ROUGH NIGHT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Lucia Aniello
I rollerna: Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Jillian Bell, Iliana Glazer, Zoe Kravitz

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-06-16

BAYWATCH kom tillbaka – allt är förlåtet!

Komedin ROUGH NIGHT, i regi av Lucia Aniella, som även är en av de två manusförfattarna, förmedlar en kraftig déjà vu-känsla. Men det är det enda filmen lyckas åtstadkomma. BAYWATCH var en usel komedi – men ROUGH NIGHT är direkt plågsam.

Här har man tagit lika delar BRIDESMAIDS, BAKSMÄLLAN och VERY BAD THINGS, och rört ihop till en sörja som är makalöst irriterande och o-rolig. Till skillnad från nyss nämnda förebilder. Okej, med undantag för VERY BAD THINGS – jag har inte sett den sedan den kom 1998, och då tyckte jag inte om den.

Det handlar om en möhippa. Politikern Jess (Scarlett Johansson) ska gifta sig. Tillsammans med tjejgänget från high school åker hon till Miami för att festa loss. Jillian Bell är den ständigt pladdrande Alice, som vill festa mest, Zoë Kravitz är den strikta Blair, Ilana Glazer är halvkriminella aktivisten Frankie, och efter ett tag anländer Kate McKinnon som Pippa, Jess kompis från Australien. De är alla olika som personer. Det enda de har gemensamt är att de – med undantag för Pippa – är rätt osympatiska. Framförallt den svinjobbiga Alice, som är avsedd att vara den roligaste. Gissar jag.

Först får vi en massa scener där tjejerna träffas och åker iväg, och ständigt skriker “WEEEEEEE!” och “IIIIIIIIH!” på de mest enerverande sätt. Sedan snortar de av någon anledning kokain och hinkar sprit. Och sedan hyr de en manlig strippa till huset de festar loss i – och det dröjer inte länge innan han trillar, slår huvudet i en bordskant och dör. Resten av filmen handlar om hur de ska försöka göra sig av med liket, vilket inte är det lättaste.

Humorn består främst av ett oräkneligt antal snoppskämt, både verbala och fysiska. Resten av humorn är en uppsättning allmänna sexskämt och några fylleskämt. Demi Moore och Ty Burrell spelar grannparet; två swingers som försöker ragga upp tjejgänget.

Det enda i filmen som är roligt, är när den blivande brudgummen (Paul W Downs – som skrev manus tillsammans med Lucia Aniello) kör bil från Charleston till Miami – endast iförd vuxenblöja, för att slippa stanna och kissa. Detta är inspirerat av en sann händelse det refereras till i dialogen.

ROUGH NIGHT är en förfärlig film. Det är lätt att hålla sig för skratt – om man inte är 18 år och jävligt lättroad. Jag gäspade, suckade och tittade på klockan åtskilliga gånger.

Sedan undrar jag varför de inte anlitade en australisk skådespelerska istället för att låta Kate McKinnon prata med vad som i mina öron låter som rätt kass australisk dialekt.

Se om BRIDESMAIDS eller BAKSMÄLLAN istället.

Eller Tom Hanks-klassikern SVENSEXAN.

skriven 2017-06-15

print

Våra samarbetspartners