THE RITUAL KILLER – Morgan Freeman i loj seriemördarthriller

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: George Gallo
Skådespelare: Morgan Freeman, Cole Hauser, Vernon Davis, Dru Bramlett, Christina Grandy
Land: USA
År: 2023
Genre: Brott, Mysterium, Thriller
Längd: 92 minuter
Visas på Viasat
Betyg: 2

Det är lite trist att skåda. För vad gör Morgan Freeman i det här? Frågan är förvisso relevant, men inte för att The Ritual Killer är urusel. Det är mer att den är medioker. Det vore lätt att gnälla på att det hela är standardformulär 1A, men det kan jag i stort sett fullständigt ignorera om en film är välgjord, tempot flyter på och skådespeleriet är godkänt.

Men The Ritual Killer> är mer av karaktären habil på ett rutinmässigt sätt. Alltså okej att titta på, men det är inget man någonsin vill se igen. Och för att nu lite orättvist jämföra med en annan film om en seriemördare Morgan Freeman varit med i. En ny Seven är då rakt inte det här. Snarare en time killer snarare än en Ritual Killer.

Ni förstår grejen, att jämföra med en av filmhistoriens bästa seriemördarrullar är inte direkt schysst, men om inte annat blir poängen tydlig då.

Kamp mot trauma

I handlingens centrum finner vi småstadskriminalaren Lucas Boyd. Han har det inte lätt. Varje dag är en kamp för att hålla traumat stången efter en drunknad dotter och en fru som begick självmord i dess kölvatten.

Som om inte detta vore nog blir mannen nu indragen i ett fall som involverar en seriemördare med en förkärlek för att ritualmörda.

Afrikanska stamritualer

Fullt förståeligt greppar inte Boyd vad det är som pågår, så han besöker Dr. Mackles, antropolog på det lokala universitetet för att finna på råd. Att dennes expertis behövs råder det liksom ingen tvekan om, och snart står det klart att grymheterna har med afrikanska stamritualer att göra. Av det ovanligt grymma slaget, därtill.

Detta är upplägget. Jakten är därmed igång, och efterhand som tiden går dras snaran åt kring mördaren. Men han är givetvis svårfångad, och lyckas komma undan mer än en gång under handlingens gång.

Cole Hauser klarar sig bäst

Fast om detta referat nu får någon att tro att detta är en rafflande nagelbitare ber jag ödmjukast om ursäkt. För det är den knappast. Tempot är definitivt lite lojt, regin smått oinspirerad och skådespeleriet av typen fyller sitt syfte och inte så mycket mer.

Tycker nog att Cole Hauser som kriminalaren är den som klarar sig bäst ifrån med äran i behåll här medan Morgan Freeman mest bara har plockat fram en välbekant karaktär från förr som passar in på Mackles.

print

Här kan du se The Ritual Killer (2023)

Våra samarbetspartners