ROD STEWART, Royal Arena, Köpenhamn den 9 juni 2024 – två timmars imponerande prestation

Klicka på bilden, för att se hela bilden

De gråa tinningarnas och dito damfrisyrernas charm hade belägrat varje stol i Royal Arena denna söndag. Samtidigt strömmade Depeche Modes Just Can’t Get Enough från högtalarna, och det var onekligen en sång som så träffande beskrev Rod Stewart som person. För mycket riktigt intog den 79-årige rocklegendaren ”Roddan” scenen som sig bör i storstilad, modell 80-tals-kitchig klädsel från topp till tå.

Självklart var han också omgiven av ett duktigt band som stöttade honom när flåset tappades från och till. Överhuvudtaget tedde sig allt i denna show mycket riktigt väldigt välavvägt. Precis som det ska vara. Vi talar ytterst professionellt och underhållande med saxofonsolon och skotskt tema som grädde på moset.

Publik på partyhumör

På samma gång kunde konstateras att artisten själv gjorde en god insats. Den välbekanta hesa rösten håller än idag för att bära varumärket efter alla dessa år. inte konstigt då att publiken var på partyhumör, och de sex kvinnliga dansarna i glittriga kjolar bidrog självklart till den goda stämningen alltmedan sångaren själv vickade på höfterna och gjorde dansanta sparkar för bästa möjliga effekt.

Om första sexuella erfarenheten

Vad gäller repertoaren så bjöds det inte alldeles oväntat på en bred palett av sånger från de sista femtio åren. Med rockern Stay With Me gick han till och med tillbaka ända till tiden i Faces tillsammans med Rolling Stones basist Ron Wood.

Det här var innan solokarriären drog igång, men givetvis avverkades även sådant som första stora solohiten Maggie May, om sångarens första sexuella erfarenhet, som råkade vara med en äldre kvinna på en jazzfestival 1961. Samtidigt var det naturligtvis oundvikligt att Stewarts kanske största låt någonsin, diskodoftande Da Ya Think I’m Sexy skulle plockas fram förr eller senare

Förkärlek för att dra ner tempot

Lika givet var det att låtlistan innehöll en ansenlig dos balladhits, däribland klassiker som Sailing, Have I Told You Lately och I’d Rather Go Blind. Det här är trots allt en herre som överlag alltid haft en förkärlek för att dra ner tempot mellan de stora upptempolåtarna inom diverse genrer.

Tvärsnitt av örhängena

Fast sett till hela sångkatalogen hanns förstås endast ett mindre tvärsnitt av alla välkända örhängen med, men som helhet tonade kvällen likväl fram som en två timmars imponerande prestation av den åldrade sångaren, och för de som missade chansen denna gång finns ytterligare en möjlighet att se honom i Danmark, nämligen den 18 december i Jyske Bank Boxen i Herning.

Förändrad röst

Sedan bör det väl påpekas att rösten förändrats en del sedan närkontakten med sköldkörtelcancer vid millenieskiftet. Sjukdomen tvingade sångaren att lära sig sjunga igen efter att ha tvingats genomgå en operation, vilket i slutänden förändrade rösten. Dock vore det väl synd att påstå att detta var något som störde nämnvärt denna kväll.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners