SAMEBLOD nominerad till Nordiska rådets filmpris

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Amanda Kernells hyllade debutfilm är nominerad som bästa svenska film till det prestigefyllda Nordiska rådets filmpris 2017.

Sameblod har valts ut bland alla svenska filmer som haft premiär mellan juli 2016 och juni 2017 och tävlar mot en norsk lektion i konflikthantering, en dubbel finsk uppväxthistoria, en dansk tidsresa och en isländsk landsbygdssommar. Samtliga bidrag i år är långfilmsdebuter.
Tre av filmerna har ännu inte svensk distribution men under kulturhelgen Best of Norden i oktober ges chansen att se alla filmer på stor duk. Det svenska bidraget Sameblod är skriven och regisserad av Amanda Kernell och producerad av Lars G Lindström, Nordisk Film Production.

– Som producent för Sameblod är jag mycket stolt och glad över att en berättelse från våra nordligaste breddgrader, som berättar om en samisk flickas kamp för upprättelse, har berört människor över hela världen på festivaler det senaste året. Tack vare festivalframgångarna har vi fått en omfattande internationell biografdistribution. I Sverige tog publiken filmen till sina hjärtan och snart har 180 000 personer sett filmen på bio här – ett resultat som jag bara kunnat drömma om. Att Nordiska Rådet nu har uppmärksammat filmen och nominerar Sameblod till Nordisk Rådets filmpris är inte annat än The cherry on top, säger Lars G Lindström, producent.

Juryns motivering:
Amanda Kernell visar att hon besitter såväl stor hantverksskicklighet som fingertoppskänslighet vad gäller personregi och de små detaljerna. Hon och fotografen Sophia Olsson lyckas tillsammans fånga både storslagna landskap och huvudpersonens allra innersta, den lilla människan i det stora hela.

– Det känns fantastiskt kul att bli nominerad till det här priset, det är en ära. Och jag är så stolt över att skådespelarna och teamet får ett så fint erkännande för sitt arbete med filmen, säger regissören Amanda Kernell om nomineringen.

Vinnarfilmen, som får 350 000 danska kronor utöver äran, kommer att utses den 1 november under en ceremoni i Helsingfors där även Nordiska rådets övriga priser kommer att delas ut.

Samtliga nominerade
De fem filmerna och deras regissörer, manusförfattare och producenter som är nominerade till Nordiska rådets filmpris 2017 är:

PARENTS (Danmark), av Christian Tafdrup (manus och regi). Producent: Thomas Heinesen. Originaltitel: Forældre.

DEN LILLA SPARVEN (Finland), av Selma Vilhunen (manus och regi). Producenter: Kaarle Aho och Kai Nordberg. Originaltitel: Tyttö nimeltä Varpu.

HEARTSTONE (Island), av Guðmundur Arnar Guðmundsson (manus, regi och producent). Producenter: Jesper Morthorst, Lise Orheim Stender och Anton Máni Svansson. Originaltitel: Hjartasteinn.
Svensk biopremiär den 30 juni 2017. Svensk distributör: Folkets bio.

FLUEFANGEREN (Norge), av Izer Aliu (manus och regi). Producent: Khalid Maimouni.

SAMEBLOD (Sverige), av Amanda Kernell (manus och regi). Producent: Lars G Lindström. Svensk biopremiär den 3 mars 2017. Svensk distributör: Nordisk Film Distribution.

Vinnarna tillkännages den 1 november
De kommande veckorna ska den nordiska juryn rösta. Juryn består av en representant från varje lands nationella jury, Kristina Börjeson, från Svenska filminstitutet, representerar Sverige.

Årets vinnarfilm kommer att tillkännages under Nordiska ministerrådets session den 1 november på en ceremoni i Helsingfors, Finland, där även vinnarna av Nordiska rådets övriga priser, litteratur, musik, barnlitteratur och miljö, kommer att utses under festliga former.

Nordiska rådets filmpris delas i år ut för den fjortonde gången. Tidigare års vinnare är: Louder Than Bombs (2016), Fúsi (2015), Om hästar och män (2014), Jakten (2013), Play (2012), Svinalängorna (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Konsten att gråta i kör (2007), Zozo (2006), Dråpet (2005) och Mannen utan minne (2002).

För vidare information om juryns arbete, motiveringar, produktionsuppgifter, högupplöst bildmaterial och övrigt, besök:

www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2017
www.nordiskfilmogtvfond.com
www.norden.org

Best of Norden – nordisk kulturhelg i Stockholm
De nominerade filmerna kommer att visas, med engelsk text, under den nordiska kulturhelg Best of Norden som äger rum på Nordiska museet den 20-22 oktober, med anledning av Nordiska årets priser. Visningarna efterföljs av samtal med olika kulturprofiler och under festivalen arrangeras även ett antal andra programpunkter med anledning av Nordiska rådets priser. Best of Norden arrangeras av Kulturbyrån och Norden i fokus, i samarbete med Nordiska museet. För mer information vänligen kontakta undertecknad.

© Kulturbyrån

print

Våra samarbetspartners