SIMO släpper video från kommande plattan Rise & Shine

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SIMO släpper sitt nya album Rise & Shine 15 september på Provogue Records/Mascot Label Group.

Nashville-trion SIMO breddar sitt sound med stilla ångande soulballader, psychedeliska ökenrockinstrumentaler, hårt kantiga bluesrökare och Stax-liknande funkrock.

“Phenomenal” The Independent
“Simo’s future looks so bright that the trio needs shades” Classic Rock
“A frighteningly talented trio” Guitarist
“Raw and brimming with Mojo” Guitar & Bass
“An incendiary talent” Powerplay
“They could go stratospheric” Fireworks

På sitt nya album Rise & Shine breddar SIMO sitt sound och sträcker ut låtarna på helt outförutsägbara sätt och har gjort en platta som återspeglar bandets synsätt, talang och framför allt deras utveckling.

Man började arbetet med plattan på den turné som tog det mesta av bandets tid under 2016. Medlemmarna JD Simo (sång & gitarr), Adam Abrashoff (trummor) och Elad Shapiro (bas) genomförde 215 spelningar i nio länder efter att ha släppt debutalbumet Let Love Show The Way samma år. Albumet hamnade på topp 10 på Billboards bluesalbum-lista och fick fina recensioner. Under turnen växte de nya låtarna fram runt jam under soundcheck och akustiska sessions på hotellrum m m. Processen förde medlemmarna närmare varandra både som vänner och musiker och svetsade dem samman till en tight och dynamiskt trio. Samtidigt förändrades världen runt i kring dem. Politiska förståsigpåare skrek högre och högre vilket eggade bandet att skriva musik som verkligen betyder något. Musik som inte bara visade upp bandets virituositet utan med ett budskap. Behovet fanns utan tvekan där.

“Plattan handlar om förändring,” berättar Elad. “Förändringar i våra privata liv likväl som förändringar i världen runt i kring oss. Allting förändras, vi förändras, politiken förändras. Vi ser det, vi känner det och vi skriver om det.”

På Rise & Shine för vi höra bandests nya elastiska, dynamiska stil som på ett omärkbart sätt glider mellan genrer och tänjer på gränser över elva låtar. SIMOs förra platta var en träffsäker hyllning till sina rock & roll-influenser med enorma stärkare, vintage vibbar och hög volym. Visserligen hör man det även på Rise & Shine men den tar en helt ny riktning och utforskar nya marker där det finns plats för långsamma suggestiva soulballander (I Want Love), instrumentala psykedeliska ökenrockers (The Climb), hård bastant bluesrock (Light The Candle) och Stax-liknande funkrock (Meditation). Klistret som får allt att hänga ihop är tre vänner och musiker som tillbringat 300 dagar tillsammans det senaste året för att utvecklas till att kunna se tillbaka samtidigt som man går framåt.

“Om du kollar igenom min skivsamling på det nyare plattorna,” förklarar JD. “så komer du hitta Roots, Wilco, Alabama Shakes och Ryan Adams. Men jag lyssnar också mycket på gammal soul. Isaac Hayes, Funkadelic. Samt Bob Dylan förstås. På Rise & Shine försökte jag låta samtliga influenser finna sin plats utan att i förväg bestämma hur musiken skulle låta.”

Bandet började spela in Rise & Shine i februari i Nashvilles House Of Blues Studio b i lugnt tempo. Plattan tog en dryg månad att spela in och SIMO producerade själva med hjälp av teknikern Don Bates.

“Den här gången experimenterade vi mer med ljudbilden,” Minns Adam. “Varje låt har en egen ljudbild.” JD tillägger: “Vi ansträngde oss verkligen att varje låt skulla ha en egen ljudbild som passade just den låtens stämning. Trots att det innebar att vi fick börja från noll varje gång vi började på en ny låt med inställningar, placering m m.”

Det blev många timmar i studion då man brukade spela in från tre på eftermiddagen till sex på morgonen. “Det finns vissa plattor där man nästan kan höra att de har spelats in mitt i natten,” säger JD som minns att man spelade in Be With You i en enda tagning kl 05:15 på morgonen. “När Frank Sinatra sjunger One For My Baby (And One More For The Road) så tycker jag att det låter som klockan är 2 på morgonen. Bob Dylans Sad Eyed Lady Of The Lowlands låter som c:a 3 – 4 på morgonen. Jag visste att några av våra låtar skulle passa i den nattdräkten. Känskan av att vi är uppe och kör på medans alla andra ligger och sover.”

Som tidigare studiogitarrist på fler än femhundra plattor så var de långa arbetstimmarna för Rise & Shine ingen självklarhet för JD. “Jag har aldrig jobbat på en platta så här länge,” säger han och tillägger. “ Så det har varit ett privilegium.”

Den passionerade sången med ekon av Prince och Al Green, en rytmsektion som för tankarna till Isaac Hayes eller D’Angelo, luftiga, detaljerade ljudlandskap i Pink Floyds anda, råa och nakna kompositioner som är på samma gång sköra, fula och vackra, Rise & Shine innehåller allt. SIMO återskapar inte bara gamla ljudbilder utan skapar nya. Detta är SIMOs mest uttrycksfulla album till dags dato från ett band som är nyfikna, äventyrslystna och på toppen av sin förmåga.

Låtlista
1 Return
2 Meditation
3 Shine
4 People Say
5 Don’t Waste Time
6 I Want Love
7 The Climb
8 Light The Candle
9 Be With You
10 The Light
11 I Pray

SIMO Online
Hemsida
Facebook
Twitter

© Mascot Label Group Scandinavia

print

Våra samarbetspartners