THE MANDALORIAN och BABY YODA planerar bioäventyr: här är fällorna som bör undvikas…

Klicka på bilden, för att se hela bilden

There is a disturbance in the force … Filmvärlden kommer att få två nya matinéhjältar på bio. Eventuellt med ett svenskt prisvinnande soundtrack av Ludwig Göransson. Vad är på gång? The Mandalorian och hans gulliga sidekick Grogu (känd bland fansen som “Baby Yoda”) ska ta steget från succéserie som avnjuts i TV-soffan till eventuell succéfilm som kan avnjutas från biofåtöljen.

Hur kommer det gå för allas vår Baby Yoda? Blir det en flygande filmsuccé eller bara som ett extra långt TV-avsnitt som faller platt? Hur ska man göra för att bli framgångsrik på vita duken som TV-favorit?

Och viktigast av allt … Är det här ett bra beslut? Kanske. Det finns några tidigare exempel på TV-serier som gått bra på bio … och när det  gäller de allra bästa så tänker man inte ens på att de har varit tv-serier innan.

Här är fällorna som bör undvikas och bästa tipsen hur man som TV-serie gör succé på bio!

Star Trek

Star Trek är evighetsserien som gått i decennier på TV och som även producerat väldigt bra biofilmer, både kritikerrosade och älskade av publiken. Ja, de blev ekonomiska framgångar. Och liksom Mandalorian och Grogu och ursprungliga Star Wars håller Star Trek gänget till i rymden och pionjärandan och äventyren är inspirerade av westerns.
Längre västerut!
Go boldly where no man has gone before!
Recept för framgång: håll fast vid era rymdskepp och era klassiska one-liners och catchphrases. Även älskade catchphrases som alla minns, men som egentligen inte finns i originalet … 
Beam me up Scotty!

Mission: Impossible

Mission: Impossible med evigt unge Tom Cruise som Ethan Hunt är en så pass känd bioserie, både bland de mest inkomstbringande och bland de mest hyllade, att man oftast inte tänker på att förlagan är en TV-serie. Utan Tom Cruise.
För att göra en Mission: Impossible succè: The Mandalorian måste åka motorcykel utan hjälm och hoppa från en klippa … och Baby Yoda kan memorera innehållet från ett USB-minne under tiden. Eller klättra upp för en skyskrapa med sugproppar på fötterna. Eller räcker det med The Force för att klättra?

Sex and the City

Ingen kritikerfavorit, men en stor publiksuccé.  Den första biofilmen handlar om livet som singel i New York genom alla högtider … Halloween, nyår, jul, Valentine’s Day…. tvåan var en standardsemester som så många TV-karaktärer får åka på när de ska göra biofilm. Sex and the City – sällskapsresan i öknen.
Tipset till The Mandalorian och Baby Yoda om de vill göra publiksuccé à la SATC 2: ta en jättelång semester i öknen och promenera runt i högklackat som om ni inte har sand under fossingarna. Det imponerar på biopubliken.

Transformers

Många har vuxit upp med transformers som korta, tecknade filmer på TV. De populära leksakernas arv har också förvaltas i form en hel rad svulstiga och svindyra spelfilmer som bland annat gett Megan Fox och Mark Wahlberg fetare bankkonton.
Men serien har blivit trött. Det finns bara en film som folk egentligen gillar…
Lärdomen av detta för Mandalorian och Baby Yoda: Ta inte med er några robotar som kan förvandla sig till bilar på era äventyr … Om hen inte kan förvandla sig till en gul, gammaldags Volkswagenbubbla.

Downton Abbey

Två framgångsrika långfilmer har blivit fristående uppföljare till den framgångsrika tv-serien.  Se och lär: folk vill att det ska vara precis som vanligt! Men med större budget och lite kunglig glans. Och med ännu snyggare kostymer och leveranser av minnesvärda one-liners.
Tips till Baby Yoda: skaffa en tekopp och en gyllene tiara. 

The Sopranos

Sopranos har fyllt tjugofem och biofilmen missade nästan allt som var bra med den ikoniska TV-serien. Den gick tillbaka till Tony Sopranos barndom och ….
Vänta nu, är inte det attraktionen med The Mandalorian … att vi får se Yoda som ung? Även om det inte är Yoda som ung så kommer Grogu för alltid att vara känd som Baby Yoda. May the charm be with you!

Floppar …

Det finns många TV-serier som floppat, bland annat Baywatch, så tipset för Mandalorian och Grogu är att undvika stränder, badkläder, badvakter, bimbos, Zac Efron och the Hoff…

Skillnaden när det gäller The Mandalorian och Grogu, jämfört med ovanstående exempel, är att Star Wars faktiskt var bio från början. Att ta steget från bio till TV (för att folk tröttnat på biofilmerna) och sedan tillbaka till bio är en cykel som påminner lite om när biofilmer som blir scenproduktioner (ofta musikaler) och sedan blir biofilmer igen. En del går bra och andra floppar för de tappar det som var unikt och älskat med originalet. Eller det som gjorde upplevelsen unik på scen.

Unika story arcs

TV-serier har en unik möjlighet att skapa långa bågar som sträcker sig över hela säsonger (eller flera säsonger) kombinerat med korta bågar (se Sex and the City, Vänner, The Office, The Big Bang Theory) som tar vara på kärnfullt berättande och minihistorier som kan berättas på ett enda avsnitt. Vänner gjorde rätt i valet att aldrig bli teater, musikal, biofilm … och att aldrig återförenas för en ny serie. And Just Like That … har en gammal succé fallit platt.

Istället är Vänner fortfarande hela världens snuttefiltsserie. You don’t mess with perfection. 

Rejäl fördjupning gjorde succén

Det forna obligatoriska valet att en succé-TV-serie borde bli biofilm … kan idag ifrågasättas. Speciellt eftersom det var TV-strukturen med långsam utveckling och rejäl fördjupning som gjorde The Mandalorian till en succé från första början, när hela världen verkade ha drabbats av Star Wars fatigue … efter att ha varit på bio.

print

Här kan du se The Mandalorian (2019)

Våra samarbetspartners