CITY ON A HILL (säsong 1) – realistiskt, komplext, fängslande och välspelat kriminaldrama med en lysande Kevin Bacon

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Chuck MacLean
Regi: Michael Cuesta (1), Ed Bianchi (2), Christoph Schrewe (3), Hagar Ben-Asher (4), Alex Zakrzewski (5), Metin Hüseyin (6), Kyra Sedgwick (7), Clark Johnson (8), Adam Bernstein (9), Christoph Schrewe (10)
Skådespelare: Kevin Bacon, Aldis Hodge, Jonathan Tucker, Mark O’Brien, Lauren E. Banks, Amanda Clayton, Jere Shea, Kevin Chapman, Jill Hennessy, Mickael O’Keefe
Land: USA
År: 2019
Genre: Brott, Drama, Thriller
Längd: 55-63 minuter (10 avsnitt)
Visas på HBO Nordic
Betyg: 4

Kevin Bacon. Fundera på honom, och allt han gjort genom åren och ni kommer att se att han utvecklats till en karaktärsskådespelare av högsta rang. Genombrottsrollen som rebell i originalversionen av Footloose må ha typecastat honom en tid, men därefter visade han sig kunna spela i stort sett vad som helst med såväl auktoritet som känsla och nyans. Mannen har spelat det mesta från urspårad vetenskapsman i Paul Verhoevens Hollow Man, brutal hämnare i Death Sentence och vidrig nazist i X-Men: First Class till astronaut i Apollo 13, showbizlegend i kultregissören Atom Egoyans Sanna lögner och till och med pedofil i kritikerfavoriten The Woodsman.

En hel del agent- och snutroller har det också blivit, och då inte minst på senare år, däribland i terroristdramat Patriots Day mot Mark Wahlberg, starka gangsterfilmen Black Mass med Johnny Depp och indierullen Cop Car.

Vilket inte alldeles osökt leder oss in på City on a Hill. Här spelar Bacon ut hela sitt register som den lika omhuldade som korrupte FBI-agenten Jackie Rohr, en man med problematiskt privatliv. Som motkombattant ser vi Aldis Hodge – bland annat känd från förra årets rosade One Night in Miami – som DeCourcy Ward, den nyutnämnde åklagaren han motvilligt måste samarbeta med.

Vakter kallblodigt avrättade

Platsen är Boston, året är 1993, och korruptionen inom poliskåren har nått oanade nivåer. Samtidigt är rasismen tämligen ogenerad, vilket demonstreras tämligen omgående i ett fall där en vit man dödar sin fru och skadar sig själv bara för att sedan påstå att gärningsmannen var svart. Ett lämpligt offer infångas också mycket riktigt och hotas att erkänna. Men det går inte riktigt som det var tänkt.

Fast det är inte egentligen detta City on a Hill i första hand fokuserar på. Istället avhandlas ett för tiden egentligen inte särskilt sensationellt brott. Men värdetransportrånet vi får följa av ett gäng blue collar-gangsters slutar tragiskt nog med att de tre vakterna i transporten kallblodigt avrättas av gängets ledare när de råkar se ansiktena på gärningsmännen.

Väl raka puckar krockar

Att mörda folk som representerar lagens långa arm är som bekant extremt allvarliga saker. Således krävs att FBI och åklagarmyndigheten samarbetar. Därför verkar det också vara en bra idé att tussa ihop Rohr och Ward med varandra. Vilket det kanske också är. I alla fall delvis. Fast även om duon i viss mån bondar och går framåt, så gnisslar samarbetet onekligen också när Rohrs väl raka puckar krockar med Wards ambition att stävja övertramp och hålla sig inom lagens råmärken.

Samtidigt på andra sidan lagen får vi lära känna huvudpersonerna i rånargänget. Ledaren Frankie Ryan är till vardags oansenlig arbetare på den lokala supermarketen medan yngre brodern Jimmy är en evig strulputte med knarkproblem. Han är också tjallare åt Rohr, något som ständigt försätter honom i trångmål.

Fruarnas två skilda världar

Utöver detta får vi oss till livs intresserade sidohistorier där fruarna till de två hvudkaraktärerna ges ordentligt med utrymme, och här talar vi verkligen om två skilda världar. Å ena sidan har vi Jackie Rohrs försummade och bedragna bättre hälft Jenny, som en gång i tiden lade alla yrkesambitioner åt sidan för att ta hand om make, hem och barn. Och så har det förblivit. Nu har hon dock nått en punkt där hon fått nog.

Å andra sidan har vi DeCourcy Wards fru Siobhan. Hon är tjusig advokat på uppåtgående som arbetar för den lokale kändispastorn. En herre Ward inte utan anledning har stora problem med. En ”fuckin’ Jesse Jackson wannabe” betecknar han honom som vid något tillfälle. Något som kan ses som en anklagelse om att med berått mod underblåsa rasmotsättningarna.

Ingen vacker bild som målas upp

City on a Hill utgör på många sätt ett slags tidsdokument av andan och stämningen i Boston under 90-talet. Det är ingen vacker bild som målas upp. Vid något tillfälle påminns man om att händelseförloppet som skildras utspelas strax efter Rodney King-rättegången. På samma sätt befinner vi oss i kölvattnet på en tid då storgangstern Whitey Bulger var toppnamnet inom stans organiserade brottslighet. Därav både rasspänningarna respektive korruptionsproblematiken. Två saker som båda nämndes inledningsvis.

Sammanfattningsvis är det här självklart en skapelse som varje vän av starka kriminaldraman ska se. Det hela är realistiskt, tämligen komplext, fängslande och givetvis välspelat. Vad gäller det sistnämnda bör såväl Aldis Hodge, som ”fruarna” Jill Hennessy – mest känd från tv-serien Jordan, rättsläkare och Lauren E. Banks framhållas.

Inte direkt lätt att tycka om

Sedan adderas givetvis en hel del kvalitet av Kevin Bacon, det här är trots allt hans show. Han gör visserligen Jackie Rohr till någon som inte direkt är lätt att tycka om. För Rohr är helt klart ett arsel, men inte rakt igenom. Det finns trots allt nyanser även i helvetet. Sedan må de försonande dragen för all del inte vara särskilt tydliga, men det är också därför hans rolltolkning är så underhållande.

Skriven 2021-09-09

print

Våra samarbetspartners