CHER, ALICE COOPER och ARIANA GRANDE bland höstens konserter på JPS Media

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Money makes the world go around, sjunger Liza Minelli i Bob Fosses klassiska Cabaret, men musiken får också världen att gå runt. Tack och lov, får man väl säga. Även om pengar dessvärre alltid är något som det är ont om för majoriteten av de som skapar och framför den i den digitala snålskjutsens tidevarv.

Men livescenen är kanske mer livaktig än någonsin. Mycket tack vare att artisterna nu MÅSTE åka ut och spela för att förtjäna sitt levebröd. Säger i alla fall de som vill vara positiva med själviska förtecken. Som om man inte gjorde det innan pirattsunamin drog igång något år efter millennieskiftet, blir min reflekterande replik på detta.

För det är i alla fall mitt minne att utbudet i den region som är ”min”, det vill säga framförallt Malmö/Köpenhamn, men även ibland Lund/Helsingborg har varit stort för att inte säga mastigt ända sedan jag började recensera konserter någon gång i början av 1993 på hedenhös tid – ja, så gammal är jag. Det var en imponerande konsertvår, som inleddes med Dionne Warwick och sedan fortsatte med folk som Michael Bolton, Bon Jovi, Def Leppard, Depeche Mode och Van Halen. Alla dessa gigs föregick i Köpenhamn, men jag är säker på att Malmös oumbärliga vattenhål till rockklubb, KB, gjordes den äran flera gånger under samma period också.

Fast med detta sagt; det är klart att dagens konsertutbud inte heller går av för hackor, och det är väl det som är poängen med denna något långrandiga introduktion. Livescenen är intakt på en hög nivå även idag, vilket ni själv kan försäkra er om genom nedanstående lista över konserter ”yours truly” avser att bevaka och recensera de kommande tre månaderna.

Så håll ögonen öppna, och då inte bara efter mina recensioner, utan även efter min gode vän och kollega Zoran Cullibricks texter. Han kommer bland annat att skriva om Jethro Tull på Malmö Arena den 28 augusti, Uriah Heep den 7 oktober på Amager Bio i Köpenhamn och Dweezil Zappa på samma ställe den 28 november.

Och här kommer alltså mina kommande konsertäventyr.

september

8 MUSE, Royal Arena, Köpenhamn
Britterna har skickligt lyckats fånga å ena sidan både proggrock och hårdrockstendenser och å andra sidan diverse alternativa tendenser. En balansgång som blivit en stor tillgång.

19 NAZARETH, KB, Malmö
De firar femtioårsjubiléum utan sin klassiske originalsångare Dan McCafferty. Hur ska det gå? Okej, enligt de som vet.

20 JODDLA MED SIV, KB, Malmö
Skånsk trallglad skojpop med fåniga texter utan pardon. Vad är det att inte gilla? En nagel i ögat på smakdomarna.

23 LINDSEY STIRLING, Falconersalen, Köpenhamn
Stirling är onekligen älskvärd, men violinen är hennes främsta vapen, och hon rör sig obehindrat mellan classical crossover och dance/electronicgenren.

25 ALICE COOPER, Royal Arena, Köpenhamn
Låt oss hoppas att den legendariske skräckrockaren har tagit med hela sin skojiga show från staterna nu när han uppträder på en stor arena.

oktober

1 ARIANA GRANDE, Royal Arena, Köpenhamn
En av världens största popprinsessor kommer till den danska huvudstaden för första gången – vad jag vet – i kölvattnet efter uppbrottet med fästmannen, komikern Pete Davidson.

4 AIRBOURNE, Amager Bio, Köpenhamn
Australiensarna bjuder alltid på en energiskt svettig AC/DC-show.

5 BRAD PAISLEY, Royal Arena, Köpenhamn
En av countryns största med drygt trettio countryettor på meritlistan. Dessutom en duktig gitarrist som levererar live.

9 CYHRA, KB, Malmö
Amaranthes Jake E Lundberg hoppade av tåget och bildade detta melodiska metalband med In Flames Jesper Strömblad och ytterligare några kompisar.

11 Y & T KB, Malmö
Har lyckats missa dessa melodiska hårdrockare och veteraner från Kalifornien mer än en gång när de spelat i min närhet, men nu blir det av.

15 CHER, Royal Arena, Köpenhamn
Världens mesta popmormor är ”still going strong”, och den här gången blandas hitkatalogen garanterat upp med ABBA-låter i kölvattnet på hennes medverkan i Mamma Mia Here We Go Again.

24 SHOTGUN REVOLUTION, Amager Bio, Köpenhamn
Totalt okända i Sverige, men etablerade i vårt grannland på andra sidan sundet. Ruffig metal goes danish.

31 BEAST IN BLACK, Pumpehuset, Köpenhamn
Tralligare kan ingen vara än dessa finska metalheads med grekiske röstfantomen Yannis Papadopoulos i fronten.

november

3 CELTIC WOMEN, Falconersalen, Köpenhamn
Keltisk folk, new age, klassisk crossover och softpop är deras melodi. Inte utan anledning har denna grupp med ständigt skiftande laguppställning kallats för Riverdance med röst.

5 LAUREN DAIGLE, Stora Vega, Köpenhamn
Kristen popsångerska som gjort en crossover på den amerikanska hemmaplanen. Lämna fördomarna hemma, det här är tjusigt otrendig vuxenpop.

7 SKILLET, Amager Bio, Köpenhamn
Nu metalband som borde vara mycket större. Bandet har alltid levererat starka låtar och snygga arrangemang.

9 BEYOND THE BLACK, KB, Malmö
Det tyska symphonic metalbandet imponerade när de agerade förband till Within Temptation förra hösten. Blir det repris nu?

12 ECLIPSE, KB, Malmö
Stockholmska Eclipse håller alltid flaggan för svensk melodisk hårdrock högt när det vankas gig, men så har de också en sångkatalog värd namnet.

13 POWERWOLF, Amager Bio, Köpenhamn
Varulvar, vampyrer och make-up, modell lik är ingredienserna när catchy metalrefränger ska levereras i parti och minut.

15 NIK KERSHAW, Docken, Köpenhamn
Kershaw gillade aldrig att vara tonårsidol då det begav sig på åttiotalet. Hans ville bli tagen på allvar, och det gör han väl nu. Även om alldeles för få vet om att han alltjämt är aktiv.

23 LISA STANSFIELD, Koncerthuset, Köpenhamn
All Around the World minns alla som följde poplistorna 1989, men souliga Lisa är så mycket mer än så.

26 QUEENSRYCHE, Pumpehuset, Köpenhamn
Geoff Tate var i drygt trettio år en röst synonym med detta metalband från Washington, men med den numera inte särskilt nye sångaren Todd La Torre genomlever bandet en ny vår.

Det var det hela för nu. Men några godbitar är på gång även i december innan
julhelgen. Så håll ut.

Skriven 2019-08-21

print

Våra samarbetspartners