SONATA ARCTICA, Unia (Nuclear Blast/Sound Pollution)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Varför just finnarna är så grymma på att göra bra metal har jag aldrig lyckats att lura ut men det är bara till att gratulera. Sonata Articas nya album gör ingen besviken. Efter många lyssningar tycker jag fortfarande att den växer. Snyggt arrangerade melodier, tunga gitarrer och bra sång. Melodiskt så det förslår.

Ja, stilen är väl power metal i grunden men det är både symfoniskt och progressivt. Har man dessutom välarrangerade stråkarrangemang gör det inte saken sämre.

Från det förra albumet som kom ut 2004 hade dom en stor hit med Don´t say a Word och det lär väl säkert bli ett par hittar från det nya albumet. For the sake of the Revenge och In Black and White har dom själva lagt ut på deras hemsida. Plattan har väl egentligen inga svaga spår då den känns som en konceptskiva där låtarna hänger samman.

Personliga favoriter är ”It Won´t Fade” med ett vackert stråkarrangemang och en klockren refräng. Naturligtvis med tunga gitarrer. ”Caleb” med ett dominerande piano skojjar man inte bort. Fast övertonen i slutet på varje refräng hoppas jag dom har gjort med glimten i ögat. Eller så var Zakk Wylde på besök. ”The Vice” är en kul låt med fräckt sångarrangemang.

Det är bara till att konstatera att den plattan håller för många lyssningar. Den är naturligtvis välproducerad så ljudbilden kan man inte klaga på. Att döma av bandets egna kommentarer är detta den bästa plattan dom har gjort (det säger alla) men bandet har definitivt utvecklats i positiv riktning.

Köp plattan och spela sönder den.

Skriven 2007-08-12

print

Våra samarbetspartners