THE BORNEO CASE – Erik Pauser och Dylan Williams långfilmsdokumentär om förstörelsen av 90 % av Borneos 130 miljoner år gamla regnskog

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dokumentären skildrar en grupp aktivister, Mutang Urud uppvuxen i det inre av Borneo, Clare Rewcastle, en engelsk journalist som startat Radio Free Sarawak och Lukas Straumann en Schweizisk historiker med flera som följer pengarna efter det som Gordon Brown, Storbritanniens f.d. premiärminister, kallat ”det största miljöbrottet i vår tid”.

Spåren leder till en komprometterad timmerindustri med politiska kopplingar, korruption, mord och globala nätverk av pengatvätt och investeringar där även svenska banker figurerar.

I samband med att filmen visades vid dokumentärfilmfestivalen Tempo i mars släppte organisationerna Fair Finance Guide och Swed Watch en rapport om svenska och norska banker och fonders ägande i bolag som fördrivit urbefolkning och medverkat till den hänsynslösa avverkningen av regnskogen i Malaysiska Borneo.

THE BORNEO CASE visas på Sveriges Television 15 maj 22.20 (Kanal 2) och 17 maj 23.05 (SVT 1) och därefter på SVT Play.

Filmen är producerad av AMP Film som en svensk, norsk, tysk, nederländsk och engelsk samproduktion tillsammans med Boekamp & Kriegsheim, Sant & Usant, Truth Department och RedRebel, med stöd från SVT, SFI, DR, DFI, NRK, YLE, NFTVF, Ffilm Cymru Wales, ZDF Arte, Influence Film Foundation, Fritt Ord, Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, PMA Worldview och Bertha/Britdoc.

För anmälan till pressvisningen, ytterligare information och intervjuförfrågan kontakta, Stellan Forsberg, 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se.

Erik Pauser arbetar som regissör, producent och konstnär. Bland hans filmer märks dokumentären Palmes Secret Agent (2015), The Machine (2013) tillsammans med Lars Tunbjörk som fotograf, The Face of the Enemy som tävlade vid IDFA 2009 och Lucky People Center International (1999). Tillsammans med Jan Röed producerade och regisserade Erik Pauser den prisbelönta långfilmsdokumentären Tong Tana – The Lost Paradise (2001) om Borneos regnskogar som han nu återvänder till i den nu aktuella dokumentären.

Dylan Williams har en omfattande erfarenhet som producent och regissör av en rad internationella filmer som visats på BBC, Channel 4, Discovery Channel, ZDF-Arte och The History Channel. Sedan han flyttade till Sverige 2002 har han regisserat flera Skandinaviska dokumentärer som den tragikomiska Madame and Capt. Nilsson (2006) och Reserverad för George (2007), berättelsen om en man som åt lunch på samma restaurang i 73 år utan att någon kände till hans namn och prisbelönta dokumentären Män som simmar (2010) för att nämna några.

Erik Pauser och Dylan Williams bildade AMP Film 2008.

© AMP Film

print

Våra samarbetspartners