ALL THE OLD KNIVES – thriller utan spänning och dramatik, men skådespelarna gör bra ifrån sig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Janus Metz
Skådespelare: Chris Pine, Thandiwe Newton, Laurence Fishburne, Jonathan Pryce, Ahd Kamel
Land: USA
År: 2022
Genre: Mysterium, Thriller
Längd: 101 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 2

Ännu en Amazon Prime-premiär på en Amazon-produktion. Ett berättargrepp jag är heligt trött på, är uppbruten kronologi. Detta grepp kändes lite fräscht för 25-30 år sedan, men snart blev det ganska irriterande, eftersom det sällan fyller någon större funktion. Uppbruten kronologi brukar oftast bara leda till förvirring, och i värsta fall till att vissa överraskningsmoment förtas, eftersom vi redan sett till exempel slutet i början av filmen.

All the Old Knives är en amerikansk spionthriller i regi av dansken Janus Metz, som gjorde den svenska filmen BORG – alltså den om Björn Borg. På pappret lät den här filmen lovande. Ja, inte på pappret, direkt, men väl i Amazon Primes app, där det finns ett kort innehållsreferat. En thriller med Chris Pine, Thandiwe Newton, Jonathan Pryce och Laurence Fishburne lät inte så dumt.

Flygkapning går åt helvete

Filmen, som bygger på en roman, börjar också lovande. En flygkapning på en flygplats i Österrike år 2012 går åt helvete, och alla ombord dör. Någon agent kan ha försett terroristerna med information. Åtta år senare åker CIA-agenten Henry Pelham (Pine) till Carmel-by-the-Sea, där han ska möta CIA-agenten Celia Harrison (Newton), som var med i Österrike, och som Pelham hade en kärlelsrelation med.

Omöjligt veta om det är nutid eller dåtid

De två träffas på en restaurang, där de äter och dricker vin, medan Pelham förhör Harrison. Där sitter de kvar resten av filmen och pratar, medan vi i flashbacks får se vad som hände tolv år tidigare. Dessa flashbacks visas inte i ordning. Alldeles för ofta för vi bara se extrema närbilder på ansikten, och då är det omöjligt att veta om det är nutid eller dåtid. Jonathan Pryce spelar en agent som beter sig som om det är han som var mullvaden. Laurence Fishburne gör en CIA-chef.

Finns inget tempo

Estetiskt ser filmen ut som ett avsnitt av en engelsk TV-deckare. De engelska skådisarna spelar amerikaner. Tempot är otroligt långsamt. Här finns inget tempo alls. Filmmusiken är usel, den består enbart av stråkar som framför en tjock, trist ljudmatta som ligger över alla scener. Filmen innehåller ingen som helst spänning eller dramatik. Slutet bjuder på en twist, men ju mer jag tänker på den, desto dummare tycker jag att den är.

Betyget nedan är nog i snällaste laget. Jag sätter det för att de medverkande skådespelarna gör bra ifrån sig. Men – All the Old Knives är bara tråkig. Det känns som om den varar fjorton timmar. Detta är en tålamodsprövande film.

… Men det var väl enkelt under pandemin att göra en film om ett fåtal rollfigurer som sitter och pratar.

print

Våra samarbetspartners