AMANDA OOMS hittade sin vändpunkt i Södra Åby

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gravid Ooms om livet på landet

Allehanda-kulturens Michael Högberg har träffat en gravid Amanda Ooms och bland annat pratat om livet på landet utanför Trelleborg.

I tisdags kväll gästades Stadsbiblioteket i Lund av skådespelerskan Amanda Ooms, som numera dessutom tituleras författare, konstnär och sedan två år tillbaka även skåning. Tillsammans med sambon och fotografen JH Engström bor och huserar paret i Södra Åby skola utanför Trelleborg, där hon själv en gång gick i skolan.

Teater och fotoworkshops varvas där med bok- och manusskrivande. I tisdags var det dock ett anförande med den hoppingivande titeln “Finns det en vilja så finns det en väg” som drog fullt hus.

– Kan du låta bli att arbeta med kultur, så låt bli. Kan du inte låta bli så kör på, då har du inget val. Kom dock ihåg att livet inte alltid är rättvist mot en, men finns det en starkt vilja så finns det oftast också en väg, berättar Amanda som i mångt och mycket själv är ett levande bevis på en järnhård och okuvlig vilja.

Utgångpunkten för hennes anförande var den egna boken Tålamod och kretsade just kring yrkesvalet och den hårda resa som valet, eller snarare kallet, medfört.

– Jag gjorde mig oumbärlig överallt. På Unga Klara i Stockholm satt jag i biljettluckan, arbetade med ljus, var sufflör, var med i kören och tillslut på scen, berättar Amanda med en iver och utstrålning som låter oss ana det svåra i att neka henne uppdrag.

Utlämnande berättar Amanda om lyckade och misslyckade provspelningar i Europa och Hollywood, om strategier och vita lögner samt hur hon gått från att vara en “brud” till en framgångsrik kulturarbetare full av självrespekt.

– Självförtroende och självkänsla är inget du bara kan få av andra, utan är något du också måste jobba på själv, berättar hon.

Efter anförandet fick Allehanda en pratstund med en tillika sprudlande som harmoniskt och nu även påtagligt gravid Amanda.

– Ja, det går liksom inte att dölja längre – visst är det fantastiskt! Jag som inte trodde att jag skulle få barn, och nu väntar jag tvillingar, berättar Amanda och skrattar.

För tre år sedan var det inte lika nära till skratt. Ekonomiska bekymmer varvades då med en uppgiven rotlöshet.

– Jag tänkte flytta ner till Berlin, dricka rödvin, skriva 10 böcker, röka, måla och dö om 20 år berättar Amanda som aldrig mått bättre än nu.

Vändpunkten kom i Skåne under ett besök hos sin far i Södra Åby, konstnären Cornelis Ooms. Det blev en nyförälskelse i orten som hon en gång växte upp i. Förälskelse blev det även parallellt i mötet med nuvarande mannen JH Engström. Därpå följde en rad framgångsrika projekt, däribland filmen Sök.

– Jag älskar Skåne, allt är så lätt och avspänt. Man kan oproblematiskt leva ett väldigt kontrastrikt liv här. Jag kan gå och handla på ett köpcentra i Trelleborg, sen tillbringa några timmar isolerat i min ateljé och samtidigt veta att jag har 40 minuter till Kastrup, det gillar jag, berättar Amanda och gestikulerar inlevelsefullt med armarna.

Amanda har medverkat i närmare ett 40-tal film- och tvproduktioner, däribland Så vit som en snö, Harrys döttrar och Lasermannen. Hon har även fått publicerat två romaner Nödvändighet samt Tålamod. Den sistnämnda tillkom i brytpunkten till det som i mångt och mycket kan sägas vara hennes nya liv. Tålamod handlar om livet och samtal med det egna jaget. En slags uppgörelse med det förflutna, en lathund för de unga hungriga och samtidigt ett personligt avstamp in i det nya.

– Jag kallar själv boken för Spyan. Den var helt enkelt något som behövde komma ut, berättar Amanda och skrattar åter. Behövde komma ut gjorde även Amanda. Redan son 15 åring lämnade hon landet för Stockholm och därefter ut bland Europas storstäder. 40 filmer och 26 år senare är hon åter där hon började – i Södra Åby.

skriven 2007-09-27

print

Våra samarbetspartners