EN PRINS I NEW YORK 2 – en meningslös uppföljare, men gubbarna i frisörsalongen är roliga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Coming 2 America
Regi: Craig Brewer
I rollerna: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Tracy Morgan
Land: USA
År: 2021
Genre: Komedi
Längd: 110 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 2

Häromåret såg jag om John Landis En prins i New York från 1988, en film jag inte sett sedan 80-talet. Den var fortfarande fantastiskt rolig – det är en av Eddie Murphys bästa filmer, vid sidan av Ombytta roller, 48 timmar, Bowfinger och Dolemite Is My Name… Fast det är klart, han har inte gjort så många bra filmer, Eddie Murphy. Snarare tvärtom.

En prins i New York 2 är regisserad av Craig Brewer, som gjorde Dolemite Is My Name och den kommer alltså hela 33 år efter den första filmen. Och den är fullkomligt onödig. Jag menar, vem har frågat efter en uppföljare till En prins i New York? Vem har undrat hur det gick för prins Akeem (Eddie Murphy) efter att han återvänt till sitt hemland Zamunda och gift sig med sin älskade Lisa (Shari Headley) från Queens?

Eddie Murphy innehar inte huvudrollen

Det visar sig att det inte finns så mycket mer att berätta – och filmtiteln är missvisande. Tio, femton minuter utspelar sig i New York. Originaltiteln Coming 2 America passar lite bättre, eftersom filmen är inspelad i Georgia, som får agera Afrika…. Och det visar sig att det inte är Eddie Murphy som innehar den egentliga huvudrollen. Det är i alla fall inte han som spelar centralgestalten.

Reser till New York för att hitta oäkting

Wesley Snipes spelar den krigiske general Izzi, ledaren i grannlandet Nexdoria, och han vill att hans son ska gifta sig med en av prins Akeems döttrar. Detta skulle leda till fred och bättre handel. Och Akeem har ingen son som kan ta över tronen. Enligt Zamundas lagar, kan bara män ärva tronen. Men så berättar Akeems gamle far kungen (James Earl Jones) att Akeem visst har en son. En okänd oäkting i Queens, som kom till efter besöket 1988. Kungen dör, prins Akeem blir kung Akeem, och tillsammans med sin trogne tjänare Semmi (Arsenio Hall), reser han till New York för att hitta pågen.

Akeems son är en yngling som heter Lavelle Junson (Jermaine Fowler), som är biljettförsäljare. Hans morsa Mary (Leslie Jones) är ett lösaktigt och högljutt fruntimmer, som våldförde sig på Akeem på fyllan, visar det sig.

Rättrådig och klok – och inte rolig

Akeem och Semmi tar med sig Lavelle och Mary till Zamunda, så att Lavelle kan bli prins Lavelle och gifta sig med general Izzis dotter; den sexiga prinsessan av Nexdoria. Det är bara det att Lavelle blir förälskad i en söt hårfrisörska i Zamunda. Efter ett tag är det Lavelle som är den här filmens huvudperson. Han är rättrådig och klok – och inte rolig. Hans repliker består mest av fina budskap.

… Fast rent allmänt är det inte mycket i filmen som är roligt. Nästan ingenting är roligt. Jag skrattade till ett par gånger. Bäst är inte oväntat gubbarna i frisörsalongen i Queens, som återkommer från förra filmen. Wesley Snipes är också lite lustig.

Besynnerlig utfyllnad

Men det här är bara krystat och poänglöst. Den förra filmen levde en hel del på att det var 1988. 1988 var nästan en helt annan värld än 2021. Att se om den första filmen idag, innebär att man får se en film om en afrikansk prins som reser till New York 1988. Han gör en tidsresa. Dessutom var den första filmen barnförbjuden i USA. Den vågade lite mer, den var mindre välkammad och tillrättalagd.

En prins i New York 2innehåller en hel del besynnerlig utfyllnad. Främst sångnummer – vi får bland annat se En Vogue och Salt-N-Pepa uppträda. Och det är ju inget att skriva hem om. Vid ett tillfälle presenteras artisterna av Morgan Freeman.

Framförallt är den meningslös

Värst i filmen är datoranimeringarna. De är förskräckliga. Ett lejon ser riktigt risigt ut, men värre är det när man försökt få Eddie Murphy och Arsenio Hall att se ut som de gjorde 1988 i några tillbakablickar till första New York-besöket. Herregud! De ser ut som figurer i ett datorspel! Det ser inte klokt ut.

En prins i New York 2 är inte en usel film, men den är inte bra. Den är rätt kass. Framförallt är den meningslös. Tydligen är även en Snuten i Hollywood 4 på gång.

Skriven 2021-03-06

print

Våra samarbetspartners