THE EXTERMINATOR – en rå, brutal och smutsig hämndthriller

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Glickenhaus
Skådespelare: Robert Ginty, Samantha Eggar, Christopher George, Steve James, Tony DiBenedetto
Land: USA
År: 1980
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 104 minuter
Format: Blu-ray, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Nu blir det klassiskt videovåld här på JPS Media! På Blu-ray-omslagets baksida står det att var två filmer som utmärkte sig under hyrvideofilmernas barndom i början av 1980-talet: The Octagon med Chuck Norris och The Exterminator, i regi av James Glickenhaus. Båda dessa filmer kom 1980 och blev totalförbjudna för biovisning.

Att The Octagon blev en enorm framgång på video är förvånande. Det är den usel film. Jag tyckte den var kass redan när jag såg den på 80-talet, jag har sett om den några gånger sedan dess, men den har bara blivit sämre för varje omtitt. Enligt en gammal artikel i tidningen Scandinavian Film & Video rekommenderade Sveriges videohandlare The Octagon till actionsugna kunder som inte visste vad de skulle hyra, en videohandlare liknade filmen vid en Bondfilm. The Octagon är inte alls som en Bondfilm.

Har sett den ett flertal gånger

Jag minns inte när jag såg The Exterminator första gången. Jag minns att klasskompisar pratade om den. “Han maler ner dom i en köttkvarn!” sa de. Om de verkligen sett filmen vet jag inte, jag vill minnas att de beskrev scener som inte var med i filmen. Det är möjligt att jag inte såg The Exterminator förrän den visades på någon kabelkanal på 90-talet, jag vet inte om jag hyrde den dessförinnan. Eller hade jag en gammal hyrkassett jag köpt? Dock har jag sett den ett flertal gånger de senaste 30+ åren – på TV, på VHS, på DVD, och nu på Blu-ray.

En smutsig hämndthriller

För att vara en actionthriller är The Exterminator en något … udda film. Jag kan tänka mig att många förväntar sig något i stil med The Punisher; feta actionscener med en ensam vigilante som pangar buset i drivor. Vad vi istället får är en smutsig hämndthriller; rå och brutal, med en ibland dokumentär ton. Man vill ta en dusch efter att ha sett filmen.

Påkostade krigsscener

The Exterminator inleds med en prolog som innehåller en beryktad halshuggning. Prologen utspelas i Vietnam och de två soldaterna John Eastland (Robert Ginty) och Michael Jefferson (Steve James) har tillfångatagits av Vietcong. Folk torteras och halshuggs innan John och Michael lyckas rymma.

Denna prolog ser inte alls ut som resten av filmen. 20% av filmens budget lades på Vietnamkrigsscenerna, som ser påkostade ut, med varmt filmfoto och mängder av explosioner, stunts och helikoptrar. Slowmotion-halshuggningen stod Stan Winston för.

Ett sjabbigt glittrande syndens näste

Resten av filmen utspelar sig i New York och är inspelad på plats i New York. Närmare bestämt i de skummaste, sunkigaste och mest fascinerande delarna av New York. Ett New York som inte längre finns kvar, efter att man rensade upp dessa gator och kvarter under 90-talet. Jag är glad att jag besökte Manhattan på 80-talet och hann uppleva 42nd Street medan gatan fortfarande var ett sjabbigt glittrande syndens näste. Det är alla dessa autentiska gatubilder som gör att filmen ibland nästan har en dokumentär känsla.

Spöar upp buset

Hemkomna från kriget jobbar bästa vännerna John och Michael på ett lager, eller vad det är. En dag attackeras Michael av slödder som försöker stjäla ölburkar ur en lagerlokal. John anländer, och John och Michael spöar upp buset. Senare hämnas slöddret och attackerar Michel. Han hamnar på sjukhus och får veta att han förlamats.

