CITY HUNTER – häftig action, men som helhet lite för tramsigt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Shiti Hanta
Regi: Yuichi Satoh
Skådespelare: Ryohei Suzuki, Misato Morita, Masanobu Ando, Fumino Kimura, Asuka Hanamura, Isao Hashizume
Land: Japan
År: 2024
Genre: Action, Brott, Komedi
Längd: 102 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en japansk sådan. Eftersom jag aldrig läser manga, det vill säga japanska serier, har jag aldrig läst City Hunter, en manga av Tsukasa Hojo som ursprungligen publicerades 1985-1991. Jag har heller aldrig sett de animerade TV-serier och långfilmer som gjorts om City Hunter, vilket är smeknamnet på privatdetektiven Ryo Saeba, en kille som verkar lägga lika mycket tid på att ragga brudar som på att lösa brott.

… Däremot har jag sett den långfilm som gjordes i Hongkong 1993 och som hade Jackie Chan i titelrollen. Jag passade faktiskt på att se om den igår. Det är en film som är lite … speciell. Det känns som om manuset är skrivet av tre sockertoppade åttaåringar. Det är en vansinnig, fullkomligt hysterisk actionkomedi där Jackie Chan och de andra far omkring som skottspolar.

Jättekul…för 31 år sedan

Filmen är kanske mest känd för att långt slagsmål mellan Jackie och Gary Daniels, där de är utklädda till figurer ur TV-spelet Street Fighter II. Jag tyckte att den här filmen var jättekul när den kom – idag, 31 år senare, har jag betydligt svårare för den, den blir lite påfrestande efter ett tag.

Inslag gemensamt med Jackie Chan-filmen

Nu har alltså en helt ny japansk spelfilm haft premiär på Netflix. För regin står Yûichi Satô, och hur pass nära den tecknade serien och de tidigare filmerna den ligger vet jag inte. Handlingen har vissa inslag gemensamt med Jackie Chan-filmen, Ryo Saebas partner dör i inledningen och Ryo måste samarbeta med partnerns syster Kaori.

Något om våldsvåg över Tokyo

Den här gången spelas Ryo av Ryohei Suzuki och handlingen går ut på att… Ja…

… Jag vet inte riktigt vad den här filmen handlar om. Det är något om att en våldsvåg drar över Tokyo, folk blir galna och våldsamma, de verkar ha tagit en ny drog som ger dem något slags superkrafter. Ryo har fått i uppdrag att leta upp en försvunnen cosplayer. Allting har tydligen något med Ryos partners död att göra.

En lustfylld fåntratt

Ryo Saeba är ett pervo. Han är fullkomligt besatt av sex och springer runt och tjoar om ”mokkori”, ett uttryck som ungefär betyder kåt (ordet beskriver visst ljudet av erektion mot tyg). Det är mokkori-tuttar hit och mokkori-tuttar dit, och mokkori ditt och datt. Ryo är en lustfylld fåntratt. Han strippar. Han far omkring. Men han är även bra på att slåss och skjuta.

Några häftiga actionscener

2024 års City Hunter är en snygg film. Tokyo glittrar i nattmörkret. Här finns även några häftiga actionscener. Men som helhet är det lite för tramsigt för min smak och jag tappade tråden efter ett tag, handlingen försvann bakom alla mokkori-tuttar.

102 minuter galenskap

Jag lyssnar väldigt mycket på japansk rock nuförtiden, och en del av de rockvideos jag klämmer ser ut ungefär som den här filmen. Dock är det skillnad på att titta på fyra minuter galenskap till tuff musik och 102 minuter galenskap.

… Fast någonstans gillade jag ändå den här filmen. Kommer det en uppföljare lär jag se den.

Det dröjer för övrigt nitton minuter innan filmens förtexter dyker upp.

print

Här kan du se City Hunter (2024)

Våra samarbetspartners