VITT SKRÄP – Den svenska långfilmen får biopremiär 4/6

Klicka på bilden, för att se hela bilden

MIKAEL CROSS presenterar en film av Tobias Leo Nordquist i samproduktion med Film i Dalarna, Ljud & Bildmedia AB, Nordic United AB & Index Equity Sweden AB. Biopremiär 4 juni

VITT SKRÄP är en spännande actionthriller som utspelas på 80-talet med en nick till några av de mest minnesvärda spänningsfilmerna med oförglömliga karaktärer, och en blandning av komedi och action där alla kämpar för att få kontroll över sina öden – och för en del av bytet.

Den unika regin och ljuddesignen i VITT SKRÄP för publikens tankar till gangsterfilmklassikerna ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels” och Tarantinos legendariska ”Pulp Fiction”. En nyskapande film med action i ursinnigt, pulshöjande och oförutsägbart tempo.

Handlingen i korthet
I sökandet efter försoning med sitt förflutna hamnar Sami (Ola Rapace) i ett litet samhälle där han träffar Kim (Ida Engvoll). De båda möter den lokale gangstern Gubben (Donald Högberg) som driver ett till synes sofistikerat metamfetaminimperium tillsammans med sina två söner Conny (Peter Viitanen) och Kenneth (Erik Bolin). Till en början är allt frid och fröjd men när droger börjar cirkulera på bygden utan Gubbens tillåtelse riktas uppmärksamheten mot nykomlingen Sami som inser att han är i en farlig situation. För att komma undan med livet i behåll måste han snabbt göra upp en plan.

Tobias Leo Nordquist – regi
Efter en fil kand i Theater Arts från universitetet i San Diego 2006 började Tobias arbeta som filmfotograf och klippare, men insåg snart att det var det var som regissör och producent han ville verka. Bara två år senare grundade han sitt eget produktionsbolag Carnivale Pictures och har sedan dess regisserat och producerat prisbelönade kortfilmer, dokumentärer, TV-serier och musikvideor. Tobias har regisserat videor med artister som Swedish House Mafia, Eric Saade, Dev, Salem Al Fakir, J-son, Lisa Miskovsky och Panetoz för att nämna några och dokumentären ”Bröderna Salazar” (2013) för SVT.

Mikael Cross – producent
Mikael Cross har de senaste tjugo åren arbetat med produktion och konceptskapande inom film, media & TV-industrin. Han har utvecklat och producerat inom så vitt skilda genrer som reklamfilm, dokumentärer, långfilmer och TV-serier. Han inledde sin karriär med att producera musikvideor och har arbetat med artister som Salem Al Fakir, Haddaway, Dr Alban, DEV och Eric Saade. 2010 producerade Mikael sin första långfilm (exekutiv producent) – thrillern ”Psalm 21” med bland andra Jonas Malmsjö och Per Ragnar i rollerna – på dagarna och körde taxi på nätterna.
2012-2018 arbetade han på SF Studios där han bland annat producerade TV-serien ”Elsas värld” säsong 2 (2013) och var medskapare och exekutiv producent till TV-serien ”Alex” (2017-2019) – en av Viaplays mest sedda egenproduktioner när den hade premiär och listades som en av BBC:s ’Nine TV shows to watch’. Han producerade också den kritikerrosade dokumentären ”Bröderna Salazar” (2013) för SVT om hiphop-producenterna Salla, Masse och Chepe (som regisserades av Tobias Leo Nordquist).

Om skådespelarna

Ola Rapace
Ola studerade teater vid Högskolan för teater i Göteborg i slutet av 90-talet och fick därefter en bärande roll i TV-serien ”Sjätte dagen” (1999-2001). Han uppmärksammades för sin roll i Lukas Moodyssons film ”Tillsammans” (2000) och fick sitt stora genombrott i TV-serien ”Tusenbröder” (2002).
På teaterscenen har han spelat i uppsättningar på bland annat Backateatern, Uppsala Stadsteater, Orionteatern och Dramaten. Han har medverkat i tretton Wallander-filmer (2005-2006), danska polisserien ”Anna Pihl” (2006-2007), Pernilla Augusts hyllade ”Svinalängorna” (2010), Bond-filmen ”Skyfall” (2012) där han spelade skurk och nominerades till en MTV Movie Award för bästa slagsmålsscen och fyra Maria Lang-filmer (2013).
Ola spelade titelrollen i TV-serien ”Hassel” (2017) och samma år medverkade han i TV-serien ”The Last Kingdom och Kristallen-nominerades för huvudrollen i dramathrillerserien ”Farang”. Under våren kunde Ola ses i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”. Han har senast filmat i Norge i långfilmen ”T-Minus: The Last Story to Be Told”. I höstas släppte han självbiografin ”Romeo: Min flykt i fem akter”.

