TOTALLY KILLER – småkul och underhållande skräckkomedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Nahnatchka Khan
Skådespelare: Kiernan Shipka, Olivia Holt, Charlie Gillespie, Lochlyn Munro, Troy Leigh-Anne Johnson
Land: USA
År: 2023
Genre: Skräck, Komedi
Längd: 106 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 3

Ännu en Prime-premiär, denna gång på en skräckkomedi från Blumhouse, i regi av Nahnatchka Khan. Totally Killer är en film i samma stil som Happy Death Day och Freaky, två utmärkta skräckkomedier. Om Happy Death Day är en skräckversion av Måndag hela veckan, så är Totally Killer en skräckversion av Tillbaka till framtiden.

Kiernan Shipka, som tydligen spelat tonårshäxan Sabrina i TV-serier jag aldrig sett, spelar tonåringen Jamie Hughes, som bor i en stad känd för ett bestialiskt trippelmord 1987, då tre sextonåriga tjejer höggs ihjäl (med sexton hugg vardera) av Sweet Sixteen-mördaren, som aldrig greps.

Tidmaskin ser ut som fotoautomat

2023 dyker Sweet Sixteen-mördaren upp på nytt och hugger ihjäl Jamies mor. Tack och lov är Jamies bästa kompis ett tekniskt geni och håller på att bygga en tidsmaskin till en vetenskapsmässa. Tidsmaskinen ser ut som en fotoautomat. När mördaren jagar Jamie, gömmer hon sig i denna tidsresefotoautomat – och hamnar i 1987.

Jamie måste stoppa mördaren 1987 och därmed rädda livet på sin mor – men hon måste också komma på ett sätt att åka tillbaka till framtiden.

Klär sig som Molly Ringwald

1987 springer Jamie på sin mor, som visar sig vara värsta bitchen och ledare för det bitchiga tjejgänget the Mollys. De klär sig som Molly Ringwald. Det är medlemmarna i detta gäng som mördas en i taget. Jamie träffar även andra ungdomar – vars vuxna upplagor hon är bekant med. De flesta är idioter. En av idioterna är Jamies far.

Politiskt inkorrekta människor 1987

Det stående skämtet i Totally Killer är att Jamie är väldigt politiskt korrekt – i synnerhet med 80-talsmått mätt – medan människorna 1987 är väldigt inkorrekta. Jag kan relatera till det där, jag minns förstås 1987, jag tog studenten det året. Jamies moderna åsikter gör att hon känns rätt hämmad. Vid ett tillfälle säger hon “The ’80´s rock!” och jag håller med. Inte för att jag skulle vilja åka tillbaka och leva på 80-talet igen, men det finns enskilda grejor från det årtiondet jag saknar.

Lite väl långsökt

Totally Killer är väl en helt okej film, tycker jag nog. Om inget annat är det den bästa Blumhouseproduktion jag sett på ett bra tag. Varför denna film gjordes av deras TV-avdelning och inte för biovisning har jag ingen aning om.

Som skräckfilm är filmen inget vidare, men den är småkul och absolut inte tråkig. Handlingen är lite väl långsökt och otrolig med sina tidsresor – I Tillbaka till framtiden köpte vi det, eftersom tidsmaskinen tillverkats av en galen uppfinnare, i Totally Killer är det en vanlig high school-tjej. Men vaffan, så länge det är underhållande ska vi inte klaga.

print

Här kan du se Totally Killer (2023)

Våra samarbetspartners