BARBRA STREISAND och hennes systrar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 8 mars är utnämnd bland annat även till Internationella kvinnodagen med uppgift att uppmärksamma ojämställdhet mellan kvinnor och män. 8 mars kan även med fördel nyttjas till att säga GRATTIS till alla duktiga kvinnliga filmarbetare.

Den duktigaste av dem alla är enligt min mening Barbra Streisand.
Barbra Streisand fick en Oscar för huvudrollen i Funny Girl, hon fick Oscar för bästa originalsång i 1976-års version av A Star is Born och hon var nominerad till Oscar för årets bästa film för Tidvattnets furste, en film som nominerades till 7 Oscars och som hon även regisserade.

Hennes musik förekommer i 90 filmer och tv-serier, hon har producerat 27 långfilmer, tv-filmer och dokumentärer, hon har skådespelat i 22 filmer och tv-serier, hon har skrivit 8 film- och tv-manuskript och hon har regisserat 9 filmer. Hennes film Yentl från 1983, belönades med två Golden Globe. En för regi och en för bästa film. Ändå menar jag att Yentl är en film som fortfarande väntar på att bli upptäckt av den akademiska filmvärlden.

Visst låter detta som ett mycket produktivt och succérikt filmliv. Men betänk att Barbra Streisand inte i första hand är en filmarbetare. Inte ens i andra hand.

Förutom Oscars och Golden Globe statyetter, erhöll Barbra Streisand även Cecil B. DeMille Award, the American Film Institutes Lifetime Achievement honor, the Film Society of Lincoln Center Chaplin Award, hon fick även Tony och Emmy och Grammy och Cable Ace och National Endowment for the Arts och Peabody awards. Man kan utan överdrift påstå att Barbra Streisand är en särdeles framgångsrik filmarbetare.

Men hon är långtifrån ensam. Nedan listar jag och hyllar några av hennes kolleger som behärskar det hela, det vill säga, de skådespelar, skriver, regisserar och producerar film och då och då även komponerar dess musik och designar kostymer och redigerar och fotograferar. Agnès Varda, Maïwenn, Natalie Portman, Julie Delpy, Nadine Labaki, Laurie Anderson, Yoko Ono Lennon, Bryce Dallas Howard, Kathryn Bigelow, Gloria Katz, Ida Lupino, Shonda Rhimes, Irene Miracle, Sara Sugarman, Kathy Bates, Shana Feste, Tilda Swinton, Amy Schumer, Anne Heche, Angelina Jolie, Lina Wertmüller, Nia Vardalos, Elaine May, Roseanne Barr, Drew Barrymore, Scarlett Johansson, Eva Mendes, Catherine Hardwicke, Jennifer Flackett, Lisa Azuelos, Lisa Ovies, Leslye Headland, Patricia Rozema, Angela Robinson, Penelope Spheeris, Lady Gaga, Maggie Kiley, Jane Birkin, Jodie Foster, Daryl Hannah, Dennie Gordon, Mary Stuart Masterson, Mélanie Laurent, Barbara Loden, Bette Midler, Lucille Ball, Joan Rivers, Jessica Biel, Sally Field, Kate Hudson, Olivia Wilde, Diane Keaton, Teresa Villaverde, Tamara Jenkins, Sarah Polley, Klaudia Kovacs, Caroline Thompson, Lena Dunham, Lynn Shelton, Greta Gerwig, Cole Smith, Kelly-Ruth Mercier, Marceline Loridan-Ivens, Madonna, Maria Burton, Amy Heckerling, Adela Sequeyro, Kat Coiro, Renee McClellan, Ava DuVernay, Laurie Agard, Zsuzsa Böszörményi, Paddy Russell, Isabel Coixet, Eliza Hittman, Maggie Carey, Andrea Berloff, Christie Will Wolf, Jen Soska och hennes tvillingsyster Sylvia Soska, Megan Smith-Harris, Andrea Arnold, Julie Taymor, Rachel Goldenberg, Penny Marshall, Kate Kroll, Donna Deitch, Lexi Alexander, Lake Bell, Dorothy Atabong, Melissa McCarthy, Sandra Bullock, Amy Poehler, Claire Denis, Sara McIntyre, Sara Driver, Sylvia Binsfeld, Su Friedrich, Katja von Garnier, Jennifer Westfeldt, Sally Potter, Mira Nair, Athina Rachel Tsangari, Diablo Cody, Isabelle Doval, Julie Taymor, Kasi Lemmons, Deepa Mehta, Nicole Holofcener, Anne Fontaine, Martha Coolidge, Anne Fletcher, Alice Lowe, Amanda Tapping, Sally El Hosaini, Naomi Kawase, Rebecca Miller, Miranda July, Brit Marling, Mary Harron, Shirley MacLaine, Glenn Close, Beyoncé Knowles, Freida Lee Mock, Amy Holden Jones, Jocelyn Moorhouse, Josiane Balasko, Lucia Aniello, Amy Harris, I. Marlene King, Jill Soloway, Jane Anderson, Gillian Armstrong, Elizabeth Meriwether, Sam Taylor-Johnson, Helma Sanders-Brahms, Jamie Babbit, Mary Harron, Jennifer Lynch, Lynne Ramsay, Kelly Reichardt, Anne Wheeler, Lorene Scafaria, Arantxa Echevarría, Samantha Morton, Lana Wachowski som började sin karriär som Laurence Wachowski, Lilly Wachowski som först var känd som Andrew Paul Wachowski, Frankie Shaw, Amma Asante, Courteney Cox, Michelle Morgan, Miranda July, Jennifer Garner, Shari Springer Berman, Shira Piven, Rachel Weisz, Jane Campion, Kathryn Bigelow, Brie Larson, Kellie Martin, Samira Makhmalbaf, Elizabeth Chomko, Dana Fox, Diane Keaton, Patty Jenkins, Jessie Nelson, Elizabeth Banks, Jennifer Kent, Susanne Bier, Sofia Coppola, Eleanor Coppola, Eva Husson, Anna Karina, Karina Lafayette, Sarah Gadon, Darnell Martin, Lisa Cholodenko, Ann Hui och Nora Ephron.