Ida Engvoll
Ida Engvoll är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 2007-2010. Hon har spelat flera uppmärksammade roller på Stockholms stadsteater sedan 2010 och har även varit verksam vid Dramaten. Ida har medverkat i filmer som ”Mig äger ingen” (2013) och Oscar-nominerade ”En man som heter Ove” (2015) liksom i en rad TV-produktioner, däribland ”Bron 3” (2015),”Vår tid är nu” (2017),”Bonusfamiljen” (2017), ”Andra åket” (2018) och titelrollen i den första säsongen av ”Rebecka Martinsson” (2017) för vilken hon Kristallen-nominerades i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare. Ida har rönt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för Netflix-serien ”Kärlek & anarki (2020) där hon spelar en av huvudrollerna.

Erik Bolin
Erik Bolin är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2000-2004 och har gått manusutbildningen på Stockholms dramatiska högskola (nu Stockholms konstnärliga högskola). Han har bland annat medverkat i TV-serierna ”Alex” (2017), ”Beck – Gunvald” (2016), ”Gåsmamman” (2019) och ”Sommaren med släkten” (2020). I höst kan man se Erik i långfilmen ”Snälla kriminella” på SVT samt i Levan Akins TV-serie ”Deg” på SVT och ”Dystopia” i regi av Richard Jarnhed för Viaplay där han spelar en av huvudrollerna. I sommar spelar Erik in långfilmen ”Om allt vore på riktigt” och i övrigt är han också anlitad som ljudboksinläsare och utvecklar för tillfället en långfilm.

Peter Viitanen
Peter upptäcktes av rollbesättaren och filmregissören Catti Edfeldt när han följde med sin syster på en audition och gjorde sin långfilmsdebut i ”Kådisbellan” 1993 bara elva år gammal. Peter fortsatte som barnskådespelare på film och TV under uppväxten och gjorde scendebut i huvudrollen i ”Eldansikte” (2001) i regi av Linus Tunström på Stockholms stadsteater. Förutom Stockholms stadsteater har Peter kunnat ses i uppsättningar på Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Dramaten, Backa Teater och Teater Galeasen. Han har varvat teaterscenen med film och TV: SVT:s ”Äkta människor” (2013) och filmerna ”Kocken” (2005), ”Tjuvheder” (2015), ”Ted – För kärlekens skull” (2018) och ”Den längsta dagen (2020) för att nämna några. Under 2021 kan vi se Peter i Jonas Åkerlunds ”Clark” och som Olof Palme i ”Den osannolike mördaren”, båda på Netflix. I vår och höst spelar Peter in en TV-serie där han har en av huvudrollerna. Serien har premiär på SVT i slutet av nästa år.

Donald Högberg
Donald Högberg jobbade som snickare och spelade gitarr i ett band när han i slutet av 70-talet fick möjligheten att medverka i fria teatergruppen Småfolket (nu Teater Sörmland) fast inte som skådespelare som han hade tänkt sig, utan som trummis. Donald hade tidigare inte ens hållit i ett par stockar men fick en ’crash course” av slagverkaren i sitt band. Så småningom fick han roller i pjäser och har sedan dess medverkat i uppsättningar på bland andra Mittiprick-teatern, Oktoberteatern i Södertälje, Dalateatern, Oscarsteatern, Pistolteatern, Dramaten, Stockholms stadsteater och nu senast i rosade förställningen ”Apologica” hösten 2018 på Playhouse Teater.
Donald Högberg har haft roller i ett sextiotal filmer och TV-serier som ”Hamilton – Förhöret” (1988), ”Tjockare än vatten” (2016), ”Arn – Tempelriddaren”, ”Män som hatar kvinnor” (2009), ”Flickan som lekte med elden” (2009) och nästa år kan vi se honom i andra säsongen av ”Hamilton”.
Under de senaste åren har Donald framgångsrikt turnerat tillsammans med två musiker i den egna kritiker- och publikrosade föreställningen ”Mitt liv som man” där hans egna och andras låtar blandas med berättelser ur hans liv. Förutom VITT SKRÄP är han aktuell i sommarteatern Wiraspelen – ett av Sveriges största årligen återkommande musikskådespel – i Roslagen där han medverkat under många år.

