ALPIS – Rågsvedsveteranen släpper debutalbumet “53” efter 10 år

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Alpis har varit en del av Stockholms hiphopscen i omkring 10 år, har hunnit få 2 guldskivor och har en katalog som spelats ca 15 miljoner gånger på Spotify men släpper först nu sitt debutalbum.

Under tidigt 2000-tal började Alpis släppa låtar på MySpace, men första officiella släppet som han var med på var Fjärde Världens låt “Riktigt snack” (2007) som även var Näääks första officiella debut.

Men samtidigt som Alpis gjorde musik så gick mycket fokus till mer destruktiva saker och värre blev det efter att hans pappa gick bort i Cancer när Alpis var i 19 års åldern.
Droger och brott blev vardag under flera år, men trots det så fanns musiken ‘ hela tiden med.

Nu släpper Alpis sitt debutalbum, “53” och här följer hans egna ord om albumet:

Tanken på att släppa ett album har funnits med enda sedan första låtarna, det har varit ett mål.
Men jag har inte velat stressa fram något utan jag har velat att mitt album ska ha en röd tråd, ett övergripande tema.
Idén till albumet kom naturligt medan jag och mina vänner byggde vår studio i Rågsved.
Jag insåg att vi hade ju tillgång till en lokal i ett garage som egentligen är en gammal källare/verkstad som min pappa hade när han levde. Han körde lastbil och meckade mycket både med lastbilar, personbilar och motorcyklar.
Vi började riva, sanera och bygga upp studion från grunden.
Under hela byggprocessen så dök det upp så många minnen från källaren. Från när min pappa levde, från när jag var yngre.
Där såddes fröt och idén till albumet.
När vi sedan var klara med bygget så var idén till albumet ganska självklar för mig. Jag skulle göra ett album och utgå från tiden då pappa levde, när vi bodde i port 53 på Stövargatan i Rågsved. Allt som hände runt omkring mig från då till nu
Port 53 betyder väldigt mycket för mig. Jag har så mycket minnen därifrån. Det var också där min pappa gick bort hemma i hans säng.
Det var också där jag köpte min första enkla lilla hemmastudio och spelade in min första seriösa solo låt.
Väldigt mycket i mitt liv gjorde jag för första gången där, och många saker avslutades där. På gott och ont.

Alla dessa känslor och minnen från bygget av denna “studio” tog fram väldigt rena, råa och djupa texter direkt från hjärtat. Många stunder har det varit väldigt jobbigt att lyssna på vissa av låtarna. Men jag kan inte vara stoltare eller gladare över detta album. Det är verkligen jag.

Jag tillägnar detta album till min bortgångne pappa, min mamma, och till min gamla port 53.

© Svenska Inspelningar

print

Våra samarbetspartners