KLANDRA FÖRÄLDRARNA! – de värsta superhjälteföräldrarna i DC-universumet listade

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Blue Beetle går nu upp på biograferna och vi får följa en protagonist som har en snäll pappa, en snäll mamma, en snäll farbror, en snäll farmor och en retsam – men snäll – lillasyster. Alla bor de i samma hus, Encanto-style, och alla ställer de upp för varandra. Detta är något av ett unikum i DC:s värld. De flesta av DC:s hjältar har typiska Philip Larkin föräldrar.

”They fuck you up, your mum and dad.
They may not mean to, but they do.
They fill you with the faults they had
And add some extra, just for you.”
 
Dessa rader av Philip Larkin är den ultimata ”Klandra föräldrarna” versen och den skulle kunna handla om (nästan) valfri DC hjälte … Vem har egentligen värst föräldrar? Let the games begin!

Hur bra – eller dåliga – är superhjältarnas föräldrar? Vilka har sämst omdöme? Vem kan med fog säga att släkten är värst?

För visst kan en hel del knepiga saker som superhjältarna gör skyllas på föräldrarna …

Billy Batson (Shazam!)

Övergavs först av sin pappa och sedan av sin mamma … Billys mamma tar med honom till ett tivoli, köper lite onyttig sockrig mat och … går sedan därifrån.

Billy Batson valsar sedan runt i fosterhemssystemet. I åratal. Men det kunde ha varit värre. Han kunde ha blivit övergiven på operan.

Billy Batson är så klart den roligaste DC-hjälten. Han tar inte mycket på allvar. (Kanske en effekt av tivolit?) Och han får faktiskt schyssta fosterföräldrar och fostersyskon till sist.

Alla ställer upp för varandra

Om man vill kan man framhålla familjen i Shazam! som den allra bästa familjen i DC:s värld. En multikulturell familj som alla bor tillsammans och ställer upp för varandra. Encanto-style. Och alla fosterhemssyskonen har olika superhjältekvalitéer. Encanto-style. Nästa steg är att alla börjar sjunga tillsammans … Billy Batson skulle definitivt klara av att sjunga och dansa efter ett par bärs.

Bruce Wayne (Batman)

Så många har analyserat det dumma i att gena genom en mörk och ruffig gränd på väg från operahuset … istället för att ta taxi, limousine eller privat helikopter. Det finns till och med en Simpsons sketch om hur dumt och omdömeslöst det är.

Traumatiserande operabesök

Men nu till något helt annat … Att bli tvingad till operan. Har du någonsin hört dina barn eller några barn över huvud taget säga ”Snälla snälla snälla kan vi inte få gå på opera?”

Operabesöken inverkade säkerligen traumatiserande på lille Bruce Wayne. Det är därför han är så operateatraliskt lagd, det är därför han gillar att klä ut sig och det är därför han hela tiden går runt och grubblar som om han vore den tragiske huvudpersonen i en opera.

Det finns förresten en operett som heter Die Fledermaus (vilket betyder fladdermusen) – och i svensk översättning blev titeln Läderlappen. Vilket också råkar vara det gamla svenska superhjältenamnet på Bruce Waynes alter ego.

Fejkar sin egen död

Kan någon som så tidigt traumatiserats av opera någonsin bli lycklig? Spoilervarning här … Christopher Nolan menar: JA. Det går. Batman fejkar sin egen död och flyttar till den italienska staden Florence med Catwoman och … De befinner sig så klart i  Operans stora hemvist. Fotboll och opera är husgudarna i Italien. Yup. Batman har hittat hem. These are my people.

Opera som genre uppfanns förresten i Florence på 1500-talet. Behöver man säga mer?

Arthur Curr (Aquaman)

Det pratas inte ofta om Aquamans föräldrar. Vilket kan bero på att det inte pratas så ofta om Aquaman. Han är liksom inte den coolaste DC hjälten. I alla fall inte innan han fick en total makeover och började se ut som Jason Momoa.

Nu till filmen Aquaman… Kretsar inte hela storyn kring någon sorts urspårad skilsmässa och en vårdnadstvist (ska Aquaman bo på land eller i havet och ta sitt ansvar som ledare?) och ett gigantiskt (halv-)syskonbråk som hotar hela världen?

