LIKA A BOSS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Miguel Aterta
I rollerna: Tiffany Haddish, Rose Byrne, Salma Hayek, Jennifer Coolidge, Billy Porter

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2020-03-13

Kvinnor vill självklart inte bara ha rosaskimrande romantiska komedier. De vill också ta för sig och vara frispråkiga. Det har Hollywoodproducenterna tagit fasta på på senare år i filmer som Bad Moms plus dess juliga uppföljare, Rough Night och Girls Trip. Och här har vi ännu en liten barnförbjuden komisk skapelse med feminina förtecken. Like a Boss är titeln, men denna produktion skiljer sig från de förstnämnda rullarna så till vida att det dominerande fokuset inte är på partajande. Istället handlar det om att ”work hard and play hard” för damerna i handlingens centrum på ett sätt som männen alltid gjort både på film och i verkligheten.

Mia och Mel har hållit ihop i vått och torrt i evigheter. Till och med nu när de uppnått en respektabel ålder någonstans mellan trettio fyrtio bor de alltjämt ihop och raggar herrar för tillfälliga köttsliga förbindelser. Inte särskilt vuxet, antyder väninnorna som hunnit skaffa både man och barn.

De har dock ett triumfkort i form av sin egen gemensamma makeup-butik med tillhörande produktlinje. Dessvärre går den ekonomiska biten på kryckor, så när skönhetsmogulen Claire Luna erbjuder den inte alltid så dynamiska duon att köpa en del i företaget som en lösning på problemet tvingas de fundera på saken. Eller rättare sagt; Mel hyser positiva tankar medan Mia säger blankt nej. Vilket föranleder Claire att försöka så split mellan de vanligen så såta vännerna.

Det ska villigt erkännas att de pryda och (över)spända lär finna Like a Boss vulgär. Men det är å andra sidan poängen, den här filmen riktar sig till folk bortom det familjevänliga. Men är det här roligt då, undrar säkert vän av ordning? Jodå, de som uppskattar sådant som fotograferande av en bebis med en marijuanacigg, en våldsam reaktion på ovetandes inmundigande av för mycket stark chili, gammal hederlig könshumor och Salma Hayek på sitt bästa bossiga otrevliga humör lär bli hyfsat nöjda.

Jag säger hyfsat för det här är i sanningens namn också en tämligen ojämn skapelse, ”trean” i betyg är således en aning skakig. Men för egen del rynkar jag sällan på näsan och intar en trist von oben-attityd när sådant här når bioduken. Men med detta sagt är det förstås också givet att Like a Boss inte är i närheten av att tangera ett genremästerverk som Bridesmaids. Fast det vore förstås att förvänta väl mycket.

Skriven 2002-03-17

print

Våra samarbetspartners