DON´T KILL IT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Blodbesudlad festlig skräckaction, USA 2017
Regi: Mike Mendez
I rollerna: Dolph Lundgren, Kristina Klebe, Elissa Downing, Michael Aaron Milligan, Sam Furman
DVD/Blu-ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: FYRA

1996, eller möjligen 1997, bänkade jag mig för att se regissören Mike Mendez’ debut KILLERS på marknaden i Cannes. Jag lämnade salongen efter en stund; vissa av skådespelarna var under all kritik och filmen var seg. Då gick Mendez’ film THE CONVENT, som kom år 2000, hem betydligt bättre. Jag och mina kollegor skrattade och tjoade filmen igenom, det var rejält röj i den filmen. Även den såg vi i Cannes, och efteråt intervjuades vi av något svenskt radioprogram. Reportern frågade om vi hade sett Liv Ullmanns TROLÖSA. Jag svarade “Varför ska man se TROLÖSA när man kan se THE CONVENT?”

Sedan dess har jag nog inte sett några fler filmer av Mike Mendez – THE GRAVEDANCERS känns bekant, men jag minns inte om jag sett den eller ej. BIG ASS SPIDER!, TALES OF HALLOWEEN och THE LAST HEIST har jag i alla fall inte sett.

Men – nu har jag sett karlns senaste verk; DON’T KILL IT, och det är lika bra att säga det på en gång: om alla filmer vore som den här, skulle vi leva i en bättre värld.
Detta är dessutom Dolph Lundgrens bästa film sedan, tja, THE PUNISHER och UNIVERSAL SOLDIER. Inte nog med det, det här måste vara Dolphans bästa roll.

En illasinnad demon härjar i en håla i Alaska. Demonen hoppar från människa till människa, ungefär som rymdvarelsen i THE HIDDEN. Den som blir besatt börjar genast att döda alla i sin väg – men om man dödar den som är besatt, blir man själv besatt. Don’t kill it, alltså. Det gäller att fånga demonskrället på lämpligt sätt och stänga in den, eller begrava den.

Dolphan spelar den egensinnige, garvade demonjägaren Jebediah Woodley, som varit på jakt efter den här demonen större delen av sitt liv. Klädd som en cowboy dyker han upp just som den lokala polisen undrar vad det är som pågår i stan, varför folk har ihjäl varandra. Självklart tror poliserna inte på Jebediah, så de låser in honom – men han släpps förstås ut igen när det konstateras att han har rätt. Tillsammans med en FBI-agent beger Jebediah sig ut på demonjakt.

DON’T KILL IT är en makalöst underhållande film. Den är våldsam och extremt blodig, men samtidigt helfestlig. Här finns scener som fick mig att skratta högt – framför allt en superslaskig massaker i en samlingssal, där demonen hoppar från offer till offer, medan Dolphan uppgivet tittar på och ber folket sluta skjuta ihjäl varandra. Dolphan är riktigt rolig i den här filmen och ser ut att ha roligt i rollen. Han har dessutom tilldelats ovanligt många och långa repliker. Han gestaltar en riktig karaktär den här gången.

Dessutom är det trevligt att få se Dolphan i en “riktig” film. DON’T KILL IT ser ut som en film – till skillnad från alldeles för många moderna, platta B-actionfilmer som släpps direkt på DVD.
Det är synd att den här filmen inte gick upp på bio. Alldeles för många vissna skräckfilmer får biopremiär – varför gick till exempel THE BYE BYE MAN upp på bio? Tänk om vi hade fått se DON’T KILL IT på stor duk. Då hade vi kunnat snacka om fest i salongen!

skriven 2017-03-26

print

Våra samarbetspartners