AFTER EARTH

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: M. Night Shyamalan
I rollerna: Jaden Smith, Will Smith, Sophia Okonedo, Zoe Kraviz, Glenn Morshower

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2013-06-07

Kombon The Smiths och regissören M. Night Shyluman blev ingen direkt “match made in heaven” med tanke på jätteinvesteringen “After Earth”, anser JPS Medias recensent.

Om vi inledningsvis ska ta ingången från sidan:

Läste Aftonbladet häromdagen. “Will Smiths rekordflopp” löd rubriken jag stannade till lite extra vid. “Filmen “After Earth” kostade närmare en miljard att spela in”, följde som underrubrik.

I texten fick vi vidare veta att ytterligare 700 miljoner kronor lagts på marknadsföring av nämnda verk, en summa som låter lätt absurd i mina öron, men vem vet? Ja, inte jag i alla fall.

Därefter delges läsarna att filmen endast drog in 27 miljoner dollar första helgen, vilket tydligen skall tolkas som ett katastrofresultat.

Och det är här det börjar snurra i min skalle (som Familjen så vackert uttrycker saken). Är det jag som är dum och inte alls förstår mig på statistik, eller vad är det som pågår?

27 miljoner (dollar) första helgen är väl inte alls så tokigt; trodde man att man skulle dra in hela kostnaden på tre dagar?

Ni som är bättre insatta än skrivaren av dessa rader, förklara gärna!

Okej, dags att använda huvudentrén och gå in på själva filmen.

“After Earth” bygger på en idé av Will Smith, sedermera utvecklad av M. Night Shyamalan och Gary Whitta. I huvudrollerna har Mr. Smith placerat sig själv och sonen Jaden, ett par som samarbetet på filmduken förr, i “Jakten på lycka” (2006). Och precis som sist, spelar de fader och son.

M. Night Shyamalan ja, är den som står för regin. Men inte någonstans skyltas det med den forne Hollywoodgynstlingens namn i reklamen; visste inte ens att han stod för regin förrän jag slöläste pressvisningsinbjudan. Ja, jäklar vad de överraskande slutens okrönta konung har halkat nerför stegen.

Shyamalan slog med dunder och brak 1999 igenom med “Sjätte sinnet” som ett år senare följdes upp med det sorgligt underskattade superhjälteeposet “Unbreakable”. Sedan dess har det gått utför, det kan t.o.m. jag tillstå, men jag har, till skillnad från mången publik och kritiker, aldrig hånat eller skrattat åt mannen. Det har i samtliga kommande verk funnits några riktigt häftiga segment att ta med sig. Ända tills nu, vill säga…

Om jag minns rätt befinner vi oss 1000 år fram i tiden. Efter apocalypsen. Människorna har övergivit Jorden till förmån för ett solsystem kallat Nova Prime. Dock är det inte enbart frid och fröjd där heller, eftersom några människofientliga figurer, vad jag minns enbart nämnda som “aliens”, har i sann Frankensteinanda utvecklat ett monsteraktigt släkte betitlat Ursus, vars primära uppgift är att döda homo sapiens. Dessa Ursus har inga ögon (varför? om ni nu är så duktiga?), utan finner representanter från människosläktet så fort de sistnämnda utsöndrar “rädsla”. Will Smith, i rollen som tuff militär, är en av få som inte känner rädsla…

De första 20-25 minuterna kändes helt okej, men sedan blev det bara… ett stort inget. Inte en enda tvist, inte en enda överraskning. Ganska märkligt med tanke på Shyamalans tidigare meriter. Nämnas kan att det var Will Smith själv som handplockade Shyamalan, en regissör han enligt uppgift drömt om att samarbeta med länge.

Smith senior och junior kan väl sägas göra ok ifrån sig, men det vibrerar absolut inte dem emellan. Lite skumt, då Will lär ha tagit över Shylamans regiuppgifter i flertalet scener med sonen. Eller kanske just därför. Kommer att tänka på uttrycket “Don´t shit where you eat”.

“After Earth” ser inte heller ut som en av världens dyraste filmer någonsin. Få skådespelare som i stort sett alltid spelar mot datoranimation. Ofta riktigt betänklig CGI dessutom (så gott som alla djuren). (Smith Jr. får under några sekvenser hjälp av en jätteörn. Någon som läser in lite symbolisk amerikansk patriotism här?) Ska detta verkligen gå på en miljard?

Visst, visuellt ändå ok, men inget man tappar hakan av.

Sedan funderar jag lite över målgruppen. Det hela känns mest som en barn- och ungdomsfilm. Men det är kanske avsikten!?

Blev faktiskt lite ledsen efter att ha sett filmen. Efter detta verk är risken nog uppenbar att M. Night Shyamalan börjar nå vägs ände – helt säkert är åtminstone att nästa film inte kommer att röra sig om någon miljardsatsning.

Med tanke på artikelns inledning, break-even vore nog ett riktigt bra resultat för detta projekt.

Vill man skoja till det, kan man ju säga; Good Night, Mr. M. Night (eller Godnatt, Jord!, som den svenska översättningen skulle lyda) och rekommendera er att lägga pengarna på After Work istället.

Skriven 2013-06-07

print

Våra samarbetspartners