Kort och brutalt våld

Då beslutar John sig för att hämnas Michael. Ja, det är hämnd på hämnd på hämnd … John letar upp gänget och dödar dem. Sedan fortsätter han och ger sig på maffian. Han blir känd som the Exterminator, utrotaren. En tuff men jovialisk polis, Dalton, spelad av Christoffer George, försöker hitta- och stoppa John.

Med undantag för prologen innehåller The Exterminator inga superkoreograferade eldstrider och slagsmål. Våldet är oftast kort och brutalt – John dyker upp och skjuter ner folk. Men ibland är våldet utdraget – som i den ökända scenen med köttkvarnen.

Struntar i onödiga scener

Robert Ginty ser inte ut som en typisk actionhjälte, han ser mest ut som en kille som jobbar på macken längre ner på gatan. Detta är medvetet, John Eastland ska vara en vanlig kille. Ibland påminner skådespeleriet om improvisationsteater, till exempel när rollfigurer sitter och pratar. Här och var tänker jag även på Godard, eftersom James Glickenhaus struntar i att ta med scener som kanske är onödiga. Berättandet är ibland en aning ryckigt, vilket jag antar är medvetet.

En rad onödiga scener

… Men vad som är märkligt är att Glickenhaus samtidigt har med en rad scener som faktiskt är fullkomligt onödiga. Polisen Dalton inleder en romans med en sjuksköterska som spelas av Samantha Eggar. Bortsett från att hon jobbar på sjukhuset där Michael ligger, har dessa scener ingenting med handlingen att göra, de tillför inget. Dalton och sjuksköterskan äter middag, det har en picknick, de går på en jazzkonsert med Stan Getz, och det här är bara utfyllnad.

En suddig penis på väggen

På omslaget står det att denna utgåva är en “unrated director’s cut” av filmen. Det stämmer att filmen är oklippt – men den är faktiskt censurerad! Studio S har släppt samma version som kom ut i England och Tyskland, och ungefär en timme och fyra minuter in i filmen, när John Eastland slaktar loss inne på en bordell där gubbar våldtar pojkar, hänger ett foto på en penis på väggen i bakgrunden. Av någon anledning har detta foto gjorts suddigt under de sekunder det syns.

Säger intressanta saker

Denna Blu-ray-utgåva innehåller en del riktigt trevligt extramaterial. Här finns en nitton minuter lång intervju med James Glickenhaus, som ger ett sympatiskt intryck. Han säger en hel del intressanta saker om sin film, dess tillkomst, och om sig själv. Frank Henelotter, regissören som gjorde Basket Case, jämför New York under 1970- och 80-talen med dagens New York – och han hatar New York som det blivit. Producenten Mark Buntzman intervjuas på ett kommentarspår till filmen, men jag lyssnade bara lite i början; jag har sällan tid och ork att se om filmer för att höra på kommentarerna. Det lilla jag hörde var dock intressant.

Exterminator 2 är jätterolig

1984 kom Exterminator 2. James Glickenhaus var inte intresserad av att göra en uppföljare, så den här gången regisserade Mark Buntzman. Exterminator 2 är jätterolig. John Eastland åker omkring i en armerad och bestyckad sopbil, han har en fet eldkastare, och filmens skurk spelas av Mario Van Peebles, som är omedvetet rolig. John Turturro har en liten roll. Filmmusiken är flängd. Tyvärr sitter ett stort bolag på rättigheterna till denna uppföljare, så den lär inte släppas i Sverige i första taget.

Robert Ginty medverkade i en rad andra lågbudgetfilmer innan han dog i cancer 2009. Steve James dog i cancer 1993. Christopher George dog i en hjärtattack 1983.

Jag gillar The Exterminator. Jag har alltid gillat The Exterminator. Actionfilmer av det här slaget görs inte längre. Det har nog inte gjorts sådana filmer på 35 år. Men The Octagon gillar jag alltså inte.

print

Våra samarbetspartners