UNCHARTED – Tom Holland det bästa i Indiana Jones-variant med spektakulära stunts

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ruben Fleischer
Skådespelare: Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Antonio Banderas
Land: USA, Spanien
År: 2022
Genre: Action, Äventyr
Längd: 116 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Sony
Betyg: 3

Uncharted är som en glammig charterresa till populära turistmål och soldränkta stränder – och på en strand ligger Nolan North och önskar Tom Holland lycka till. Nolan North var Nathan Drake i spelen. Tom Holland (själv en entusiastisk gamer) är Nathan Drake i filmen. Mark Wahlberg, som först var tänkt för huvudrollen, spelar nu Drakes inte-så-trogna sidekick Victor “Sully” Sullivan.

Man märker en trend i Hollywood. En rörelse bort från wrestling och bodybuilding, en rörelse bort från de biffiga, muskelknuttiga actionhjältarna med fyrkantiga hakor, en rörelse mot vekare och mer androgyna hjältar som är mindre fyrkantiga och mer ser ut som balettdansörer – men missta dig inte, de är minst lika vältränade. Förr var det den äldsta gubben som var huvudrollsinnehavaren, medan man lade in lite yngre poppigare “eye candy” i sidekickrollen (tänk Indiana Jones eller Pirates of the Caribbean) – nu är rollerna omkastade.

Beundrar Jack Sparrow och Indiana Jones

Men genren är ändå densamma. Nathan Drake härmar Johnny Depp i en scen och tilläger att han alltid velat spela Jack Sparrow. Chloe Frazer (den spelbara karaktären i den senare spelserien) säger att hon alltid velat vara Indiana Jones. Så de fiktiva karaktärerna i denna film tittar uppenbarligen själva på den typ av äventyrsfilm som de nu är med i … ?! Spelar de också Nathan Drake spelen? Kanske. Nathan i filmen har en Naughty Dog sticker på sin väska, på insidan av locket, så spelföretaget finns i alla fall även i filmens värld. (Varför ska förresten Drake anstränga sig för att hitta guldskatter, när rättigheterna till hans spel förmodligen är värda så mycket mer …?)

Lite charter och “a little bit charted”

Uncharted skulle kunna heta “a little bit charted” – för visst känner man igen sig. Både från spelen och från andra matinéfilmer. Tom Holland har till och med ansträngt sig för att göra samma moves och samma hopp som Drake i filmen.

Sully är den 25 år äldre sidekicken som är mer cynisk, mer opålitlig och mindre hoppig (med förklaringen: “I have a bad ankle”). Var åldersskillnaden verkligen så stor i spelen? Strunt samma, klassisk bromance fungerar i alla fall, liksom alla snygga vyer när duon på Da Vinci-kodens vis reser runt till kända turistmål och samlar ledtrådar och pratar anagram och tittar på vykort – och den sista ledtråden råkar finnas på ett vykort.

Svaga skurkar

Svagheten i filmen är skurkarna. Antonio Banderas är en skådespelare av internationell rang och han får en minimal och underutvecklad roll som filmmakarna borde skämmas över. Dessutom ska denna grånade charmör vara yngst i sitt hus … ?! Det måste ha blivit en missuppfattning, Banderas-skurken har säkerligen en hel hög fruar och ex-fruar och älskarinnor och fler kids än Ingmar Bergman (som aldrig kom ihåg vad de hette, hur gamla de var, eller när de fyllde år) och dessa kan vi säkert få se i framtiden i eventuella uppföljare. Ett gäng med supersnygga och superrika superskurkar som kan dansa till latinorytmer som “Suave”? (De kan dansa och doa bakom Alvaro Estrella i nästa Mello).

Onödigt våldsam

Jo Braddock får helt enkelt underkänt som skurk. Och två femme fatales är en för mycket. Det är tjatigt bara med en. Chloe Frazer kör redan “farlig opålitlig flicka” stuket mycket mer övertygande. Filmen är också onödigt våldsam ibland – för i grund och botten är detta egentligen en barnfilm där Drake förföljs av ett par klantiga underhuggare som påminner om elake Måns hejdukar Bill och Bull. I facket med barnfilms-Indiana Jones så är inte Uncharted inte någon ny The Goonies och absolut inte alls lika bra som Dora and the Lost City of Gold, som ungarna kan se om och om igen.

Gjorde arkeologi stencoolt

Indiana Jones gjorde arkeologi stencoolt – och Uncharted-regissören Ruben Fleischer läste till arkeolog på college bara därför. Men som alla Indiana Jones fans vet – det viktiga är att samla grejor för samlandets skull och för kunskapens skull. Det lärde vi oss också i Dora the Explorer filmen Dora and the Lost City of Gold – en ypperligt fin Indiana Jones homage. Vårda och bevara och lära och inte förstöra och förgöra …

Det är då pinsamt svårt att se Drake & Co smasha och krascha skepp som är nästan lika gamla som Regalskeppet Vasa – och förmodligen värdefullare än guld. Skeppen och alla prylarna däri hade vara värda moltum på ett museum – eller på Disneyworld.

Tom Holland kan regera i ny franchise

Föga överraskande är Tom Holland det bästa med filmen – det märks att han är en sann Drake-fan och att han är van vid att hänga i vajrar och göra spektakulära stunts och samtidigt vara övertygande som skådespelare.

Bonusscenerna (bland annat med en söt katt i en ryggsäck) bäddar för uppföljare. Eftersom filmen spelade in mer än tre gånger sin (väl tilltagna) budget på bio lär det vara bäddat för en ny Sony-franchise med Tom Holland, efter Spider-Man, med mycket mer snurrande på vajrar.

Extramaterial: Generöst med extramaterial både om spelvärlden och om filmen, härligt trams med Tom Holland och närstudier av stuntscener som ofta är roligare än själva filmen.

print

Våra samarbetspartners