ROSA – färgen för filmerna där man kör ”think pink”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sockervaddsfluff? Absolut inte! Rosa har blivit en tuffare och alltmer subversiv färg. Bland annat i filmvärlden. Ryan “Ken” Gosling klär sig i rosa. Fred Astaire dansade i rosa. Peter Sellers är för alltid förknippad med färgen rosa. Liksom Wes Andersons hotell.

Och Lionel Messi bär numera en rosa tröja när han som nummer tio spelar för Inter Miami CF. I Mean Girls yttras den klassiska repliken “Wednesdays we wear pink” och dessa rosaklädda innetjejer ligger återigen etta på biotoppen. Tjugo år efter originalet såg dagens ljus. Vi firar och hyllar genom att lista de mesta och de bästa rosa ögonblicken i filmhistorien…

The Grand Budapest Hotel (2014) – Regi: Wes Anderson

Filmaffischer och filmomslag med ett rosa hotell som ser ut som en glaserad tårta … ?! Klart att man blir nyfiken! Ralph Fiennes är det största namnet i en uppställning med sjutton kända skådespelare (som bland annat får trava rosa lådor), men visst överskuggar det rosa hotellet i hittepålandet allt och alla…

Grease (1978) – Regi: Randal Kleiser

The Pink Ladies är skolans självutnämnda coola inneklick och de har alla matchande rosa jackor. Hmm … Dessa brudar skulle lätt kunna ge “the plastics” i Mean Girls en rejäl match … och vinna. Grease är en musikalklassiker som kommer i ständigt nya uppsättningar världen över.
När Nöjesteatern i Malmö satte upp Grease för några år sedan spelade Lotta Engberg skolans rektor. Lotta är själv uppvuxen med filmen Grease och dansade till musiken så ofta hon kunde. Filmens John Travolta och Olivia Newton John var det coolaste par folk kunde tänka sig på 1970-talet. Att Sandy börjar röka för att vara cool … känns väldigt daterat idag. Men romantiken kring modet, musiken, gamla bilar och brylcréme, det håller än … En EPA-dunk uppsättning av Grease, kan det vara något?

Pretty in Pink (1986) – Regi: Howard Deutch

Manus av John Hughes var nästan ett måste för att skapa en “Brat Pack” klassiker på 1980-talet. Tonårsfilmer har aldrig kommit upp i samma klass igen när det gäller blandningen av  romantik, humor, musik och ren och skär “relateability”. Det är aldrig någon som är ond i en John Hughes film.
Filmens soundtrack har utsetts av tidskriften Rolling Stone till det elfte bästa filmsoundtracket någonsin… New Order, Orchestral Manoeuvres in the Dark, The Smiths, INXS, Suzanne Vega och The Psychedelic Furs finns bland dem som har låtar med i filmen.

Kär i Paris (Funny Face) (1957) – Regi: Stanley Donen

Audrey Hepburn och Fred Astaire sjunger och dansar i Paris … Men mest minnesvärd är väl ändå Kay Thompson som modevärldens mest fruktade chefredaktör?! När hennes tidning utropar “THINK PINK!” börjar alla flickor, tjejer, kvinnor … att klä sig i rosa. Utom hon själv. Så klart. Modets nestor är själv immun mot fåniga små modenycker. Stanley Donen har bland annat regisserat Charade och Singin’ in the Rain … det här är en musikal med glimten i ögat och massor av parisiskt ögongodis.

Legally Blonde (2001) – Regi: Robert Luketic

Filmatiseringen av Amanda Browns roman, som kom ut tidigare samma år, slog ner som ett blont-och-rosa bombnedslag. Det här var regissörens första film … och Reese Witherspoon blev en megastjärna över en natt.
Elle Woods och hennes lilla chihuahua Brewster charmar alla och får till och med Harvard att bli mer rosa. Det finns intressanta tankar om att tänka systerligt och solidaritet, de snygga tjejerna i rosa är här snälla och inkluderade och inte en elak exkluderande klick … och även de elaka tjejerna i svart, grått och brunt blir snälla efter en makeover av Elle Woods!
Jennifer Coolidge är skojig i rollen som sidekick, en snäll och vimsig hårfrisörska. Elle Woods är en paradroll för Reese Witherspoon. Legally Blonde blev sedermera även en framgångsrik musikal … som också spelats i Sverige. Senast sommaren 2023.

