Inför Fotbolls EM – skruva den som filmen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Fotboll är inte alltid så vackert på film. Det är skitigt, slitigt och påfrestande – även för fansen. Och det är alldeles, alldeles underbart. Med en sommar med EM för herrar och EM kval för damer … passa på att ladda med fotboll på film!

Den vackra sporten i det vackra filmmediet! SVT har satsat stort på att ladda upp med fotbollsfilmer, så många finns att streama gratis nu under EM. Förutom dessa tipsar vi om en rad andra tillgängliga filmer på olika streamingplattformar. Hämta fotbollssnacksen och bara njut…

Copa 71′ (2023)

110 000 åskådare på arenan. Detta VM har fortfarande publikrekord när det gäller damsport. Och ändå är detta en idag relativt okänd historia, till och med bland fotbollsfantaster och fotbollsspelare.
Det här är historien om damernas världscup i fotboll år 1971 i Mexiko City. Cupen blev en stor framgång med folkfest, fullsatta arenor och både spelare och media från hela världen. Men direkt efteråt tystades det hela ner och skrevs ut ur historien – tills nu. Vad hände? Och varför?
Amerikansk dokumentär från 2023 av Rachel Ramsay och James Erskine. Originalets titel: Copa ’71.

Finns på SVT Play

Bend It Like Beckham (2002)

Jess drömmer om att bli fotbollsproffs – ett ovanligt karriärval för duktiga indiska flickor. Idag är Leah Williamson omslagsflicka för ett uppslagsverk om fotboll för unga läsare.
Det här var andra tider – tjejer och killar ville bli som Beckham. Beckham var nyligen och besökte Svennis och åt sillbord och älgkött, hade med sig massor av vin och skickade en kock dagen innan för att tillaga maten. Den perfekta gästen? Uppföljaren är given: Cook It like Beckham.

Finns på SVT Play

Hemmamatchen (2023)

Det började för 25 år sedan i en liten isländsk by med färre än 400 invånare. En man hoppades på en hemmamatch i den isländska ligan och anlade en fullstor fotbollsplan. Men matchen avgjordes genom lottning och laget förlorade med 10-0. Drömmen om en hemmamatch begravdes men nu vill hans son väcka den till liv. Isländsk dokumentär från 2023 av Smari Gunn och Logi Sigursveinsson.

Finns på SVT Play

FC Stasi (2023)

Fotboll på liv och död. Bokstavligen. Östtyskland i slutet av 70-talet. Valet av fotbollslag var politiskt. Underrättelsetjänsten Stasi bestämde sig för att favoritlaget Berliner FC Dynamo skulle bli framgångsrikt. Med hjälp av mutor, skrämseltaktik, övervakning och misstänkta lönnmord såg man till att laget vann ligan tio år i rad. En film av Daniel Gordon och Arne Birkenstock. Brittisk dokumentär från 2023.

Finns på SVT Play

Tigrar (2020)

Enormt hyllad fotbollsfilm av Ronnie Sandahl, baserad på den självbiografiska boken I skuggan av San Siro av Martin Bengtsson. Om proffsdrömmen som surnade och guldet som blev till sand.

Finns på SVT Play

Den unge Zlatan (2015)

Sevärd dokumentär där den unge Zlatan spelar sig själv med stor charm och glimten i ögat. Här är en proffsdröm som inte går fel. Men livet är minsann ändå inte en dans på rosor. Längs vägen får vi höra andra röster, bland annat folk vars proffsdrömmar gick i kras. Vill du se skådespelare spela Zlatan finns den nya spelfilmen Jag är Zlatan (2021), baserad på David Lagercrantz biografi. Båda filmerna – och en dokumentär målkavalkad med Zlatan.

Finns på SVT Play

The Bromley Boys (2018)

Om du tycker att det är tufft att följa det svenska landslaget, försök då att vara ett Bromley Boys fan…
Filmen är baserad på en sann historia. Huvudpersonen blir fotbollsfanatiker 1966 när Englands lag The Lions vinner VM i fotboll. Det kommer att gå 56 år innan nästa stora titel – EM-guld för The Lionesses 2022. Man får alltså passa på att njuta som engelskt fotbollsfan … Framgångar är ungefär som Halleys komet. De kommer sällan. Ett faktum som är särskilt sant om du som filmens protagonist råkar heja på ett av de sämsta lagen någonsin: Bromley FC.
Men fotboll handlar inte bara om att vinna. Det handlar om att vara ett lojalt fan och att supporta sitt team, vad som än händer, hur usla de än är.
Och så handlar det självklart om att vinna! Hur ska man som fan kunna fixa en vinst till sitt lag? Det borde väl inte vara alldeles omöjligt?
Hjärtevärmande brittisk komedi.

Striker (2022)

Unge Morse (Endeavor, säsong 8) har också haft sitt eget fotbollsäventyr. Kommissarie Morse är som bekant inte det minsta intresserad av fotboll, han är mer intresserad av opera. Ändå får han uppdraget att vara livvakt till en mordhotad forward. Vem är mest irriterad? De avundsjuka kollegorna? Morse? Eller fotbollsspelaren?

Säsong 9 finns på SVT Play – för tidigare säsonger, spana in BritBox

Gregory’s Girl (1980)

Romantisk komedi från Skottland. Gregory blir tokkär i Dorothy, som är en hejare på att spela fotboll. Dorothy är förresten mest bara intresserad av fotboll. Så vem kommer då att bli “Gregory’s Girl”?
Manus och regi av Bill Forsyth. Klassisk, gammaldags komedi som rankas som en av de allra de bästa brittiska filmerna när hela 1900-talet summerades av filmfans och filmkritiker.

Kes – falken (1969)

Gympaläraren tvingar den helt ointresserade Billy Casper att spela fotboll … med skattretande resultat. Filmen handlar egentligen om en pojke och hans falk, men fotbollsscenen är en klassiker. Comic relief i en annars mycket allvarlig och sorglig film – baserad på Barry Hines roman. Ken Loach (I, Daniel Blake och Sorry We Missed You) är i högform och levererar på toppnivå i en av sina tidigaste filmer. Filmen Kes ligger sjua på listan över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.

Belfast (2021)

Kenneth Branaghs Oscarsbelönade, självbiografiska barndomsskildring. Nioårige Buddy spelar fotboll, hejar på Tottenham Hotspurs och drömmer om att växa upp och bli fotbollsproffs…
Kenneth Branagh fick aldrig någon fotbollskarriär, utan blev istället världsberömd Shakespelaretolkare, karaktärsskådespelare, manusförfattare och regissör. Den förste i filmhistorien som blivit nominerad i hela sju olika Oscarskategorier. Något som inte ens Walt Disney lyckades med … Sensmoral: Om du inte lyckas med att bli fotbollsproffs … så gäller det att ha en plan B.

print

Våra samarbetspartners