöd som hos dagens tungviktare som Rival Sons, Black Stone Cherry och the Cadillac Three.

Det var hans pappa som gav Kris sin första gitarr då han var sex år. Han introducerade honom också för de artister som skulle forma honom musikaliskt: the Rolling Stones, Deep Purple men speciellt gitarrhjälten Gary Moore. Vid nio år uppträdde han ofta med pappans cover band.

“Gary Moore var min första hjälte,” säger Kris. “Han var farsans stora favorit och blev även min. Han var världens bäste gitarrist och min introduktion till bluesen. Allt annat kom efteråt.”

Tyvärr har inte hans far möjlighet att uppleva sin sons framgångar då han gick bort för ett par år sedan. “Det gick ganska fort. Han fick cancer vid femtiofyra år. Jag skrev låten Watching Over Me för honom. Den betyder mycket för mig. Jag tror att han skulle varit stolt.”

Vid nitton år öppnade han en gitarraffär vilket beskrivs i låten I Don’t Owe You Nothing. “Första året var fantastiskt men sen kom finanskrisen och allt gick åt skogen. Jag konkade,” säger han. “Då lovade jag mig själv att aldrig stå i skuld eller vara beroende av någon. Numera fixar jag allt själv.”

Plattan innehåller en bred samling låtar som samtidigt kan fyra av stänkare som Kick Me Down eller gospel-färgad rock som på Hail Mary för att sedan varva ner med ömsinta Hold On For Tomorrow.

Han slutade fajtas 2014 med känslan av att ha nått sina mål inom MMA. Det hade tagit all hans tid under flera år med massor av uppoffringar och han kände att det var dags att gå vidare och satsa på musiken igen. Idag äger han två gym i Englands West Country och tränar och undervisar i MMA.

“MMA handlade mycket om adrenalin,” berättar Kris. “Man var helt uppe i det, helt enormt och ständigt under hård press. Ett felsteg och du riskerar inte bara att förlora matchen du kan förlora tänderna också! Men jag funkar bra när jag är pressad vare sig det handlar om MMA eller musik.”

“Thailand var brutalt,” säger han. “Du går upp klockan sex varje morgon, springer åtta till tio kilometer varefter du pucklar på säcken i några timmar och sen passträning. Sen kan du äta frukost…”

Las Vegas var heller ingen lek men hade sina fördelar. “Vegas var annorlunda,” berättar Kris. “Massor av hårt arbete men mycket mer glamoröst. Du möter killar som tränat sen de var sex år. Men på kvällen går du och spelar biljard och hänger med Rampage Jackson (som spelade Mr T), Jenna Jameson och några av de stora UFC-stjärnorna, Vitor Belfort, Wanderlei Silva, Johnny Hendricks och Randy Couture.”

Plattan spelades in Momentum studios i Plymouth och producerades av Josiah J. Manning. Inspelninegn blev kronan på verket efter ett succefyllt år för Kris Barras med en Europa-turne som inbegrep Norge, Tyskland, Slovakien, Polen, Littauen och spelningar på festivalerna RAWA (Polen) och Ramblin’ Man Fair. Hans band består av Josiah J. Manning (klaviaturer), Elliott Blackler (bas) och Will Beavis (trummor).

“Det var helt överväldigande att upptäcka hur många hängivna blues-fans det finns på det europeiska fastlandet,” säger han. “Vi tillryggalade närmare 800 mil på två veckor. RAWA-festivalen var helt otrolig, en sån fantastisk publik och det var en ära att få spela på deras stora scen. Det är mitt största gig någonsin. Känslan då vi kom in för att soundchecka var magisk. Vi som bara är ett litet sketet blues-band från en avkrok i Storbritannien där frontmannen kör bussen! Ramblin’ Man Fair var också en höjdare. Vi fick kolla in och hänga med några av våra idoler.”

Den första gången han besökte Mascots kontor i London var också fylld av dramatik då han hamnade mitt i en misstänkt terrorattack och blev uteskorterad av beväpnad polis som hade stängt av gatan. “Jag kommer ju ifrån en liten landsortshåla i sydvästra England så terroralarm är inget vi förväntar oss att uppleva! Det var rätt skrämmande, särskilt som vi kunde läsa alla uppdateringarna i realtid på nätet…de rapporterade om en del riktigt hårresande grejor.”

Allt är klart för att 2018 äntligen ta the Kris Barras Band till högre höjder. Låtarna har han liksom talangen och ambitionen att spela på världens största scener. Han är även utrustad med passion och hängivenhet. Se upp världen, rocken har fått en ny hjälte!

The Kris Barras Band – The Divine And Dirty:
1 Kick Me Down
2 Hail Mary
3 I Don’t Owe Nobody Nothing
4 Propane
5 Wrong Place, Wrong Time
6 Lovers Or Loser
7 She’s More Than Enough
8 Stitch Me Up
9 Hold On For Tomorrow
10 Blood On Your Hands
11 Watching Over Me

Facebook
Web
Twitter
Instagram

© Mascot Label Group Scandinavia

print

Våra samarbetspartners