HIDDEN STRIKE – Chan ringer Cena för att ta en öl efter fajten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Scott Waugh
Skådespelare: Jackie Chan, John Cena, Chunrui Ma, Wenli Jiang, Jia Xu
Land: Kina, USA
År: 2023
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Längd: 102 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Jackie Chan och Michael Cena i en ny buddy-action-comedy för Netflix. Hur bra är den? Lite bättre än mycket i actiongenren från Netflix. Mycket bättre än överreklamerade Extraction som bullrar och ger huvudvärk med dåligt manus och usel  sound editing i ett par timmar.

Men samtidigt lite sämre än Fast & Furious franchisen (där bland annat Cena är med) och mycket sämre än de buddy-action-komedier som Chan gjort förr i tiden. Till exempel med Owen Wilson, där personkemin satt som ett väloljat maskineri. Det hjälper att ha komedirutin när det är dags för actionkomedi. Actionbiten är den lätta biten.

Det finns roliga scener mellan Chan och Cena. Som när de båda inte alls har samma referenser till teckenspråk. Betyder ett visst tecken att det står en mordisk skurk bakom dig … eller betyder det att jag ringer dig för att ta en öl senare? Ja, vad tror du är mest logiskt att teckna om i en pågående fajt med beväpnade skummisar? Chan spelar här straight man.

Gnabbas, grälar och slår ner skurkar

Chan och Cena gnabbas och grälar samtidigt som de slår ner skurkar i öknen. Det är lite småkul. Personkemin är inte dålig – som sagt, karaktärerna är bättre och mer övertygande än de i Extraction, men det är inte mycket till komplimang. Kemin är inte perfekt, men den duger. Det är mycket som bara är ”lagom bra” … men man lägger ribban lägre när man sitter hemma och slötittar och inte behövt resa in till stan för att gå på bio. För en biljett förväntar man mer. För streaming … blir det godkänt. Utom på en punkt. Miljöerna.

Hur svårt kan det vara att filma övertygande miljöer?

Det sämsta i filmen är miljöerna. Det är lätt att bli trött på CGI-miljöer och CGI-effekter. Det är ännu lättare att bli trött på dåligt gjorda CGI-miljöer och CGI-effekter. Stora delar av filmen utspelar sig i ett CGI-helvete som ska föreställa en öken med tillhörande sandstormar och liknande utmaningar att övervinna.

Jumanjiär ett Oscarsmästerverk i jämförelse med detta. Det finns inga övertygande miljöer överhuvudtaget. Det ser bara ut att vara billigt och dåligt gjort – ett hafsverk. I dagens läge när det finns så avancerade specialeffekter är det konstigt att Netflix (och även andra bolag) många gånger släpper igenom dåliga specialeffekter som i bästa fall ser halvfärdiga ut.

Nordiskt intresse i ny franchiselansering
¨
Nu till nordiskt intresse i filmen: Pilou Asbæk spelar filmens skurk, och man kan ju inte dissa en av dansk films bästa (om man inte är Ruben Östlund). Även om han här verkar gå på rutin. Som sagt, manuset är knappast Borgen eller Game of Thrones.

Men det är roligt att se Jackie Chan igen, även om han borde få vara roligare … och han borde dessutom få ta ut svängarna mer i riktiga miljöer. Då är han i sitt esse.

Ta en öl med gott samvete

Filmen är tänkt som en startpunkt för en ny franchise för Netflix. Duon Chan och Cena kommer alltså tillbaka. Förutsatt att tillräckligt många klickar på deras film … Och då kan de med gott samvete ta en god öl tillsammans.

print

Här kan du se Hidden Strike (2023)

Våra samarbetspartners