SENTINELLE – väldigt rolig action första halvtimmen och sista kvarten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Hugo Benamozig & David Caviglioli
Skådespelare: Jonathan Cohen, Emanuelle Bercot, Raphael Quenard, Remzy Bedia, Gustave Kervern
Land: Frankrike
År: 2023
Genre: Action, Brott, Komedi
Längd: 99 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 3

Den franska actionkomedin Sentinelle smögs ut på Amazon Prime Video för några helger sedan, utan större pukor och fanfarer. Amazon är lite kassa på att marknadsföra sina egna produktioner, åtminstone jämfört med Netflix, som skickar aviseringar om de flesta premiärer, även sådant jag inte markerat att jag är intresserad av.

Dessutom är Amazon Prime Video nu en enda stor röra, eftersom de lagt till fler kanaler som det kostar pengar att abonnera på, samt hyrfilmer. Allt ligger huller om buller och man måste leta efter den blåa Prime-loggan och klicka på den för att hitta rätt.

Korkad, stenhård och våldsbenägen

Nå. Jag lyckades hitta avdelningen med nyheter och därmed filmen Sentinelle av Hugo Benamozig och David Caviglioli, vilka båda skrivit manus och regisserat. Premissen verkade hur kul som helst.

Sentinelle utspelar sig på den franska ön Réunion i Indiska oceanen. Jonathan Cohen spelar kommissarie François Sentinelle. Han är extravagant klädd, han har slingor i håret, som polis är han stenhård och våldsbenägen. Men – han är även schlagersångare. Dessutom är han fruktansvärt korkad.

Inte polisbrutalitet

Filmen inleds med en actionscen. Sentinelle och hans kollega Morisset (Raphaël Quenard) jagar en skurk – Morisset till fots, Sentinelle kör bil. Sentinelle är mer intresserad av att hinna i tid till inspelningen av en ny musikvideo. Morisset blir skjuten i benet och Sentinelle, som köper en macka under jakten, säger till honom att det inte är så allvarligt, gå hem och vila en stund. Sentinelle kör på skurken, ger honom stryk och säger till några förbipasserande att det här inte är polisbrutalitet, killen förtjänar det.

Terrororganisation kidnappar

På videoinspelningen behövs en ny skådespelare, i brist på andra låter Sentinelle skurken han nyss gripit göra rollen. Skurken rymmer och när Sentinelle försöker skjuta honom, råkar han skjuta ner förbipasserande istället.

Därefter börjar själva storyn. En terrororganisation som kallar sig Röd Arm kidnappar presidentens make, en gubbe som kliar sig i röven när han sover. Sentinelle anlitas för att hitta den kidnappade och stoppa Röd Arm. Sentinelle är mer intresserad av sin musikerkarriär. Hans manager dyker upp och berättar, med hjälp av en kasperdocka, att Sentinelle fått kicken, eftersom ingen gillar hans skivor.

Roligt igen när det återstår en kvart

Den första halvtimmen av Sentinelle är väldigt rolig. Jag skrattade högt flera gånger. Det är kul när Sentinelle sjunger en smäktande chanson medan folk bärs bort på bår i bakgrunden.

Därefter tappar filmen betänkligt. Luften går ur. François Sentinelle känns mer jobbig och osympatisk än kul. Först när det återstår en dryg kvart blir det roligt igen. Jag satt först och tänkte att, jösses, den här festliga filmen kommer jag att ge en fyra i betyg! Sedan tänkte jag att, nä, det får nog bli en tvåa. Jag kompromissar och sätter en trea.

Våldet i filmen är överraskande rått och blodigt.

print

Våra samarbetspartners