Legally Blonde 2: Red, White & Blonde (2003) – Regi: Charles Herman-Wurmfeld 

Dags för Vita Huset att bli Rosa Huset! Mer av samma sak och ännu mer rosa … bland annat en Jackie-Kennedy-inspirerad outfit. Helt i rosa.

Barbie (2023) – Regi: Greta Gerwig

Den mest rosa av alla rosa filmer någonsin? Filmen lär ha gjort slut på all rosa färg för alla filmarbetare i hela världen…
Här är återigen de rosaklädda tjejerna (som alla heter Barbie) snälla och inkluderade precis som Elle Woods och hennes sorority … så vilka är Mean Girls i den verkliga världen? Jo, svartklädda surpuppor som tror att de är coola och som hackar på andra tjejer. Till exempel för att de har på sig rosa.

Birds of Prey (2020) – Regi: Cathy Yan

Margot Robbie hade på sig rosa kläder redan innan hon blev Barbie med hela världen! Och ledde ett kvinnokollektiv med systralik solidaritet som ledstjärna … Ja, och så bankar hon på saker. Rosatonade Doja Cat gjorde monsterhiten Boss bitch.

Mean Girls (2004) – Regi: Mark Waters

Cady är Lindsey Lohans mest kända roll, förutom tvillingarna hon spelade Föräldrafällan. Filmen är baserad på boken Queen Bees and Wannabes av Rosalind Wiseman.
Filmen Mean Girls blev scenmusikal (precis som Legally Blonde) och sedan film igen … tjugo år senare, med Angourie Rice (känd från Marvels Spider-Man filmer) som Cady. Det är dock skolans drottning Regina som fått alla de coolaste sångerna.
Original-Mean-Girls var Amanda Seyfrieds första film och hon har sedermera bland annat gjort musikal … i form av två Mamma Mia filmer.
Manusförfattaren Tina Fey spelar samma roll även i Mean Girls rebooten tjugo år senare.

Mean Girls (2024) – Regi: Samantha Jayne och Arturo Perez Jr.

Tiden har sprungit ifrån manuset rätt rejält. Filmer som Barbie och Legally Blonde har marknadsfört solidaritet och systerskap istället för att tjejer ska gräla med varandra om de snyggaste kläderna och de snyggaste killarna och annat oväsentligt.
Och “body positive thinking” marknadsför konceptet att även tjejer och killar som inte är trådsmala och supertränade kan ses som snygga. Ledaren för “the plastics” kan alltså strunta i vad vågen visar, hon är snygg ändå.
Vad finns att tillägga? “There is a 30 percent chance that it’s already raining…”

Flickorna i Rochefort (Les Demoiselles de Rochefort) (1967) – Regi: Jacques Demy

Systrarna Catherine Deneuve och Françoise Dorléac sjunger och dansar och glittrar i rosa paljetter och pyntade hattar … Fransk films finaste musikal. Och självaste Gene Kelly är med i en biroll.

Den Rosa Pantern (The Pink Panther) (1963) – Regi: Blake Edwards

Det här skulle ha blivit David Nivens film … i rollen som gentemannamästertjuv på jakt efter den oskattbara juvelen Den Rosa Pantern. Men, men. Det blev Peter Sellers film och så småningom Peter Sellers franchise.
Vad man minns ännu mer än de båda kända huvudrollsinnehavarna är dock öppningssekvensen. Musiken. Tassarna. Den rosa seriefiguren som såg dagens ljus och blev så älskad … Den Rosa Pantern. Det här kan vara den bästa,  ovanligaste, mest påkostade öppningsscenen någonsin … Och tänk vad snopet för kidsen att upptäcka att resten av filmen inte är tecknad!

Think pink! Ha en fin filmkväll … kanske med rosa bubbel och snacks?

print

Våra samarbetspartners