Länge leve (superhjälte)-bonusfamiljen

Om alla föräldrar och bonusföräldrar hade försökt att komma överens och delat vårdnaden solidariskt istället för att försöka mörda varandra så skulle nästa generation halvbröder ha blivit mycket mer harmoniska.

Men det hade inte blivit mycket till film. En film där alla mammor och pappor och halvsyskon försöker komma överens … något sånt vill väl ingen se? Och vad skulle en sådan film heta? Länge leve (superhjälte-)bonusfamiljen?!

Diana Prince (Wonder Woman)

Lilla Diana får leka med knivar och svärd och pilar och pilbågar. Hon får säkert leka med tändstickor också. Anything goes. Amazon-morsan är totalt laid-back. Och farsan … han kommer aldrig och hälsar på. Inte ens varannan vecka. Hur upptagen kan han vara? Vem tror han att han är? Typ en gud?

Återigen … släkten är värst. I filmen Wonder Woman är det Dianas halvbror Ares som är huvudsaklig motståndare. Ares är son till Hera och Zeus. Han har så klart stenkoll på sin (halv-)lillasyster, men hon verkar inte ha en aning om vem han är.

Bättre släktträffar och lite rejäla grillfester – och alla krig hade kunnat undvikas?!

Clark Kent (Superman)

DC League of Super-Pets innehåller mycket mer än en skildring av ”Superhjältehusdjurens hemliga liv”. Dessutom får man en ny “Superman origin story” där baby-Superman åker till planeten Jorden i sällskap med en hundvalp, lilla Krypto och …

— Vilka är de där?
— Vilka då?
— De där!
— Det är Supermans föräldrar.
— Vad gör de?
— De skickar iväg Superman i rymden i en pod …
— Varför?
— Hela deras hemplanet kommer att explodera.
— Varför åker de inte själva iväg i en sådan där pod? Eller ett rymdskepp. De måste ju ha massor! Varför släpper de iväg sitt barn ensam, ut i rymden, till Jorden? Det är OANSVARIGT FÖRÄLDRASKAP!

Oansvarigt föräldraskap

Förr i tiden fanns det inte så mycket superhjältefilmer. Om man hade tur gick den gamla filmen med Christopher Reeve som Superman (och Gudfadern Marlon Brando som Supermans farsa) på TV. Reflekterade någon av oss som såg filmen om “oansvarigt föräldraskap“?

Det är andra tider nu. Ungarna ska minsann bli curlade ända in i mål. Det är numera oansvarigt att skicka iväg en bebis i en rymdfarkost till en planet långt, långt bort. Det är ännu mer oansvarigt än att gå i en mörk, skum gränd efter ett operabesök istället för att ta en Uber eller en privat limousine.

Varför inte en hel armada av poddar

Men om folket på Supermans hemplanet verkligen var så visa och rika och tekniskt avancerade … Varför kastade de inte iväg en hel armada av poddar? En så kallad mega-podcast? Eller en armada med rymdskepp? Supermans föräldrar hade faktiskt kunnat agera lite mer ansvarsfullt.

Och vinnaren är …

VEM har sämst föräldrar? Ärvda släktfejder, halvsyskonbråk som hotar hela världen, tråkiga operabesök eller urspårade tivolibesök eller att bli ensam utslängd i rymden? Vad är värst?

DC:s universum myllrar i alla fall av hjältar som verkligen med fog kan citera Philip Larkin och ”Blame the Parents”.

De bästa (eller minst dåliga) föräldrarna i de senaste filmerna har varit Billy Batsons fosterföräldrar och Clark Kents jordiska adoptivföräldrar … och visst har Bruce Wayne också ett slags fosterpappa som alltid ser efter honom. Alfred kvalar lätt in på listan över bra ställföreträdande föräldrar.

Släkten är värst priset går efter moget övervägande till … Aquaman. Det där måste väl vara seriehistoriens sämst hanterade skilsmässa? Och släktfejden verkar hota hela världen.

Släkten är bäst priset går till Shazam! Ett bevis på att en familj kan byggas på många olika sätt. Och den första filmen är härligt lekfullt rolig. Det tar vi en bärs och skålar för.

print

Här kan du se Shazam! Fury of the Gods (2023)

Våra samarbetspartners