FREELANCE – gott om action och bitvis överraskande lustig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Pierre Morel
Skådespelare: John Cena, Alison Brie, Juan Pablo Raba, Christian Slater, Alice Eve
Land: USA, Storbritannien
År: 2023
Genre: Action, Komedi
Längd: 108 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 3

Ännu en Amazon Prime Video-premiär på en Amazon Original-film… Som egentligen inte är en Amazon Original-film. Eller, jo det är det. Men ändå inte. Freelance, i regi av Taken-regissören Pierre Morel, gick upp på bio i höstas i USA och ett par andra länder. Här i Europa hamnade den dock direkt på Prime med rubriken Amazon Original. Det är en film från MGM, som ju ägs av Amazon.

På pappret känns Freelance inte speciellt originell, och det är den inte heller. Det här har vi sett förut. En tuff actionkille måste ta hand om en mindre tuff tjej i djungeln, där de tampas med skurkar. Senast såg vi det i The Lost City med Sandra Bullock och Channing Tatum. Freelance lät väl lite halvkul, på sin höjd.

Bättre än beräknat

Det här visar sig också vara en film som är lite halvkul. Jag får nog erkänna att jag tyckte bättre om den än jag räknat med. Åtminstone nu när jag såg den hemma på TV:n. Kanske hade jag tyckt sämre om den om jag sett den på bio. Den är i alla fall betydligt bättre än bioaktuella Argylle.

Misslyckad advokat får ett uppdrag

John Cena spelar Mason Pettits, en före detta soldat, som efter att ett uppdrag i ett fiktivt sydamerikanskt land gått snett nu jobbar som advokat. En lite misslyckad advokat. Hans äktenskap knakar också en aning.

För att reda ut sitt liv tackar han ja till ett uppdrag han oväntat får av en gammal militärkompis spelad av Christian Slater. Kändisreportern Claire Wellington (Alison Brie), som är en reporter som är en kändis, hon intervjuar inte kändisar, ska åka till det där fiktiva landet i Sydamerika för att intervjua diktatorn som styr där. Masons uppdrag blir att vara Claires livvakt.

Vill störta presidenten

Claire visar sig vara bitchig och allmänt osympatisk. Kommer hon att mjukna upp under handlingens gång? Självklart. Men saker och ting går åt skogen på en gång. En fientligt styrka, som visst består av sydafrikaner (?!), försöker störta president Venegas (Juan Pablo Raba), som diktatorn heter. Venegas hämtar upp Claire och Mason, men de attackeras och måste gömma sig i djungeln. Venegas är inte alls en diktator, visar det sig, han är mest en spexig typ.

Bitvis överraskande lustig

Freelance kostade 40 miljoner dollar, och den ser hyfsat påkostad ut. Tempot är bra, den blir aldrig tråkig som liknande filmer. Det är rätt gott om action, och jag fann den bitvis överraskande lustig. Venegas är rätt kul. Claire har en iPhone med världens bästa batteri som aldrig behöver laddas.

Kan ses utan större problem

Det här är långtifrån något speciellt, men har man inget annat för sig kan man se den utan större problem. Jag satt inte och blev arg och irriterad, som jag ofta blir när jag ser dyra, amerikanska streamingpremiärer.

print

Här kan du se Freelance (2023)

Våra samarbetspartners