BRIAN AZZARELLO : SUICIDE SQUAD: GET JOKER – en lika kittlande som spännande graphic novel i vuxentappning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: DC Comics
Språk: Engelska
Illustratör: Alex Maleev
Genre: Superhjältar, Serier
Antal sidor: 160
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2022-07-05

Det råder inte det minsta tvekan; Suicide Squad: Get Joker är en starkt svettig graphic novel som omgående kastar läsaren in i mörk skoningslös värld med tydlig film noir-prägel, något Alex Maleevs nyanserat mörkerpräglade teckningsstil bidrager starkt till. Bilden av Gotham som en rutten stad där den organiserade brottsligheten håller staden i ett järngrepp etableras omgående, och den röda tråden är given. Om inte annat säger titeln på detta verk allt.

Eller det är väl snarare i grund och botten Robin som är mest i fokus, inte Jokern. Det är han som är både protagonisten och berättarrösten.

Återuppstår som hämnare

Ändå mördas Batmans sidekick initialt av Jokern bara för att återuppstå som ett riktigt badass i form av våldsbenägne hämnaren Red Hood, som slutligen hamnar i maxat säkerhetsklassade Belle Reve-stillot tillsammans med Jokerns ex Harley Quinn och en hel hög andra superskurkar.

Löften om strafflindring effektivt argument

Därmed är det också bara en tidsfråga innan Amanda Waller, boss för det hemliga regeringsorgan som värvar folk från nämnda fängelse dyker upp på plats. För när ett lika smutsigt som livsfarligt uppdrag väntar är det härifrån hon plockar de motvilligt frivilliga kandidaterna.

Sedan må uppdragen inte ge någon betalning. Däremot utgör löften om strafflindring ett lika effektivt argument som pengar för att ställa upp.

Nya bekantskaper

Följaktligen befinner sig Red Hood alias Jason Todd snart på ett flygplan på väg till Gotham med sitt team Suicide Squad, och det är inte originalteamet som vi sett i de två biofilmerna, de stilmässigt vitt skilda Suicide Squad och The Suicide Squad, vi talar om.

Harley Quinn är förvisso med på tåget, men i övrigt är det idel nya bekantskaper, typ mordbrännaren Firefly, urstarke Wild Dog och Meow Meow, vars tämligen obehagliga förmåga är att få kroppsvävnad att ruttna vid beröring.

Att döda Jokern

Men uppdraget då, utbrister måhända vän av ordning och tillägger: ”Vad går det ut på?”. Att döda Jokern, såklart. För vad skulle det annars vara med tanke på titeln på detta verk?

Det är upplagt för konfrontation, således, och väl på plats i Gotham viskar Wallers underrättelsetjänst likt en liten fågel att en illegal spelhåla är platsen att vara på, och väl på plats tar en tjusig och fartfyllt illustrerad shoot out vid.

Dysfunktionell relation

Detta är som säkert alla förstår inte den enda brutalitet man får sig till livs i denna historia. Vi talar trots allt om DC:s vuxenetikett Black Label. För som Jokern själv retoriskt frågar vid något tillfälle, ”You order a bit of ol’ ultraviolence?”.

I historiens vågskål finns även den högst dysfunktionella relationen mellan Harley och Jokern. Ända sedan den sistnämnde initialt kröp under skinnet på sin terapeut Harleen Frances Quinzel på Arkham Asylum, institutionen för de kriminellt galna, och förvrängde hennes psyke har det varit så.

För naturligtvis ledde denna bisarra förförelseakt till födelsen av den vi känner som Harley Quinn, och alltsedan dess har hon och Jokern haft en destruktiv relation som aldrig riktigt tagit slut.

”Exotisk dansös” under hot

I Suicide Squad: Get Joker är också mycket riktigt ett möte mellan Jokern och Harley Quinn historiens höjdpunkt, men det är knappast för att den är njutbar. Snarare tvärtom. I en utstuderad episod som utspelas på en strippklubb lämnas inte Harley något annat val än att agera ”exotisk dansös” för honom under hot. Allt för att undgå att bokstavligen explodera.

Förnedrande? Absolut. Men Harley har ett vasst ess i rockärmen som exet inte såg komma.

Actionladdat

Fast med detta sagt slutar inte historien där. Istället dras tempot ytterligare utan att för den sakens skull bli hysteriskt. Actionladdat är således ett lämpligt adjektiv att ta till för att beskriva helheten.

Några andra är väl mörkt stämningsfullt och tämligen sjukt, och vad gäller den där barnarmén av jokrar som figurerar på slutet, så går den inte direkt av för hackor.

Skräckblandad förtjusning

Med andra ord är det precis som man vill ha det när Jokern är inblandad, det vill säga vansinnigt och något man åser med skräckblandad förtjusning.

Vi talar kort sagt en lika kittlande som spännande graphic novel i vuxentappning.

print

Våra samarbetspartners