DUNKIRK – 70 mm-formatet gör comeback på bio

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SF Bio satsar ”stort”: Återkomst på biograferna för 70 mm-formatet

Det gigantiska 70 mm-formatet hade sin storhetstid på 50- och 60-talet. Den breda, skarpa bilden återger detaljer som man inte ser på det vanliga 35 mm-formatet eller på digital film. I Sverige hade formatet premiär 1959 och den sista filmen visades 1992. Inför biopremiären nästa vecka av Christopher Nolans ”Dunkirk” har samtliga gamla 70 mm-projektorer rustats till nyskick.

– Den sista 70 mm-filmen som visades i Sverige var ”Drömmarnas horisont” med Tom Cruise som visades på Saga år 1992. Efter detta dröjde det ända till julen 2015, då Tarantinos ”Hateful 8” kördes i 70 mm Ultra Panavision på Rigoletto och blev en enastående succé som gav oss blodad tand. Nu är vi mycket stolta över att med Nolans ”Dunkirk” kunna återföra den analoga filmen till biograferna och få ge biopubliken en filmupplevelse i särklass, säger Sture Johansson, programdirektör på SF Bio.

– Vi har två projektorer i Stockholm som stod på Rigoletto – originalprojektorerna från 1959 som körde den allra första 70 mm-visningen i Sverige – två stycken i Göteborg varav den ena fanns på Saga i Stockholm och den andra skänktes av en privat samlare som under många år hade kört den projektorn på Sergel. Royal i Malmö har kvar sina från 60-talet, berättar Mats Kullander, pensionerad etableringschef på SF Bio och veteranprojektionist för 70 mm, och fortsätter:

– Alla projektorer har upprustats till nyskick och vi har köpt in helt nya objektiv. Objektiven var ett litet detektivarbete att hitta. Till slut hörde jag ett rykte att en pensionerad chef på optikföretaget Schneider hade några i sin ägo. Ryktet visade sig stämma och vi fick köpa sex stycken helt nya objektiv av honom.

Vad har då hänt sedan 50-talet? Dels har filmkopiorna blivit bättre med mycket högre upplösning, dels har ljudet förbättrats drastiskt, idag har filmen inga magnetband, utan en styrkod som styr en separat digital ljudprocessor (systemet heter DTS) som ger ett mycket bra ljud med vänster-, mitt- och högerkanal bakom duken, vänster och höger effekt i salongen samt subwoofer under duken. Även texten styrs från denna kod och projiceras från en 4K-projektor.

Inför visningen av ”Dunkirk” har projektorer och ljudanläggningar på Rigoletto och Royal total­renoverats och ljudet trimmats, på Filmstaden Bergakungen har en komplett 70 mm-anläggning installerats – den första nyinstallationen av 70 mm som gjorts i Sverige på 35 år! Förutom detta har ny högkontrastig optik köpts in till samtliga anläggningar.

Fakta om 70 mm-film
Ända sedan den första biografföreställningen gavs av bröderna Lumière på annandagen 1895, har det vanligaste formatet för biograffilm varit 35 mm, fram till att världens biografer digitaliserades för cirka sju år sedan.
Förutom detta ”standardformat” har det med jämna mellanrum dykt upp andra format som Cinerama, Cinemiracle, Ultrapanavision med flera, men det vanligaste formatet för 70 mm-film var det som kallades Todd AO (uppkallat efter den store showmannen Michael Todd, skaparen av långfilms­klassikern ”Jorden runt på 80 dagar” och det amerikanska optikföretaget American Optical). Todd AO har formatet 2,2:1, vilket betyder att om duken är fem meter hög så är den elva meter bred. I det ursprungliga formatet ingick även fem ljudkanaler bakom duken och en effektkanal i salongen. Ljudet kom från magnetband som klistrades på celluloidfilmen.

”South Pacific” och ”Jorden runt på 80 dagar”
Officiellt var den första 70 mm-filmen som visades i Sverige ”South Pacific” som hade premiär på biografen nya Ritz den 6 juni 1959. Enligt obekräftade uppgifter så sägs det att ”Jorden runt på 80 dagar” visades i 70 mm-formatet i Stockholm redan 1958. Efter dessa inledande filmer blev 70 mm Todd AO det vanligaste formatet för biografvisning, oftast gällde det så kallade helaftonfilmer, filmer som var runt tre timmar långa och hade föreställningsstart kl 19:30 och en paus mitt i filmen.

70 mm-biografer i Sverige
I Stockholm fanns många biografer som körde 70 mm – Rigoletto, nya Ritz, Ricardo, Ri-Tvåan, Saga, Festival, nya Vinterpalatset, Sergel, Palladium, Look/Skandia, China, Palladium, Royal, Roxy, Astoria och Filmstaden Söder. Idag kan endast Rigoletto fortfarande köra i detta fantastiska format. De två klassiska helaftonsbiograferna var genom alla år nya Vinterpalatset och nya Ritz.
I Göteborg visades dessa filmer framför allt på Draken, Victoria, Palladium och Göta. Idag har Filmstaden Bergakungens största salong nyinstallerade klassiska Philips DP70-projektorer.
Malmös stora helaftonsbiograf var Royal, dock kunde även Palladium och Scania visa 70 mm-film.
De biografer som nu kan visa filmer i 70 mm-formatet är Rigoletto i Stockholm, Filmstaden Bergakungen i Göteborg och Royal i Malmö.

Kommande 70 mm-premiärer
SF Bio kommer att varva nya filmer med klassiker. Nu närmast efter ”Dunkirk” kommer Stanley Kubricks klassiker ”År 2001 – ett rymdäventyr” i september, och därefter Kenneth Branaghs ”Mordet på Orientexpressen” med bland andra Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe och Dame Judi Dench i rollerna.

© SF Bio

print

Våra samarbetspartners