ADVENTURELAND – Jesse Eisenberg innan genombrottet i Social Network

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Greg Mottola
Skådespelare: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Ryan Reynolds, Kristen Wiig, Bill Hader
Land: USA
År: 2009
Genre: Drama, Komedi, Romantik
Längd: 107 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

“Det här är den bästa sommaren i mitt liv!? Eller, jag har precis tagit studenten och det här skulle bli den bästa sommaren i mitt liv. Sen fick pappa lägre lön och istället för att tågluffa genom Europa måste jag nu sommarjobba på en sliten nöjespark. Hurra för mig!

“Trots att jag lär mig massor om spyor, majs och varför kollegor är livsviktiga för överlevnaden – och det finns en jättesöt tjej som kör åkattraktionerna, är det ändå inte den sommar som jag hade tänkt mig. Förresten, åkattraktionerna är coolare än spelen. Så, ja, jag jobbar med spelen.” – James (Jesse Eisenberg).

Begränsade skådespelartalanger

Adventureland är gjord ett år innan den snabbpratande Jesse Eisenberg blev het i samband med Facebookfilmen The Social Network (numera Meta?) och Kristen Stewart hade precis slagit igenom med Twilight-franchisen. Ja, hennes skådespelartalanger är begränsade och hon visar mest upp ett blankt ansikte. Ungefär som i den misslyckade Charlies änglar rebooten, men det räcker för att James ska bli kär i henne. Det finns inte mycket att välja på i temaparken.

De vuxna rollfigurerna spelas av kändisar som Kristen Wiig, Bill Hader och Ryan Renolds. Ryan spelar Jesse-James rival.

Sommarjobbsfilmer är nästan en egen genre när det gäller amerikansk ungdomsfilm. Det är ofta ett skitjobb, det är alltid en föräldrafri fest, det är mestadels ett triangeldrama … och det handlar nästan alltid om en kille som blir förtjust i en tjej och som får tjejen efter att ha stalkat henne ett tag.

Snacka om personkemi

Det hade varit kul att sätta Kristen Wiig och Bill Hader i centrum, de spelar ett gift par och där kan vi snacka personkemi. De här två har bland annat gjort The Skeleton Twins tillsammans.

print

Här kan du se Adventureland (2009)

Våra samarbetspartners