MONSTERS UNIVERSITY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Disneymagi. USA, 2013
Regi: Dan Scanlon
Originalröster: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, Helen Mirren, Charlie Day
Svenska röster: Robert Gustafsson, Allan Svensson, Jan Myrbrand, Ewa Fröling, Peter Magnusson
(Disney)

BETYG: TRE

Så var det nu Monsters Incs tur att få en uppföljare. Tja uppföljare är nog fel uttryck denna gång då det rör sig om en sk prequel dvs vad som hände innan originalfilmen.

Vi får således återbekanta oss med våra favoritskrämmare Mike och Sully fast tonårsvarianterna av dem och historien om hur de båda träffades.

När väl Mike blivit antagen till Monsters University är hans enda målsättning att studera på Skrämmarakademin – detta visar sig vara betydligt svårare än han räknat med – fast han kan teorin på sina fem(?) fingrar. Som om inte lektionerna vara svåra nog har han problem med vissa av sina klasskamrater bl.a. kändissonen Sully. Det artar sig inte bättre än att både Mike och Sully blir portade från Skrämmarakademin och deras enda chans att komma tillbaka är att vinna Skrämmarspelen. De slår sig samma med en grupp töntar i brödraskapet Oozma Kappa. Tillsammans ska de visa skolan vem som är bäst.

Monsters Inc tillhör en av de bästa Pixar-filmerna hittills och tyvärr når inte denna film riktigt upp till samma höjder. Ett av problemen med filmen är storyn – det finns väldigt få utom USAs gränser som förstår sig på det amerikanska college-livet och då försvinner mycket av miljön och skämten om den.

Förutom kommentatorsspår så består extramaterialet endast av kortfilmen “The Blue Umbrella” – de senaste åren har nästan alla dessa små kortfilmer överglänst huvudfilmen så även denna gång.

Skriven 2013-12-09

print

Våra samarbetspartners