ROUGH NIGHT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Lucia Aniello
I rollerna: Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Jillian Bell, Iliana Glazer, Zoe Kravitz

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-06-16

Förra årets Bad Moms blev en oväntat stor hit, så nu är det dags för ett nytt namnkunnigt damgäng att festa till det igen på bioduken. Den här gången adderas dock ett dödsfall till mixen, och då bör den minnesgode självklart också kunna associera till den våldsamma och svartsynt humoristiska Very Bad Things, i vilken ett herrgäng på svensexa lett av Christian Slater råkade ta en betald flicka av daga i samband med hårdhänt partajande i ett hotellrum.

Fast i Rough Night har man inte helt oväntat valt att till större delen fokusera på det humoristiska i situationen. För visst kan det vara hur roligt som helst att staga upp en döing, så att han verkar leva. Detta koncept användes trots allt med framgång redan i åttiotalets skrattfest Weekend at Bernies, men eftersom de allra flesta förmodligen glömt detta ter greppet sig som ett under av nytänkande.

Hur som helst utspelas Rough Night i Miami. Där befinner sig Alice med sina gamla collegeväninnor tio år efter examen på en inte alldeles önskad möhippa. Det blir supa, kokain, brist på vett och etikett och inte minst en hyrd strippa redan första kvällen. Dessvärre blir närkontakten med den sistnämnda kortvarig. Strippan råkar nämligen slå i skallen så hårt att han avlider efter att ha blivit påhoppad av den korpulenta kvinnan i sällskapet.

Sedan ska kroppen dumpas någonstans eftersom alla inblandade tror sig riskera långa fängelsestraff om de ringer polisen. Därmed är den riktiga farskarusellen igång. Eller, det var nog det som var tanken. Tyvärr blir det inte någon riktig snurr på denna även om några flin här och där för all del lockas fram. Istället blir filmen tämligen allvarlig en stund när alla inbördes antipatier mellan väninnorna vädras i samband med att nervositeten och pressen på dem tar ut sin rätt.

Ett rätt intressant om än lite malplacerat inslag som ger viss substans, om ni frågar mig. Synd bara att efterspelet på detta i slutänden bara slätas över i en hast. Särskilt som manuset aldrig riktigt lever upp till sina komiska ambitioner.

Summa summarum vore det synd att påstå att Rough Night är särskilt minnesvärd, men vänner av denna galna partajgenre kan nog ha rätt roligt med Scarlett Johansson och gänget ändå. Eller också hoppar de över det här, och ser om Bridesmaids istället. Där talar vi liksom om en vulgärorgie som håller hela vägen.

skriven 2017-06-15

print

Våra samarbetspartners