FOTBOLL – DEN VACKRA FILMSPORTEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den vackra sporten i det vackra filmmediet! Nåja. Fotboll är inte alltid så vackert på film. Här följer en lista på det mesta och det bästa av filmiska fotbollsskildringar. Det är skitigt, slitigt och påfrestande – även för fansen. Och det är alldeles, alldeles underbart. Mellan EM och VM — ladda med fotboll på film!

The Bromley Boys (2018)
Baserad på en sann historia. Huvudpersonen blir fotbollsfanatiker 1966 när Englands lag The Lions vinner VM i fotboll. Det kommer att gå 56 år innan nästa stora titel – EM-guld för The Lionesses 2022. Man får alltså passa på att njuta som engelskt fotbollsfan … Framgångar är ungefär som Halleys komet. De kommer sällan. Ett faktum som är särskilt sant om du som filmens protagonist råkar heja på ett av de sämsta lagen någonsin: Bromley FC.
Men fotboll handlar inte bara om att vinna. Det handlar om att vara ett lojalt fan och att supporta sitt team, vad som än händer, hur usla de än är.
Och så handlar det självklart om att vinna! Hur ska man som fan kunna fixa en vinst till sitt lag? Det borde väl inte vara alldeles omöjligt?
Hjärtevärmande brittisk komedi.

Gregory’s Girl (1980)
Romantisk komedi från Skottland. Gregory blir tokkär i Dorothy, som är en hejare på att spela fotboll. Dorothy är förresten mest bara intresserad av fotboll. Så vem kommer då att bli “Gregory’s Girl”?
Manus och regi av Bill Forsyth. Klassisk, gammaldags komedi som rankas som en av de allra de bästa brittiska filmerna när hela 1900-talet summerades av filmfans och filmkritiker.

Skruva den som Beckham (Bend It Like Beckham) (2002)
Familjekomedi som gått till historien som Keira Knightleys genombrottsfilm.
Om filmen hade gjorts idag hade den hetat “Bend It Like Beth Mead”. Eller “Whack It Like Ellen White“. Eller “Tune it Like Ella Toone“. Eller “Kick It Like Chloe Kelly (And then – Whip Your Shirt Off!)”.
Tjejer sitter inte längre och fantiserar om att spela i herrlaget The Lions. Små tjejer – och även små killar – har The Lionesses på sina tröjor. Inte bara The Lions.
Och vi vet ju alla att i verkligheten är lejoninnorna de blodtörstigaste …
Filmen är väldigt daterad, och tjejer som vill utvecklas i fotboll måste åka till USA, för där är fotboll en tjejsport. David Beckham borde ha gjort en cameo och spelat sig själv. Där har man missat öppet mål när det gäller gyllene möjligheter …

Kes – falken (1969)
Gympaläraren tvingar den helt ointresserade Billy Casper att spela fotboll … med skattretande resultat. Filmen handlar egentligen om en pojke och hans falk, men fotbollsscenen är en klassiker. Comic relief i en annars mycket allvarlig och sorglig film – baserad på Barry Hines roman. Ken Loach (I, Daniel Blake och Sorry We Missed You) är i högform och levererar på toppnivå i en av sina tidigaste filmer. Filmen Kes ligger sjua på listan över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.

Tigrar (2020)
Enormt hyllad fotbollsfilm av Ronnie Sandahl, baserad på den självbiografiska boken I skuggan av San Siro av Martin Bengtsson. Om proffsdrömmen som surnade och guldet som blev till sand.

Allt för Norge (2022)
Kan Norge slå Brasilien i fotbolls-VM? Ja, det har hänt. Sann historia, inget Norgeskämt. Händelsen är framröstad till det största norska idrottsögonblicket genom tiderna.

Den unge Zlatan (2015)
Allt för MFF! Eller allt för Ajax? Sevärd dokumentär där den unge Zlatan spelar sig själv med stor charm och glimten i ögat. Här är en proffsdröm som inte går fel. Men livet är minsann ändå inte en dans på rosor. Längs vägen får vi höra andra röster, bland annat folk vars proffsdrömmar gick i kras. Vill du se skådespelare spela Zlatan finns den nya spelfilmen Jag är Zlatan (2021), baserad på David Lagercrantz biografi.

Belfast (2021)
Kenneth Branaghs Oscarsbelönade, självbiografiska barndomsskildring. Nioårige Buddy spelar fotboll, hejar på Tottenham Hotspur och drömmer om att växa upp och bli fotbollsproffs …
Kenneth Branagh fick aldrig någon fotbollskarriär, utan blev istället världsberömd Shakespearetolkare, karaktärsskådespelare, manusförfattare och regissör. Den förste i filmhistorien som blivit nominerad i hela sju olika Oscarskategorier. Något som inte ens Walt Disney lyckades med … Sensmoral: Om du inte lyckas med att bli fotbollsproffs … så gäller det att ha en plan B.

print

Våra samarbetspartners