FINN REGAN släpper The Meetings of the Waters

Klicka på bilden, för att se hela bilden

– Folk kommer undra varför det tog så lång tid att göra ett så kort album, medger Fionn Regan. Men idéerna bakom det här albumet har funnits i mitt huvud väldigt, väldigt länge. De har hela tiden bubblat under ytan och vuxit fram över mina tidigare album.

Fem år har gått sedan Fionn senast släppte ett album; 2012 års The Bunkhouse Vol 1: Anchor Black Tattoo var hans fjärde fullängdare sedan genombrottet med 2006 års The End of History. Även om frånvaron därefter verkade abrupt, var den nödvändig för Regan. Det berodde inte på brist på idéer; hela hans kreativa liv var i behov av en förnyelse.

– Vid en tidpunkt efter att förra albumet var färdigställt övervägde jag att bilda ett band, så jag skrev massa bandlåtar, berättar Fionn. Av någon anledning rann det ut i sanden. Då lekte jag med flera olika idéer – jag kanske skulle göra något konceptuellt, jag kanske skulle börja måla. Men det jag alltid återvänder till är låtskrivandet, det är helt enkelt en del av vem jag är. Ibland måste du kliva utanför väggarna för att se rummet. Ibland är det nödvändigt med en liten paus.

Albumet som påbudar Regans återkomst, The Meetings of the Waters, är kanske hans finaste hittills. Det låter inte som något han har gjort tidigare, samtidigt som det skulle kunna vara ett bokslut till The End of History. Det är samma oemotståndliga humor och poetiska öga som kännetecknade hans debut, men nya musikaliska världar utforskas.

– Idag skulle det inte vara ärligt för mig att göra ett helt akustiskt album, förklarar Regan. Eftersom det är så mycket annat som smugit sig in. Allt jag tagit till mig när jag suttit och lyssnat på elektronisk musik.

Det är just detta möte mellan Fionn Regans olika musikaliska influenser som titeln syftar på.

© Border Music

print

Våra samarbetspartners