Dakota Trancher Williams
Dakota Trancher Williams jobbade som modell redan som liten och började skådespela vid mycket ung ålder. Dakota har gått på Kungliga Svenska Balettskolan och tagit fördjupande teaterklasser på Calle Flygare Teaterskola. Bara åtta år gammal upptäcktes Dakota av bröderna Baker och Alexander Karim som golvades av hans talang och gav honom en av huvudrollerna i sin TV-serie ”Familjen Babajou” (2008) som Kristallen-nominerades som Bästa drama. Han har medverkat i TV-serier som “Varning för barn” (2011), “Springfloden” (2016), “Bonusfamiljen” (2017), ”Playground” (2017), ”Maria Wern” (2018) och ”Kommissarien och havet (2019).

I rollerna
Sami…………………………………………………. Ola Rapace
Kim………………………………………………….. Ida Engvoll
Kenneth…………………………………………….. Erik Bolin
Conny………………………………………………. Peter Viitanen
Piter ”Gubben” Blixt……………………………. Donald Högberg
Omar………………………………………………… Dakota Trancher Williams
Knotan……………………………………………… Peter Eriksson
Janne………………………………………………… Fredrik Wagner
Stefan……………………………………………….. Sebastian Stakset
Kims syster………………………………………… Karin Bjurström
Polacken……………………………………………. Mitcho Batalov
Samis mamma…………………………………….. Malin Mases Arvidsson
Samis pappa……………………………………….. Jimmy Lindström
Sami som barn……………………………………. Elias Moe
Motellägaren………………………………………. David Wall
Man i bar…………………………………………… Fredrik Berglund
Polackens lakejer………………………………… Jonas JBK Johnson, Marcin Wydrowski, Jarek Romanowski, Jörgen Kruth & Jerry Solfeldt
Sussie i baren……………………………………… Ami Camilla Wester
Pundare i Steffes lägenhet……………………… Jonatan Blode

Bakom kameran
Regi…………………………………………………. Tobias Leo Nordquist
Manus………………………………………………. Anton Hagwall, Andreas Doyle & Joel Forssell
Producenter………………………………………… Mikael Cross & Eiffel Mattsson
Exekutiva producenter………………………….. Fredrik Alama, Bjarne Borg, Ola Rapace & Camilla S. Larsson
Samproducenter………………………………….. Daniel Wallentin, Daniel Thisell, Filip Mefretidis, Anders Hägglund & Hans ”HH” Engström
Associerad producent…………………………… Anna Sarkany
Foto………………………………………………….. Bratislav Stankovic, FSF
Klippning………………………………………….. Johan Lindvall & Lars Gustafson, SFK
Ljudmix…………………………………………….. Ken Skoglund
Ljudläggning………………………………………. Ken Skoglund & Lasse Liljeholm
Musik……………………………………………….. Simon Kölle & Joel Forssell
Kostymör…………………………………………… Natalie Olenheim
Scenografi…………………………………………. Elina Aho
Maskör……………………………………………… Sara Hogg
Hår & make up……………………………………. Sandra Karlsson, Mikaela Munthe & Lina Nyberg

Biopremiär…………………………………………. 4 juni 2021
Speltid………………………………………………. 1 tim 47 min
Censur………………………………………………. 15 år
Distribution………………………………………… Lucky Dogs AB
Ansvarig utgivare………………………………… Anna Lindström

© Taste PR

print

Våra samarbetspartners