ÅRETS KONSERTER 2019 – Peter Eliasson sammanfattar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så har det blivit dags att summera igen, och vad kan jag säga; det har varit ett intensivt konsertår. För egen del har jag bevisat 63 spelningar, och då är kan det vara värt att notera att vare sig det programenliga besöket på Sweden Rock, gigs på några andra festivaler eller en del evenemang som går in under rubriken show är inräknade. Då hade summan nog legat kring åtminstone åttiofem gigs istället

Vidare har en bubblarlista bifogats efter topp tio-listan utan några som helst motiveringar till respektive gig. Fast den nyfikne kan förstås alltid söka på respektive artist på förstasidan och läsa den fullständiga recensionen för att få mer insikt om så önskas.

I vanlig ordning har jag valt att lista mina favoritkonserter i bokstavsordning, snarare än att ranka dem i båda listorna. Enligt mitt förmenande ter det sig mest bara löjligt att försöka jämföra såväl olika genrer som formatet på diverse spelningar på ett vettigt sätt.

Men nog om detta. Here we go…

Aerosmith, Park Theater, Park MGM Resort, Las Vegas den 9 juli
Energisk, inspirerad, uppsluppen oväntat vital och naturligtvis urproffsig var denna lika hitspäckade som påkostade konsertshow, som utgjorde en del av Bostonbandets fasta engagemang i City of Sin.

Beast in Black, Sweden Rock den 8 juni och Pumpehuset, Köpenhamn den 31 oktober
Glädjefullt omfamnande av metalklichéerna, låtar i långa banor med skamlös popkänsla i långa banor och en sångare som kan göra vad som helst med rösten blir en metalversion av Abba eller kanske Judas Priests kärleksbarn med Bon Jovi. Oemotståndligt.

Boyz II Men, Terry Fator Theatre, Mirage Hotel and Casino, Las Vegas den 14 juli
Den mest framgångsrika R&B-gruppen någonsin har fått ett nytt välförtjänt långt liv i The City of Sin, och det har de gjort med stor showsensibilitet utan att vare sig känslan eller fokuset på musiken någonsin tappas bort.

Cher, Royal Arena, Köpenhamn den 15 oktober
Ikonen med stort I visade att gammal är äldst. Rösten höll, överdådet var på förväntad nivå och showmanshipet lyste lika starkt som karisman.

The Mavericks, Koncerthuset, Studie 2, Köpenhamn den 27 februari
Spelglädjen och professionalismen var på topp när Raul Malo och hans mannar bjöd på en musikaliskt fullmatad konsert präglad av lika delar tjusighet, stora känslor och udda personlig country med texmex, latino och soft Roy Orbisonrock i mixen.

Muse Royal Arena, Köpenhamn den 8 september 2019
Något av det maffigaste och mäktigaste jag upplevt i konsertvåg detta år både vad gäller själva showen och ett musikaliskt innehåll som täckte in hela det stilmässiga spektra som blivit bandets varumärke. Snyggt, genomarbetat och underhållande med drag av galenskap blir domen.

Brad Paisley, Royal Arena, Köpenhamn den 5 oktober
Countryns utan konkurrens starkast lysande gitarrist är också en entertainer med fin röst och massor av gedigna stilmässigt varierande hits på repertoaren. Överlag lysande på ett både musikaliskt och arenamässigt sätt

Powerwolf, Amager Bio, Köpenhamn den 13 november
Vad är väl en dag på slottet mot att vråla med i refrängen till Demons are a Girls Best Friend? Ingenting för en sann monsterdiggare skulle jag vilja påstå. Vi talar i termerna en kombination av ilska och episka saker, vilka är catchy så in i helvete. Allt enligt detta likbleka gäng själva. Och de har rätt.

Skillet, Amager Bio, Köpenhamn den 7 november
Enormt energiskt, nervigt och tajt rakt igenom var det när dessa amerikaner bjöd på anthems av det metalmelodiöst medryckande slaget i parti och minut. I fronten sågs sångaren John Copper agera publikdomptör med uppenbar trovärdighet. Knockande var ordet.

Styx, Sweden Rock den 8 juni
Superproffsiga, gedigna, självklart avslappnade och alltid underhållande var dessa Chicagobördiga veteraner, som tycktes förvåna många – dock inte mig — med sitt bästa gig hittills på landets största rockfestival

Bubblare:
Alice Cooper, Royal Arena, Köpenhamn den 25 september
Amaranthe, KB, Malmö den 6 februari
Battle Beast, Pumpehuset, Köpenhamn den 9 maj
Cyhra, KB, Malmö den 9 oktober
Disturbed, Sweden Rock den 7 juni
Dynazty, Sweden Rock den 7 juni
Eclipse, KB, Malmö den 12 november
Gathering of Kings Sweden Rock den 5 juni
Godsmack, KB, Malmö den 16 mars
Elton John, Royal Arena, Köpenhamn den 18 maj
Jason Mraz, KB Hallen den 29 februari
Lissie, Palladium, Malmö den 18 juni
Nephew, KB Hallen, Köpenhamn den 20 mars
Nightflight Orchestra, Sweden Rock den 7 juni
P.O.D., Amager Bio, Köpenhamn den 21 februari
Sonata Arctica, Palladium, Malmö den 15 mars
Lindsey Stirling, Falconersalen, Köpenhamn den 23 september
Take That, KB Hallen den 22 juni
Keith Urban, AFAS Live, Amsterdam den 4 mars

print

Våra samarbetspartners