DWEEZIL ZAPPA, LISA STANSFIELD och ECLIPSE bland bevakade konserter under oktober/november på JPS Media

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Money makes the world go around, sjunger Liza Minelli i Bob Fosses klassiska Cabaret, men musiken får också världen att gå runt. Tack och lov, får man väl säga. Även om pengar dessvärre alltid är något som det är ont om för majoriteten av de som skapar och framför den i den digitala snålskjutsens tidevarv.

Men livescenen är kanske mer livaktig än någonsin. Mycket tack vare att artisterna nu MÅSTE åka ut och spela för att förtjäna sitt levebröd. Säger i alla fall de som vill vara positiva med själviska förtecken. Som om man inte gjorde det innan pirattsunamin drog igång något år efter millennieskiftet, blir min reflekterande replik på detta.

För det är i alla fall mitt minne att utbudet i den region som är ”min”, det vill säga framförallt Malmö/Köpenhamn, men även ibland Lund/Helsingborg har varit stort för att inte säga mastigt ända sedan jag började recensera konserter någon gång i början av 1993 på hedenhös tid – ja, så gammal är jag. Det var en imponerande konsertvår, som inleddes med Dionne Warwick och sedan fortsatte med folk som Michael Bolton, Bon Jovi, Def Leppard, Depeche Mode och Van Halen. Alla dessa gigs föregick i Köpenhamn, men jag är säker på att Malmös oumbärliga vattenhål till rockklubb, KB, gjordes den äran flera gånger under samma period också.

Fast med detta sagt; det är klart att dagens konsertutbud inte heller går av för hackor, och det är väl det som är poängen med denna något långrandiga introduktion. Livescenen är intakt på en hög nivå även idag, vilket ni själv kan försäkra er om genom nedanstående lista över konserter ”yours truly” avser att bevaka och recensera de kommande sisådär sex veckorna.

Så håll ögonen öppna, och då inte bara efter mina recensioner, utan även efter mina vänner och kollegors dtion. Först och främst kommer vår eminente ålderman, filmexpert och countryexpert Roland Klinteberg att bevaka americanalegenderna DAVE ALVIN och JIMMIE DALE GILMORE gemensamma spelning på Malmös vattenhål Folk å Rock den 26 oktober.

Ungefär en månad senare, den 25 november kommer den legendariske saxofonisten och funkmästaren MACEO PARKER till Slagthuset i samma stad, och då kommer vår eminente expert på diverse svart musik, Michael Högberg att vara där. Slutligen har Zoran Cullibrick, sajtens orakel vad gäller proggrock, mangel och jag citerar honom här, ”konstig musik”, redan siktet inställt på Amager Bio i Köpenhamn när DWEEZIL ZAPPA ställer sig på scen där tre dagar senare, det vill säga den 28 november.

Och här kommer alltså mina kommande konsertäventyr.

oktober

24 SHOTGUN REVOLUTION, Amager Bio, Köpenhamn
Totalt okända i Sverige, men etablerade i vårt grannland på andra sidan sundet. Ruffig metal goes danish.

31 BEAST IN BLACK, Pumpehuset, Köpenhamn
Tralligare kan ingen vara än dessa finska metalheads med grekiske röstfantomen Yannis Papadopoulos i fronten.

november

3 CELTIC WOMEN, Falconersalen, Köpenhamn
Keltisk folk, new age, klassisk crossover och softpop är deras melodi. Inte utan anledning har denna grupp med ständigt skiftande laguppställning kallats för Riverdance med röst.

5 LAUREN DAIGLE, Stora Vega, Köpenhamn
Kristen popsångerska som gjort en crossover på den amerikanska hemmaplanen. Lämna fördomarna hemma, det här är tjusigt otrendig vuxenpop.

7 SKILLET, Amager Bio, Köpenhamn
Nu metalband som borde vara mycket större. Bandet har alltid levererat starka låtar och snygga arrangemang.

9 BEYOND THE BLACK, KB, Malmö
Det tyska symphonic metalbandet imponerade när de agerade förband till Within Temptation förra hösten. Blir det repris nu?

12 ECLIPSE, KB, Malmö
Stockholmska Eclipse håller alltid flaggan för svensk melodisk hårdrock högt när det vankas gig, men så har de också en sångkatalog värd namnet.

13 POWERWOLF, Amager Bio, Köpenhamn
Varulvar, vampyrer och make-up, modell lik är ingredienserna när catchy metalrefränger ska levereras i parti och minut.

15 NIK KERSHAW, Docken, Köpenhamn
Kershaw gillade aldrig att vara tonårsidol då det begav sig på åttiotalet. Hans ville bli tagen på allvar, och det gör han väl nu. Även om alldeles för få vet om att han alltjämt är aktiv.

23 LISA STANSFIELD, Koncerthuset, Köpenhamn
All Around the World minns alla som följde poplistorna 1989, men souliga Lisa är så mycket mer än så.

26 QUEENSRYCHE, Pumpehuset, Köpenhamn
Geoff Tate var i drygt trettio år en röst synonym med detta metalband från Washington, men med den numera inte särskilt nye sångaren Todd La Torre genomlever bandet en ny vår.

Det var det hela för nu. Men några godbitar är på gång även i december innan
julhelgen. Så håll ut.

Skriven 2019-10-16

print

Våra samarbetspartners