NAKEN (Naked) + HEMLIGHETER & LÖGNER (Secrets & Lies)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
NAKEN
Svada och observerande av olyckligt lottade, Storbritannien , 1993
Regi: Mike Leigh
I rollerna: David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge, Greg Cruttwell, Claire Skinner
DVD/VOD
(Njutafilms)

BETYG: FYRA

SECRETS & LIES
Komiskt om möte mellan två olika världar, Storbritannien, 1996
Regi: Mike Leigh
Titel: Secrets & Lies
Medverkande: Timothy Spall, Brenda Blethyn, Phyllis Logan, Marianne Jean-Baptiste, Claire Rushbrook
DVD/VOD
(Njutafilms)

BETYG: FEM

Hortense Cumberbatch är en snygg, smart och framgångsrik Londontjej. Hon har perfekt kaffefärgad hy, perfekt frisyr, perfekta designerkläder, ett perfekt och ordnat designerhem, komplett med obligatorisk vit soffa … På fritiden sitter hon på den perfekta vita soffan och dricker ett gott vin och läser en god bok.

Hortense är välutbildad och gillar sitt jobb som optiker, och hon har coola kompisar och en stor familj där alla verkar vara lika perfekta, välbärgade och framgångsrika som Hortense själv. Enda skillnaden är att alla andra i familjen är släkt med varandra, och Hortense är adopterad. Hon fick reda på detta faktum i ett flygplan, på väg hem från lyxsemestern på Bahamas, då hon var sju år. Hon tittade ut på molnen och så var det inte mer med det.

Letar efter sitt ursprung

Men det var då det. Hortense har börjat fundera mer och mer på sin biologiska familj och hon bestämmer sig för att leta upp sin biologiska mamma. Hon får ett namn av adoptionsbyrån: Cynthia Rose Purley. Cynthia visar sig vara vit, fattig, outbildad och arbetarklass, och hon har ett synnerligen rörigt och bullrigt familjeliv – och givetvis har hon aldrig varit på Bahamas. Hon har inte ens en fungerande toalett inne i den fallfärdiga bostaden med läckande tak, bara ett utedass på gården.

Kulturkrock mellan två världar

Krocken mellan två världar hade inte kunnat vara tydligare, men ändå finner de två kvinnorna varandra och blir omedelbart goda vänner. Men är Hortense egentligen redo för alla intriger som pågår i Cynthias familj och är hon redo att träffa sin biologiska halvsyster på hennes 21-års dag?

Secrets & Lies är en av de allra bästa brittiska filmerna genom tiderna. Det är också Mike Leighs stora genombrottsfilm – och hans allra roligaste film. Filmen blev nominerad till hela fem Oscars, belönades med Guldpalmen i Cannes, plus två andra stora Cannes-priser, och tre BAFTA-priser och en Golden Globe.

Kända favoriter passerar revy

En av de intressantaste karaktärerna i filmen är Cynthias bror, som arbetar som fotograf. Massor av skådespelare som Mike Leigh brukar arbeta med passerar revy, när de ställer upp och spelar filmkaraktärer som ska vara med på olika studiofoton. De ögonblick de väljer att föreviga säger en hel del om deras liv – även om vi bara får se dessa personer en kort stund.

Det här inspirerade bland annat Paul Dano när han gjorde filmen Wildlife (2018) – filmens unge protagonist lär sig under filmens gång hur man fångar det perfekta ögonblicket, och varför ögonblick är värda att bevara.

Mike Leighs genombrottsfilm

Secrets & Lies finns nu i svensk nyutgåva i en Mike Leighbox tillsammans med Naked, en tidigare film av Mike Leigh, som gav honom stor uppmärksamhet, och som även gav skådespelaren David Thewlis sitt stora genombrott i rollen som Johnny Fletcher. Filmen vann priser för både bästa regi och bästa skådespelare vid Filmfestivalen i Cannes. Idag är Thewlis mest känd som Ares i Wonder Woman (2017) och som varulven professor Lupin i Harry Potter filmserien.

Kul att notera: Thewlis gör faktiskt en varulvsimitation under filmens gång! Filmen utspelar sig mestadels i London, där Johnny, som är från Manchester, vandrar runt på gatorna och observerar huvudstaden och alla dess mindre lyckligt lottade invånare. Men hans ständiga svada imponerar inte på folk i huvudstaden och han åker på rejält med stryk under filmens gång.

Vad händer en timme efter att filmen är slut?

Mike Leigh har berättat om när Naked hade premiär på New York film festival, och filmvisningen följdes av en sedvanlig Q&A.
Första frågan som Leigh fick löd så här:
“Mr Leigh, within an hour of the end of the film, is Johnny dead?”

På den frågan hade Mike Leigh inget svar.

Skriven 2019-02-12

print

Våra samarbetspartners