JAKTEN PÅ EN MÖRDARE – dramaserie om en av Sveriges största polisutredningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 15 november har dramaserien Jakten på en mördare premiär på SVT. I regi av Mikael Marcimain har Helene Lindholms tioåriga arbete med utveckligen av serien kommit till liv. Under 15 år får vi följa den spaningsgrupp som slutligen löste mordet på Helén Nilsson i Hörby. I rollerna som Per-Åke Åkesson och Monica Olhed hittar vi Anders Beckman och Lotten Roos. I övriga roller ser vi Håkan Bengtsson, Rasmus Troedsson, Christian Fex, Lars Schilken m fl.

Dramaserien Jakten på en mördare bygger på Tobias Barkmans reportagebok om en av Sveriges skickligaste mordspanare. Jakten på en mördare är historien om Per-Åke Åkesson (Anders Beckman), Monica Olhed (Lotten Roos) och den spaningsgrupp som löste flera kvinnomord i nordöstra Skåne och till slut även det till synes olösbara fallet med Helén. Serien tar sitt avstamp i mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989, ett fall som inte bara skakade Skåne utan hela Sverige. Det är en berättelse om klassklyftor och socialt utanförskap, om bottenlös nöd och ett gränslöst kvinnohat. Det är också historien om en polis, som mot alla odds och trots hopplösa förutsättningar aldrig gav upp.

”Jakten på en mördare är en spännande serie om en grupp poliser som trotsar ett system för att ge en 10-årig flicka rättvisa och upprättelse, det är också en historia om ett Sverige i stark omvandling. Serien uppfyller SVT dramas ambition att gestalta den stora berättelsen om Sverige i allt vårt utbud, och den gör det med konstnärlig höjd och lysande skådespeleri”.

– Anna Croneman, SVT Drama

För regin står Mikael Marcimain, som återigen samarbetar med producenten och manusförfattaren Helene Lindholm, som utvecklade Lasermannen för SVT. Även Lotta Erikson står för manus. I rollerna: Anders Beckman, Lotten Roos, Håkan Bengtsson, Rasmus Troedsson, Christian Fex, Lars Schilken m fl.

”Efter att som producent och författare arbetat med Jakten på en mördare i 10 år är jag oerhört glad och stolt att med SVT kunna presentera en serie som är något utöver det vanliga , i mästerlig regi av Mikael Marcimain.”

– Helene Lindholm

För att vara autentiska i sitt berättande har man tagit hjälp av de kriminalare och tekniker som var med och utredde fallen som förekommer i serien.

Kriminalinspektör Monica Olhed (spelad av Lotten Roos) är en av dem. Efter avslutad polisutbildning hamnade hon i Kristianstad. Där jobbade hon med sexualbrott som utredare och förhörsledare. Monica har, förutom bidragit med konsultarbete i serien, även en liten statistroll.

Tonny Andersson, kriminaltekniker, deltog i flera av utredningarna. I serien porträtteras han av Lars Schilken. Tonny blev sedermera chef för den tekniska roteln och har även han varit med som statist i serien.

Mats Hägg var också kopplad till utredningarna i form av kriminaltekniker. Han staterar i alla scener med Lars Schilkens karaktär Tonny. Han gav Lars ovärderlig insikt och förståelse för en kriminalteknikers vardag.

Carsten Nielsen, kriminaltekniker. Även han var inkopplad på de verkliga utredningarna. Var med som konsult inför inspelning och staterar även som tekniker i serien.

Tobias Barkman författare till reportageboken Jakten på en mördare, som serien bygger på, är med och staterar som pressfotograf vid en av seriens presskonferenser.

Om upphovspersonerna

Mikael Marciman och Helene Lindholm återförenades i arbetet med Jakten på en mördare. Ett projekt Helen Lindholm utvecklat i över tio år. Lasermannen som var deras senaste gemensamma projekt hade premiär på SVT 2005 och var banbrytande inom svensk dramatisering av true crime-genren. ”Den bästa polisfilmen som producerats i Sverige” kallade exempelvis Leif GW Persson serien när det begav sig.

Utöver Jakten på en mördare är Mikael Marcimain även aktuell med långfilmen Horizon Line och senast för SVT:s räkning regisserade han filmatiseringen av Klas Östergrens Gentlemen & Gangsters. Bland övriga verk hittar vi bland annat Call girl (2012), Upp till kamp (2007) och Graven (2004) m fl.

Helene var senast aktuell med radiodramat Den enögda kaninen, även då som manusförfattare tillsammans med Lotta Erikson. Hon producerade också den prisbelönta Apflickorna som vann Guldbaggen för bästa film och bästa manus. Den kom senare att vinna även på Tribeca Film Festival och Dragon Award på Göteborg Film Festival. Utöver den Kristallen-vinnande Lasermannen har Helene även utvecklat dramaserien Habib för SVT.

Premiär 15 november
SVT 1 21:00
SVT Play 02:00
6 x 45 min

Jakten på en mördare är producerad av Yellow Bird i samproduktion med SVT och Film i Skåne och med stöd av NFTF och Ystad-Österlen Filmfond

© SVT

print

Våra samarbetspartners