2015 – i backspegeln

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FILMER
TV-SERIER
KONSERTER

ÅRETS FILMER 2015 i bokstavsordning

BIRDMAN
Michael Keaton som nojig, självupptagen skådespelelare på dekis I repetitionstagen inför en comeback av det seriösa slaget är fullkomligt lysande, och det är denna film överlag också.

BLACK MASS
Johnny Depp på plats i ett skönt sjuttiotalsdoftande Boston levde äntligen upp till sin kapacitet igen som verklighetsbaserad brutal gangster med fingrarna alldeles för långt ner i FBI:s syltburk.

INSIDAN UT
Pixar gav känslorna ett ansikte i många skepnader och visade återigen att att animerade filmer kan var både unika och smarta samtidigt som de underhåller alla generationer på bästa sätt.

MAD MAX: FURY ROAD
George Miller dammade av Mad Max igen trettio år efter senaste filmen, och överraskade de flesta med göra något som ter sig som en actionälskares våta dröm med feministiska förtecken.

WILD TALES
Förra årets utländska Oscarvinnare är en inspirerat sanslös, våldsam, och mörkt humorisitsk episodfilm man inte glömmer i första taget.

Bubblare: LEGEND, MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION, PAWN SACRIFICE, ST. VINCENT, SPECTRE, THE WALK

ÅRETS TV-SERIER 2015 i bokstavsordning

AMERICAN HORROR STORY
Denna välgjorda och tidvis blodiga skräckserie forttsätter vara bland det mest skruvade som går att uppbringa i tv-landskapet.

AQUARIUS
David Duchovny har hittat ett nytt hem som kriminalare i denna atmosfärrika serie där handlingen aldrig rör sig långt bort från Charles Manson och dennes kollektiv åren före morden som skakade en hel värld.

BANSHEE
Titelns korrumperade håla är spelplatsen för denna stenhårda och sexiga actionserie med dansken Ulrich Thomsen i viktigaste birollen som samvetslös Amishgansgster.

GOTHAM
En oväntat stark prequelserie med hårdkokt serienoirkänsla vid tiden för mordet på lille Bruce Waynes föräldrar långt innan Batman blev en realitet.

RAY DONOVAN
Underskattade Liev Schreiber som skrupellös fixare åt kändisar i L.A. försöker balansera den ljusskygga verksamheten med privatlivet i detta täta, spännande drama.

Bubblare: THE AMERICANS, HOUSE OF CARDS, MAD MEN, PENNY DREADFUL, VIKINGS

ÅRETS KONSERTER 2015 i bokstavsordning

AEROSMITH, MGM Arena, Las Vegas den 1 augusti
Har aldrig skådat sjuttiotalsikonerna så tända, på sådant showhumör och så musikaliskt fokuserade som denna kväll.

NEIL DIAMOND, Ziggo Dome, Amsterdam den 25 juni
Han är en sann legend, och vid sjuttiofyra levererade han ett långt pärlband av sina klassiker i högt tempo, med full kontroll och en entusiasmerande professionalism många yngre förmågor borde studera och lära av.

NIGHTWISH, Falconersalen, Köpenhamn den 16 november
Finnarnas symfoniska metal är precis som deras show mer storlagen och kaloririk än någonsin, och tajtare än så här har de nog aldrig låtit heller.

QUEEN plus ADAM LAMBERT, Jyske Bankboxen, Herning den 15 februari.
Freddie Mercury log förmodligen med all rätt där i sin himmel när han såg sina gamla vänner tillsammans med American Idoltvåan Lambert, modell läderklädd påfågel leverera alla hitsen exakt så teatraliskt pompöst och smakfullt over the top som då det begav sig.

TAYLOR SWIFT, Ziggo Dome, Amsterdam den 21 juni
Den talangfulla countryprinsessan har växt upp och blivit fullfjärdrad popdrottning, något denna extremt hitspäckade och läckert påkostade tillställning var det ultimata beviset på.

Bubblare: TONY BENNETT och LADY GAGA på Tivoli i Köpenhamn, JACKSON BROWNE på Amager Bio i Köpenhamn, DEF LEPPARD på Sweden Rock, H.E.A.T på KB i Malmö, USHER på Forum i Köpenhamn, THE WATERBOYS på Slagthuset i Malmö.

skriven 2015-12-14

print

Våra samarbetspartners