EMIL JENSEN får årets Taubestipendium och gör ett fåtal spelningar i sommar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Artisten, låtskrivaren och poetenEmil Jensen får 2017 års Taubestipendium, en utmärkelse som årligen delas ut av Tidningen Vi och Taubesällskapet.
Emil Jensen får stipendiet ”för att han med stor omsorg och ömsint allvar använder de rimmade ordens kraft till att både trösta, roa och oroa”, enligt juryns motivering.

Utmärkelsen är ett ”låtskrivarpris” och ges för sångbar dikt, eller tonsättning av dikter, enligt statuterna som formulerats av Evert Taube själv. Stipendiesumman är 50 000 kronor.
Taubestipendiet instiftades 1960 av Tidningen Vi och Evert Taube. Taube var från 50-talet och ett par decennier framåt flitig medarbetare i Vi.

Det finns flera utmärkelser i Taubes namn, men Taubestipendiet är den enda där skalden själv har varit med om instiftandet.

En stor intervju med Emil finns i nya numret av Tidningen Vi, som utkommer 27 juli.

– Det känns fantastiskt att få stipendiet. Först såg jag mig inte ha så många beröringspunkter med Taube men så gick jag hem och lyssnade, och det slog mig att jag vuxit upp med hans visor. De har funnits där hela tiden och påverkat mig, säger Emil Jensen i intervjun.
Några andra som har fått Taubestipendiet under 2000-talet är Laleh Pourkarim, Håkan Hellström, Tomas Andersson Wij och CajsaStina Åkerström.

Emil har under vintern och våren gjort över 50 utsålda datum med sin föreställning ”Flyktpotatis” som avslutades på ett fullsatt Cirkus i Stockholm i maj. Hans sommarprat i P1 förra året var ett av de allra mest uppmärksammade. Emil Jensen duckar aldrig för svåra ämnen, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter. När samhällsklimatet hårdnar och kallnar, kontrar Emil med att sprida ännu mer mänsklig värme. Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.

I sommar gör Emil Jensen ett fåtal spelningar innan arbetet med nytt material påbörjas i höst.

Turnéplan
29-jul Östersund Storsjöyran
05-aug Kåseberga Ales Stenar
07-aug Orust Slussens pensionat
09-aug Uppsala Parksnäckan
11-aug Läckö Slott/Lidköping Läckö visfestival
22-aug Stockholm Vitabergsparken

© United Stage Artist

print

Våra samarbetspartners