Jag har säkerligen glömt många, alltför många andra multibegåvade kvinnliga filmarbetare, då jag långtifrån är någon kalenderbitare.

Vid genomläsningen av denna hyllning, märkte jag dock att jag glömde bort tre mångbegåvade svenskor: Gunnel Lindblom, Jessica Nilsson och inte minst Anna Odell. Så nu är de med. Jag kom på även fyra andra svenska namn, men dessa håller inte den klass som de ovanlistade, åtminstone inte i mina krävande ögon.

Det är rätt så många namn på kvinnliga filmarbetare som behärskar det hela. Kvinnliga filmarbetare som är eller var verksamma i ”bara” tre filmarbetarroller, som exempelvis Liv Ullmann, som var verksam som skådespelare, regissör och manusförfattare, finns åtminstone dubbelt så många som de som kan det hela.

Du undrar kanske hur svårt är det att behärska både filmproducentrollen, manusförfattarrollen, skådespelarrollen och regissörs rollen? Här kommer ett test. Hur många manliga regissörer, manusförfattare, skådespelare och producenter i en och samma person kan du komma på, på två minuter? Här är min lista: Orson Welles, Charlie Chaplin, Gene Kelly, Warren Beatty, Clint Eastwood, Woody Allen, Roman Polanski, Sydney Pollack, François Truffaut, Quentin Tarantino, Mel Brooks, Kevin Costner, Mel Gibson, John Cassavetes, Robert Redford, Milos Forman, Federico Fellini, Claude Lelouch, Louis Malle, Claude Chabrol, Nicholas Ray, Martin Scorsese, Sylvester Stallone, Jonathan Demme, Wes Anderson, Ben Affleck, George Clooney, Steve McQueen, Spike Jonze, Edward Norton, Noah Baumbach, Dolph Lundgren, Xavier Dolan, Lars von Trier och Michel Hazanavicius.

Att de inte är flera, tolkar jag som ett tecken på dåligt minne men även på ett ovetenskapligt bevis på att det där med filmarbetarskap inte är alltför lätt.

Grattis Barbra och ni andra. Bra jobbat.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-03-02

print

Våra samarbetspartners